- Det kommer aldri til å skje meg noe

Siri Krogstad Johnsen (30) ventet barn og overtakelse av hus sammen med sin samboer. Mens de ventet på å ta over den nye boligen, fikk Rune testikkelkreft.

I 2008 ble Siri og Rune kjærester. Som mange andre forelskede par snakket de om å bli samboere. Et tema som raskt ble en diskusjon var liv- og helseforsikringer. Siri var veldig opptatt av det, men det var ikke Rune.

- «Dette er det bare tull å bruke penger på», «vi kommer jo aldri til å få bruk for dette», «alt for dyrt», «ingen som har vært syke i familiene våre», «det kommer aldri til å skje meg noe», innvendingene var mange, forteller Siri.

Da paret skulle kjøpe seg felles bolig stilte Siri til slutt et ultimatum til samboeren: Vi skal ha personforsikringer.

- Siden vi på det tidspunktet hadde hver vår leilighet ble det tegnet forsikringer mot uførhet og kritisk sykdom. Livsforsikring skulle vi selvfølgelig fikse når vi kjøpte oss felles bolig, sier Siri.

- Fra drøm til mareritt

Det gikk noen år, og i februar 2011 fikk paret kjøpt drømmeboligen. Siri var blitt gravid og de ventet barn i april. Huset skulle de overta i juli og livet var perfekt. Men, 16. mai 2011 snudde alt.

- Jeg var hjemme med sønnen vår på 6 uker og fikk telefon fra kjæresten. «Jeg er på St. Olavs. Jeg har testikkelkreft». Dette kom som lyn fra klar himmel. Vi ante ingenting, og det var kun takket være en rutinekontroll hos bedriftslegen at dette ble oppdaget når det ble, forteller Siri.

Verden raste sammen foran øyene til Siri. Drømmen snudde brått over til hennes verste mareritt.

- Jeg husker ikke mye fra den første uken, men det var et kaos av følelser. Jeg fikk angst for hvordan dette ville gå. Når man hører kreft, så tenker man automatisk det verste, sier hun.

Hadde ikke livsforsikring

To dager etter fikk paret beskjed om at det var spredning til mage og lunger. Det gjorde ikke situasjonen noe lysere.  

- I tillegg hadde vi enda ikke fått på plass livsforsikring. Vi skulle ikke ta over boligen før i juli, og de siste månedene hadde tankene vært på helt andre ting som høygravid og nybakte foreldre. Men nå var det jo for sent. Man får ikke tegne livsforsikring på en som har kreft, sier Siri.   

Siri visste ikke hva hun skulle gjøre. Sverre hadde nettopp kommet til verden, og tankene spant rundt i hodet om hvordan hun skulle makte å gjøre alt på egenhånd. 

- Da stod jeg der, med en baby og snart overtagelse av hus, med angsten om at dette kan det hende jeg må gjøre alene. Og huset, det ville jeg jo ikke ha sjanse til å beholde, ikke med bare min inntekt og ingen livsforsikring, sukker Siri.

 

"Da stod jeg der, med en baby og snart overtagelse av hus, med angsten om at dette kan det hende jeg må gjøre alene. Og huset, det ville jeg jo ikke ha sjanse til å beholde, ikke med bare min inntekt og ingen livsforsikring, sukker Siri."


Stor hjelp fra familie og venner

Det ble en lang sommer og høst med mye tid tilbragt på St.Olav for paret og deres nyfødte barn. Livet bestod av cellegiftbehandling, operasjoner og alt som følger med. Likevel fikk familien gjort den nødvendige oppussingen i den nye boligen takket være deres nærmeste.

- Takket være familie og venner fikk vi gjort oppussingen vi hadde planlagt før innflytting og ikke minst selve flyttingen. Rune var jo ikke i stand til å gjøre annet enn å konsentrere seg om seg selv, naturlig nok.  

Etter siste operasjon på høsten så alt veldig bra ut i forhold til kreften. Rune skulle så smått begynne på jobb igjen i januar, og det samme skulle Siri. Men da kom en ny angst.

- Jeg var utrolig sliten og absolutt ikke klar til å begynne på jobb. Hele permisjonstiden, som man på forhånd har sine tanker om hadde jo blitt noe helt annet. Det var da vi fikk bruk for utbetalingen fra kritisk sykdom forsikringen.

Paret ble enige om at Siri tok fire måneder ulønnet permisjon slik at hun skulle få oppleve en noe mer normal permisjonstid.

- Jeg kjente at bare vissheten om at jeg kunne være hjemme noen måneder ekstra, gjorde at jeg kunne slappe av og fikk tilbake overskuddet. Uten denne utbetalingen hadde ikke dette vært mulig. I tillegg kunne Rune sakte men sikkert komme seg tilbake i jobb og være i form til å ha pappapermisjon når jeg skulle tilbake i jobb, sier Siri.

- Måtte solgt huset før vi overtok det

Åtte år er gått, og heldigvis gikk det bra. I dag er det ingen tegn på tilbakefall for Rune, deres to barn har det godt og livsforsikringen ble tegnet på nytt så fort det lot seg gjøre. (Normalt kan du søke om livsforsikring fem år etter at du er friskmeldt).

Siri har gjort seg mange refleksjoner i ettertid, og det med å vente med å skaffe seg viktige forsikringer har familien tatt lærdom av. Man vet aldri hva som kan skje, og konsekvensene kan bli brutale.

- Hadde Rune gått bort, måtte vi solgt huset før vi overtok det. Sønnen vår hadde ikke vokst opp i huset vårt. Jeg måtte sannsynligvis flyttet hjem til foreldre mine og fått hjelp av de i en periode. Ikke nok med at man mister en man elsker, men de økonomiske konsekvensene av å ikke være forsikret er skremmende.

- Jeg har tenkt mye på det i ettertid, og vi priser oss lykkelige over at det har gått bra. Om noe slikt utenkelig skulle ramme oss igjen og ikke ende like godt, vet jeg i alle fall at vi nå har vi mulighet til å beholde huset. Alle gode minner som er skapt der, det at guttene fortsatt kan gå på den samme skolen med vennene sine, og ha tryggheten i det kjente og kjære i nærmiljøet er utrolig viktig for oss, sier Siri.

 

Siri Krogstad Johnsen jobber i dag som Fagansvarlig forsikring i SpareBank 1 SMN. 

Har du tenkt på hva som skjer med din families økonomi hvis du dør? 

Livsforsikring gir familien din muligheten til å ha samme levestandard som før, hvis du skulle falle fra. De kan betjene boliglånet, unngå å måtte flytte og barna kan fortsette på samme skole og fritidsaktiviteter.