Nye sikkerhetskrav når du handler på nett

Fra 1. januar 2021 kom det nye sikkerhetskrav til hvordan du betaler med kort på nett og i apper (sterk kundeautentisering).
Nå må du bruke BankID eller engangskode-appen for å handle på nett. Nettbutikker og apper som ikke oppfyller de nye kravene kan bli avvist.


Hva betyr dette for deg?
  • Du må identifisere deg med BankID eller engangskode-appen når du skal handle på nettbutikker og mobilapper.
  • Du kan ikke lenger bruke SMS-koder når du skal handle på nett. SMS-koder tilfredsstiller ikke lovkravene og vil derfor bli skrudd av. 
  • Du kan oppleve at betalingen din blir avvist hvis du handler på nettbutikker, apper eller automater som ikke oppfyller de nye lovkravene.

Kom i gang med engangskode-appen

Engangskode-appen er den enkleste og raskeste måten å identifisere deg når du handler på nett. 

Når du bruker engangskode-appen trenger du bare å skrive inn fødselsnummeret ditt. Da får du automatisk opp et varsel på mobilen, som du enkelt godkjenner med finger eller fjes. Og så er du ferdig – uten å måtte huske verken kode eller passord!

Hvorfor nye sikkerhetskrav?

De nye sikkerhetsreglene er laget for å redusere risikoen for at du skal bli svindlet når du handler på nettet. Som bank må vi vite at det bare er du som bruker kortet ditt til å betaling. Derfor vil vi bruke de sikreste måtene for å identifisere deg når du handler på nett. Reglene er knyttet til EUs nye betalingsdirektiv (PSD2).

Hva er sterk kundeautentisering?

Når du betaler med kort på nett, må vi som bank vite at du som bruker kortet også er den rette innehaveren av kortet. Derfor må du bekrefte at du er du på en sikker måte. Dette gjør du gjennom sterk kundeautentisering.

Sterk kundeautentisering betyr at vi bruker flere uavhengige måter å identifisere deg på. BankID bruker for eksempel fødselsnummer + engangskode + personlig passord.

Som bank er vi fra 1. januar 2021 pliktig til å avvise transaksjoner til europeiske netthandelssteder som ikke oppfyller kravet til sterk kundeautentisering.

Hva lurer andre på?

Visste du om disse nye tjenestene?

Kontanttjenester i butikk
Kontanttjenester i butikk ble lansert i september. Det gjør det enkelt for deg å sette inn og ta ut kontanter i de fleste av NorgesGruppens butikker i Norge.
Betal med Vipps i butikken
Dersom du bruker Vipps har du nå mulighet for å betale i en del betalingsterminaler ved bruk av Vipps. Dette er kjekt hvis du har glemt kortet ditt hjemme.
Automatisk oppdatering av kort
Enkelte nettsteder (for eksempel Netflix) oppdaterer nå automatisk kortinformasjonen din når du får nytt kort. Du slipper dermed jobben med å legge inn kortnummer på nytt.

Last ned avtalevilkår