Nye sikkerhetskrav når du handler på nett

Fra 1. januar 2021 kom det nye sikkerhetskrav til hvordan du betaler med kort på nett og i apper (sterk kundeautentisering).
Nå må du bruke BankID eller engangskode-appen for å handle på nett. Nettbutikker og apper som ikke oppfyller de nye kravene kan bli avvist.


Hva betyr dette for deg?
  • Du må identifisere deg med BankID eller engangskode-appen når du skal handle på nettbutikker og mobilapper.
  • Du kan ikke lenger bruke SMS-koder når du skal handle på nett. SMS-koder tilfredsstiller ikke lovkravene og vil derfor bli skrudd av. 
  • Du kan oppleve at betalingen din blir avvist hvis du handler på nettbutikker, apper eller automater som ikke oppfyller de nye lovkravene.

Hva betyr dette for deg?

  • Når du skal handle på nett eller via mobilapper må du identifisere deg med BankID. Tidligere har du kunnet bruke en SMS-kode ved netthandel, men denne løsningen tilfredsstiller ikke lovkravene og vil derfor bli skrudd av 10. januar 2021. Etter denne datoen må du bruke BankID eller BankID på mobil sammen med kortet ditt når du handler på internett. Se hvordan du skaffer deg BankID.
  • Dersom nettbutikken/appen ikke oppfyller de nye kravene kan betalingen bli avvist. 
  • Du kan ikke lenger bruke magnetstripe/chip uten å taste PIN. Fra ca. 11. januar kan du ikke lenger bruke kortet på steder der du før brukte magnetstripe eller chip (eksempelvis brusautomater og vaskehaller), siden det er et lovkrav at du skal ha mulighet til å taste PIN-kode. Tæpping vil fortsatt være mulig.

Kom i gang med engangskode-appen

Engangskode-appen er den enkleste og raskeste måten å identifisere deg når du handler på nett. 

Når du bruker engangskode-appen trenger du bare å skrive inn fødselsnummeret ditt. Da får du automatisk opp et varsel på mobilen, som du enkelt godkjenner med finger eller fjes. Og så er du ferdig – uten å måtte huske verken kode eller passord!

Hvorfor nye sikkerhetskrav?

De nye sikkerhetsreglene er laget for å redusere risikoen for at du skal bli svindlet når du handler på nettet. Som bank må vi vite at det bare er du som bruker kortet ditt til å betaling. Derfor vil vi bruke de sikreste måtene for å identifisere deg når du handler på nett. Reglene er knyttet til EUs nye betalingsdirektiv (PSD2).

Hva er sterk kundeautentisering?

Når du betaler med kort på nett, må vi som bank vite at du som bruker kortet også er den rette innehaveren av kortet. Derfor må du bekrefte at du er du på en sikker måte. Dette gjør du gjennom sterk kundeautentisering.

Sterk kundeautentisering betyr at vi bruker flere uavhengige måter å identifisere deg på. BankID bruker for eksempel fødselsnummer + engangskode + personlig passord.

Som bank er vi fra 1. januar 2021 pliktig til å avvise transaksjoner til europeiske netthandelssteder som ikke oppfyller kravet til sterk kundeautentisering.

Hva lurer andre på?


Last ned avtalevilkår