7 tips til smart bruk av skattepengene og feriepengene

Så mye som 8 av 10 nordmenn får igjen på skatten i år, i snitt 12.000 kroner. Disse skattepengene kombinert med feriepenger sørger for at du nå i juni kan få årets største slump med penger inn på konto. Slik bruker du dem smartest mulig.

Det er viktig å unne seg litt, og å nyte ferien velfortjent. Men de som får både skattepenger og feriepenger kan også bruke en del av pengene økonomisk smart. Mange er fornuftige, og statistikken viser at kanskje særlig unge folk har skjønt tegningen når det kommer til både å beregne skatt og til å spare av skattepengene.

Slik unngår du feriefellene – og sikrer fremtiden
  1. 1. Ta en velfortjent ferie, men ikke bruk mer enn du har råd til
  2. 2. Betal ned dyre forbrukslån og kreditter før du bestiller ferieturen
  3. 3. Sett av penger til uforutsette utgifter hvis du ikke allerede har en buffer
  4. 4. Gi pensjonen din et ekstra kick, eller start pensjonssparing om du ikke har
  5. 5. Husk å betale de vanlige regningene, selv om det er sommer
  6. 6. Lag en plan for ferieutgiftene, da unngår du den sure feriebaksmellen
  7. 7. Gi barna egne feriepenger som de kan styre selv med bankkort og appen Spink

Les også: Nå er det enkelt og trygt å selge bilen selv

8 av 10 får igjen på skatten i 2018

– Det er veldig mange som har muligheten til å komme frempå i økonomien når de nå får igjen på skatten samtidig som de får feriepengene. De som får igjen på skatten får i snitt 12.000 kroner, og Skatteetaten starter utbetalingene i slutten av juni, sier Reite.

Kvinner og unge folk ser ut til å være flinkest til å beregne skatten riktig, og å unngå restskatt. De er samtidig blitt de flinkeste til å starte sparing til egen pensjon. Det kan vitne til at det er en økt bevissthet blant oss alle rundt nødvendigheten med å spare til egen fremtid.

– Det er ingen som ikke trenger å spare til egen pensjon, og jo «mer i rute» man er, jo mindre trenger de månedlige beløpene å være. Det er derfor det lønner seg å starte så tidlig som mulig, da har man lenger tid på å fylle opp. Og at man setter inn et ekstra engangsinnskudd når man får muligheter som denne. Det kan hjelpe deg å ta igjen at du kommer i gang sent, eller det kan kjøpe deg muligheten til å ha mindre innbetalinger i en annen periode om du er i gang, sier privatøkonomen.

Les også: Betale lån eller spare?

Nå bruker vi ferie- og skattepengene annerledes 

Den årlige undersøkelsen fra Respons Analyse for SpareBank 1 viser at så mye som ca. halvparten av oss kommer til å sette av penger til sparing, nå når vi har fått muligheten. Dette har økt med rundt 10 % de siste 6 årene. – Vi tror at jevn og god informasjon fra bankene og media om nødvendigheten av å spare til egen pensjon har fått en effekt som også har gjort utslag på hvordan folk velger å fordele ekstra summer de får inn på konto. I stedet for å bruke mer enn man behøver, så setter man heller av til fremtiden sin, forteller privatøkonomen.

Nå har det blitt enkelt å komme i gang med pensjonssparing. Med et par enkle tastetrykk får du fikset det på en-to-tre på mobilen din eller på nett.