BSU har blitt enda bedre

- Nå slipper du å avslutte BSU når du kjøper bolig. Samtidig vil det kanskje bli litt lettere å komme inn på boligmarkedet, forteller privatøkonom Eldar Rønning.


Slik fungerer de nye reglene for BSU

De nye endringene som kom i fjor og i år gjør det først og fremst enklere å fortsette med BSU etter boligkjøp, og kanskje gjør de det enklere å få kjøpt.

1. BSU blir telt med når det beregnes gjeldsgrad på inntil 5 ganger inntekt. Det sparte beløpet trekkes fra lånebeløpet i beregningen, noe som i praksis kanskje gjør det litt enklere å få innvilget lån. 

- Si at du trenger 2.000.000 kroner i lån til bolig, og har en BSU på 250.000 kroner, en inntekt på 350 000 kroner og egenkapital på 15 %. Da kan du på «gamle regler» låne 1.750.000 kroner. Med nye regler så trekkes de 250.000 kronene du har stående på BSU fra lånebeløpet i beregning av gjeldsgrad, noe som gir deg muligheten til å låne 2.000.000 kroner, forklarer Eldar. 

2. Fjorårets nye regel var at BSU nå kan regnes med som egenkapital uten at du trenger å avslutte konto. Du kan fortsette å spare, og du får rente på det du har spart i BSU, selv om du kjøper deg bolig.

- Skal et ungt samboerpar låne 2 000 000 kroner, holder seg innenfor gjeldsgraden, men trenger 300 000 kroner i egenkapital (må ha 15 %). Har de dette til sammen på sine BSU-kontoer, får de låne 2 000 000. BSU blir telt som egenkapital, og de kan fortsette å spare, og få rente på sparepengene, sier han.
 

Starter tidlig med boligsparing 

Det er vanselig å få kjøpt bolig i dag, men heldigvis er unge i Midt-Norge blitt enda flinkere til å spare. De starter også tidlig.

- Mer enn 1 av 3 av våre kunder sparer allerede i BSU, og de fleste begynner tidlig. Snittalderen er på 22,5 år, sier privatøkonomen.

De som sparer maksbeløpet på 25.000 kroner i året, får igjen 5.000 kroner på skatten året etter. De gjør du også lurt i å spare.

- Fyller du BSUen og sparer skattefradraget sitter du med godt over 400.000 kroner i egenkapital når du skal på boligjakt. 300.000 i sparebeløp, 60.000 i skattefradrag og 68.000 i renter*.

* Dette er en beregning basert på historisk rente og et minimum antall år det tar å fylle opp BSU. Faktisk renteinntekt for den enkelte kan variere på grunn av flytende rentesatser og forskjellig tidshorisont på sparingen.

Hvor mye har andre på BSU? 

Det er mange unge som er flinke å spare i Midt-Norge, og bedre skal det bli. 

- Hos oss er snittinnskuddet på BSU for de på 34 år 134.000 kroner. Men vi forventer at dette tallet vokser. De nye reglene for BSU betyr jo at du nå kan fortsette sparingen, selv om du kjøper bolig, forklarer Eldar.

I banken ser vi en god utvikling i BSU-sparing blant våre unge kunder. I 2010 var det 2800 nye BSU kontoer som ble opprettet, i 2018 var det 4100 nye BSU kontoer og i 2019 så langt er det passert 4500 nye BSU kontoer. 

Anbefaler å starte tidlig på året

De som enda ikke har kommet i gang, bør starte BSU. Det finnes ikke bedre måte å spare på for unge. Den høye renta og skattefradraget gjør denne sparemåten helt unik. 

- For å få den gode renta så lenge som mulig så kan det være smart å sette inn det man kan tidlig på året. Det er også greit å vite at om du likevel skulle trenge dem, så blir de ikke bundet til boligformål før ved årsskiftet, så frem til da kan du ta de ut igjen, sier han.

Til de som ikke har muligheten til å ta det i ett jafs, så anbefaler vi å heller spare jevnt og trutt. 

- En fast sparing på 2000 kroner i måneden, som går på lønningsdato er det enkleste. Men om du ikke klarer å spare så mye, så er uansett litt bedre enn ingenting. Mikrospar er også en fin måte å fylle opp litt på BSUen på, uten at det går mye utover hverdagsøkonomien, avslutter Eldar.

Vil du spare mer enn maksbeløpet på BSU? Da kan BSU+ være noe for deg!

Video placeholder image

Mikrospar + BSU = Sant

Mikrosparing er den beste typen sniksparing. Nå kan du spare litt til bolig hver gang du bruker kortet. Det er en helt genial måte å få fylt opp BSUen på, nesten uten at du merker det.