Foreldrene hjalp Johanne med å kjøpe sin første leilighet

Da foreldrene tilbød seg å stille opp, fikk Johanne Dybvad (28) muligheten til å komme seg kjapt inn på boligmarkedet uten å røre BSU-sparingen. 

Johanne flyttet for noen år siden hjem til Trøndelag etter studier i Bergen. Hun leide bolig sammen med venninner i et par år før det ble boligkjøp i mai i år.

Ville inn på boligmarkedet så fort som mulig

– Det er stas å være herre i egen bolig og ikke trenge å spørre om lov for hvert
spikerslag, smiler Johanne Dybvad (28) fra Stjørdal.

Den ferske boligeieren kan nå gjøre som hun vil i sin 37 kvm store selveierleilighet på Lade i Trondheim.

– Å kjøpe min egen bolig var først aktuelt da jeg kom tilbake til Trøndelag og fikk
jobb og inntekt. Jeg ville inn på boligmarkedet så fort som mulig, og hadde
spart litt, men ikke nok. Da stilte foreldrene mine opp, forteller Johanne.

Les også: Råd til deg som skal kjøpe din første bolig

Førstegangskjøperen syns ikke det er flaut

For mange unge kan det være tøft å komme seg inn på boligmarkedet. 

- Jeg synes ikke det er flaut å få hjelp av foreldre til å kjøpe leilighet. I studietida var jeg uten deltidsjobb, og hadde derfor ikke nok penger til å spare. Jeg ser at mange venner får kjøpt bolig på samme vis, og føler meg heldig som fikk hjelp. Det hadde ikke gått uten, sier førstegangskjøperen.

Prisen på boligen var 2 560 000 kroner. Foreldrene har også gått god for en del av kjøpesummen. Hun betaler derimot ned på boliglånet helt på egenhånd.

 – Jeg betjener det selv, og føler jo for å vise foreldrene at jeg kan betale på lånet mitt når de er snille og hjelper meg. Det er helt klart et større ansvar å eie bolig enn å leie, sier Johanne.

Les også: Hvor mye egenkapital må jeg ha? Og hvordan løser jeg det?

Sparer til nytt boligkjøp

Johanne kan som 28-åring spare i BSU (Boligsparing for ungdom) i seks år til. Hun valgte nemlig bevisst å ikke bruke av oppsparte BSU-penger da hun kjøpte boligen.

– Jeg ser fordelene med å utnytte meg av BSU så godt jeg kan. Det er jo en konto med en av de beste rentene du får. Det var noe foreldrene mine støttet meg i også, forteller hun.

For de som jobber og betaler skatt så er det jo dessuten gull å få igjen 5000 kroner på skatten ved årlig å spare opp maksbeløpet på 25 000 kroner.

– I tillegg til BSU passer jeg på å ha en buffer på sparekontoen og setter litt penger i fondsparing. Men det er BSU jeg prioriterer, siden jeg får store fordeler med god rente og penger tilbake på skatten, sier hun.

Nå gleder hun seg over å spare både i bolig og BSU. Om noen år vil Johanne bruke pengene på et nytt boligkjøp.

– Det må bli en større bolig. Kanskje med hageflekk?

Nå kan du bruke BSU-kontoen til bolig og likevel fortsette å spare på den

Da Johanne kjøpte leilighet var det fremdeles slik at de som ønsket å bruke BSU som egenkapital måtte innløse kontoen. Siden man bare kan ha én BSU-konto i løpet av livet, så betyr det også at de som gjorde det mistet muligheten til fortsette å spare på den måten.

- For de som ikke har kjøpt enda er det derimot en gladnyhet at reglene har endret seg. Det du har stående på BSU-kontoen når du tar opp lånet kan tas med som egenkapital når vi finner ut hvor mye du kan ta opp i lån. Du trenger ikke å innløse kontoen og du kan fortsette å spare, forklarer finansrådgiver Guri Kløften Feragen. Se video med henne under. 

Det betyr at fremtidens unge huskjøpere kan fortsette å spare på BSU til og med 33 år, eller til de har nådd maksbeløpet.

Video placeholder image

Roy Håkon kjøpte leilighet uten hjelp fra foreldre

Han nisparte i 3 år, og solgte til slutt bilen for å lande det han trengte for å komme inn på boligmarkedet.