Foreldrene hjalp Johanne med å kjøpe sin første leilighet

Da foreldrene tilbød seg å stille opp, fikk Johanne Dybvad (28) muligheten til å komme seg kjapt inn på boligmarkedet. Det har hun ikke angret på.

Johanne flyttet for noen år siden hjem til Trøndelag etter studier i Bergen. Hun leide bolig sammen med venninner i et par år før det ble boligkjøp i mai i fjor.

Ville inn på boligmarkedet så fort som mulig

– Det er stas å være herre i egen bolig og ikke trenge å spørre om lov for hvert
spikerslag, smiler Johanne Dybvad (29) fra Stjørdal.

Boligeieren kan nå gjøre som hun vil i sin 37 kvm store selveierleilighet på Lade i Trondheim.

– Å kjøpe min egen bolig var først aktuelt da jeg kom tilbake til Trøndelag og fikk
jobb og inntekt. Jeg ville inn på boligmarkedet så fort som mulig, og hadde
spart litt, men ikke nok. Da stilte foreldrene mine opp, forteller Johanne.

Les også: Nye regler på BSU gjør det enklere å kjøpe bolig


Førstegangskjøperen syns ikke det er flaut

For mange unge kan det være tøft å komme seg inn på boligmarkedet. 

- Jeg synes ikke det er flaut å få hjelp av foreldre til å kjøpe leilighet. I studietida var jeg uten deltidsjobb, og hadde derfor ikke nok penger til å spare. Jeg ser at mange venner får kjøpt bolig på samme vis, og føler meg heldig som fikk hjelp.For meg tror jeg ikke det hadde ikke gått uten, sier førstegangskjøperen.

Prisen på boligen var 2 560 000 kroner. Foreldrene har også gått god for en del av kjøpesummen. Hun betaler derimot ned på boliglånet helt på egenhånd.

 – Jeg betjener det selv, og føler jo for å vise foreldrene at jeg kan betale på lånet mitt når de er snille og hjelper meg. Det er helt klart et større ansvar å eie bolig enn å leie, sier Johanne.

Les også: Hvor mye egenkapital må jeg ha? Og hvordan løser jeg det?

Sparer til nytt boligkjøp

Johanne kan som 28-åring spare i BSU (Boligsparing for ungdom) i seks år til. Hun brukte ikke av oppsparte BSU-penger da hun kjøpte boligen. Og med nye regler så kan alle fortsette å spare på BSU, selv om de kjøper bolig.

– Jeg ser fordelene med å utnytte meg av BSU så godt jeg kan. Det er jo en konto med en av de beste rentene du får, og så får jeg jo igjen på skatten, forteller hun.

For de som jobber og betaler skatt kan få igjen 5000 kroner på skatten ved årlig å spare opp maksbeløpet på 25 000 kroner.

– I tillegg til BSU passer jeg på å ha en buffer på sparekontoen og setter litt penger i fondsparing. Men det er BSU jeg prioriterer, sier hun.

Nå gleder hun seg over å spare både i bolig og BSU. Om noen år vil Johanne bruke pengene på et nytt boligkjøp.

– Det må bli en større bolig. Kanskje med hageflekk?

To ekstra fordeler med BSU

  1. Det du har stående på BSU-kontoen når du tar opp lånet kan tas med som egenkapital når vi finner ut hvor mye du kan ta opp i lån. Du trenger ikke å innløse kontoen for at den skal regnes som egenkapital, og du kan fortsette å spare til og med året du blir 33 år. 
  2. Fra og med 2020 vil pengene du har på BSU'en også regnes med når banken beregner gjeldsgraden på lånet du kan ta opp. Det kan gi enda bedre muligheter for de som har vært flink å spare. Regnestykket for gjeldsgrad er da: Samlet gjeld (inkl. kredittrammer og studielån, men minus penger på BSU-konto) inntil fem ganger inntekt.

Roy Håkon kjøpte leilighet uten hjelp fra foreldre

Han nisparte i 3 år, og solgte til slutt bilen for å lande det han trengte for å komme inn på boligmarkedet.