Få tre til fire ganger mer rente på sparepengene med BSU

Det finnes ikke bedre sparemåte for deg som betaler skatt og er mellom 18 og 34 år. Endemålet, med å få et eget hjem, blir dessuten mye lettere å oppnå med dobbel rente BSU.

– Gode sparevaner er viktig å få inn så tidlig som mulig. Vi ser for eksempel at de som er flinke til å spare i BSU, også blir flinkere til å spare til andre ting senere i livet, forteller privatøkonom Eldar Rønning.

For at unge skal få et ekstra incentiv til å komme i gang, har vi de siste årene gitt dobbel rente BSU det året du starter. En ekstra gulrot er det til de som starter i november. De får faktisk dobbel rente ut året og hele neste år på de første 25.000 kronene de setter inn.

Les også: 5 ting du ikke kan bruke BSU til


3 andre gode grunner til å starte BSU-sparinga tidlig

- Om ikke dobbel rente er god nok grunn alene til å komme i gang med boligsparing, så kan disse tre grunnene være det, sier privatøkonom Eldar Rønning.

1. Du får mer i rente om du starter i januar – og ingen binding

– Setter du inn penger i januar kan du totalt ende opp med å få tre til fire ganger mer rente enn om du har sparepengene på annen konto og setter inn i desember. Særlig når du har dobbel rente BSU på pengene gjennom hele året, sier Rønning.

Alle som har mulighet bør la pengene stå på BSU (og bindes) over nyttår, slik at man året etter får igjen penger (inntil 5000 kroner) på skatten. Da får man maksimert fordelene med BSU, samtidig som man kommer nærmere målet, som bør være å kjøpe egen bolig.

– Men det mange ikke vet, er at du kan velge å ta ut pengene du setter inn i år. Gjør du det før nyttår bryter du ingen vilkår. På den måten kan du utnytte de gode renteivilkårene, uten å binde pengene. Det er opp til deg om du vil la de bindes til boligformål, eller om du vil ta de ut, forklarer privatøkonomen.

2. Julegavepengene kan vokse gjennom hele året

– For de som har fått penger i julegave er det å sette dem på BSU tidlig i året nyttig av to grunner. For det første er det mindre sannsynlig at du bruker av dem når de står på egen konto. For det andre får du høyere rente, og du får skattefradrag på pengene du velger å binde til boligformål, forklarer Rønning.

3. Blir lettere å spare maksbeløpet om du fordeler det på 12 måneder

– 25.000 kroner er mye å ta i en smell. Men om du sparer litt gjennom hele året blir det lettere å fylle opp årets sparekvote, sier han.

Hva bør du være obs på?

Det er viktig at du før nyttår tar stilling til hvor mye av det du har satt inn i løpet av året du faktisk kan binde til boligkjøp. 

– Enkelte kan bli nødt til å bruke BSU-pengene til noe annet enn bolig. Hvis det har rukket å bli et nytt år siden du satte inn pengene, så er pengene blitt låst til boligformål. Det betyr at de som tar ut da, må avslutte kontoen og betale tilbake skattefradraget de har fått. I tillegg mister de mulighet til å fortsette eller starte ny BSU-sparing, avslutter privatøkonom Eldar Rønning.

Roy Håkon (29) kjøpte leilighet uten foreldrehjelp

Han nisparte i 3 år, og solgte til slutt bilen for å lande det han trengte for å komme seg inn på boligmarkedet.

Johanne (28) kom seg kjapt inn på boligmarkedet - med foreldrehjelp

Med hjelp fra foreldrene kunne hun kjøpe sin første leilighet mye kjappere. Men lånet - det betaler hun ned selv. 

Visste du at det du har stående på BSU-kontoen når du tar opp lånet kan tas med som egenkapital når vi finner ut hvor mye du kan ta opp i lån? Du trenger ikke å innløse kontoen, slik man måtte før, og du kan fortsette å spare.

Se finansrådgiver Guri Feragen forklare det i denne videoen.