Roy Håkon sparte i 3 år – kjøpte leilighet uten hjelp

Roy Håkon Sandberg sparte 350 000 kr på 3 år. Dermed kunne han kjøpe leilighet, uten hjelp fra foreldrene. Sjekk hvordan han fikk det til.

I Ilsvika i Trondheim er Roy Håkon Sandberg (29) herre over 33 deilige kvadratmeter selveierleilighet. Med målet i sikte klarte han å spare opp det han trengte av egenkapital for å kjøpe. 

 – Jeg kunne kanskje spurt foreldrene om hjelp, men vi er en søskenflokk på fem og det ville blokkert for noen av de andre. Jeg var i en posisjon til å spare opp selv, og det er også litt godt å vise at du kan få det til, forteller han..

Tok "Luksusfellen"-sjekk på seg selv

Roy Håkon hadde spart litt i BSU (Boligsparing for ungdom) som student, men trengte cirka 250 000 kroner til for å nå målet på 350 000 kroner. En intensiv spareperiode begynte for å sikre inngangsbilletten til boligmarkedet.

– Jeg sparte det meste i løpet av to år etter at jeg begynte å jobbe – da ble det skikkelig fart, sier Roy Håkon.

Trønderen kickstartet sparingen ved å ta en «Luksusfellen»-sjekk på seg selv. Han fikk oversikt over hva han brukte penger på, og satte opp en spareplan i et excel-ark, som han fulgte deretter. 

– I nettbanken kunne jeg for eksempel se hvor mye som gikk til mat i måneden. Jeg kuttet unødige kjøp på kiosken, smurte matpakke til lunsjen og var bevisst på handleturen. Slik sparte jeg 2.000 kroner i måneden – altså 24.000 kroner i året bare på mat.

Les også: 5 ting du IKKE kan bruke BSU til

Roy Håkon valgte å spare først, for å få råd til egen bolig. Nå når leiligheten er i boks så skal han unne seg litt mer, og han starter med en liten ferie.

Solgte bilen for å komme i mål

Til slutt solgte han bilen. Alt av feriepenger var dessuten satt rett inn på sparekontoen. Depositumet som hadde godgjort seg mens han var leieboer, gikk selvsagt også rett inn i potten.

Han betalte inngangsbilletten utelukkende med egne penger og leiligheten til 2 210 000 kroner på Ilsvika ble hans.

– Det å få kjøpt seg en leilighet, var belønning for sparingen i seg selv. Jeg føler nå at jeg kan unne meg litt mer og slipper å sette av like mye hver måned til sparing, sier Roy Håkon.

Les også: Få tre til fire ganger så mye rente på sparepengene (med BSU)

Roy Håkons beste tips til de som vil spare mer:

Finn først ut hva du bruker penger på. Når du får en oversikt, er det lettere å ta grep. Sjekk nettbank og kontoutskrifter og test en måned eller to hva pengene går til. Du kan bli overrasket.

Til sist vil jeg anbefale BSU. Med den fikk jeg både høyere rente og skattefradrag på pengene jeg sparte. Siden jeg makset beløpet på BSU'en fikk jeg 5000 kroner tilbake på skatten i tre år. Det er 15.000 kroner - oppå den gode renten. 


To ekstra fordeler med BSU

  1. Det du har stående på BSU-kontoen når du tar opp lånet kan tas med som egenkapital når vi finner ut hvor mye du kan ta opp i lån. Du trenger ikke å innløse kontoen for at den skal regnes som egenkapital, og du kan fortsette å spare til og med året du blir 33 år. 
  2. Fra og med 2020 vil pengene du har på BSU'en også regnes med når banken beregner gjeldsgraden på lånet du kan ta opp. Det kan gi enda bedre muligheter for de som har vært flink å spare. Regnestykket for gjeldsgrad er da: Samlet gjeld (inkl. kredittrammer og studielån, men minus penger på BSU-konto) inntil fem ganger inntekt.

Johanne fikk hjelp av foreldrene til å komme seg inn på boligmarkedet

Slik kunne hun kjøpe leilighet kjappere. Men lånet - det betaler hun helt selv.

Hva lurer andre på?