Roy Håkon nisparte i 3 år – kjøpte leilighet uten hjelp fra foreldre

Roy Håkon Sandberg (29) sparte opp nesten 350 000 kroner i løpet av 3 år. Han kunne da kjøpe sin første bolig, helt uten hjelp fra foreldrene. Sjekk hvordan han fikk det til.

I Ilsvika i Trondheim er Roy Håkon Sandberg (29) herre over 33 deilige kvadratmeter med selveierleilighet. Med målet i sikte klarte han, helt på egenhånd, å spare opp det han trengte av egenkapital for å kjøpe. 

 – Jeg kunne kanskje spurt foreldrene om hjelp, men vi er en søskenflokk på fem og det ville blokkert for noen av de andre. Jeg var i en posisjon til å spare opp selv, og det er også litt godt å vise at du kan få det til. Du er jo selvstendig da, forteller han..

Satte opp sin egen spareplan

Trondheims leiemarked måtte tørke sine bitre tårer i fjor – en trofast betaler kunne si farvel for godt. 

Han hadde spart opp litt i BSU (Boligsparing for ungdom) som student, men trengte cirka 250 000 kroner til for å nå målet på 350 000 kroner. En intensiv spareperiode begynte for å sikre inngangsbilletten til boligmarkedet.

– Jeg sparte det meste i løpet av to år etter at jeg begynte å jobbe – da ble det skikkelig fart, sier Roy Håkon.

Trønderen kickstartet sparingen ved å ta en «Luksusfellen»-sjekk på seg selv. Han fikk oversikt over hva han brukte penger på, og kunne deretter sette opp en spareplan. 

– I nettbanken kunne jeg for eksempel se hvor mye som gikk til mat i måneden. Jeg kuttet unødige kjøp på kiosken, smurte matpakke til lunsjen og var bevisst på handleturen. Slik sparte jeg 2000 kroner i måneden – altså 24 000 kroner i året bare på mat.

Han ordnet seg en rutine for å holde kursen mot målet.

– Jeg lagde et Excel-ark med en plan for hver måned. Der skrev jeg opp hvor mye jeg måtte spare den aktuelle måneden, forteller Roy Håkon.

Les også: 5 ting du IKKE kan bruke BSU til

Boligeierens råd til andre som vil spare

Til slutt solgte han bilen. Alt av feriepenger var dessuten satt rett inn på sparekontoen. Depositumet som hadde godgjort seg mens han var leieboer, gikk selvsagt også rett inn i potten.

Han betalte inngangsbilletten utelukkende med egne penger og leiligheten til 2 210 000 kroner på Ilsvika ble hans.

– Det å få kjøpt seg en leilighet, var belønning for sparingen i seg selv. Jeg føler nå at jeg kan unne meg litt mer og slipper å sette av like mye hver måned til sparing. En ulempe var at jeg måtte tømme BSU-kontoen, men jeg var nødt til å bruke den for å få det til, sier Roy Håkon.

Les også: Få tre til fire ganger så mye rente på sparepengene (med BSU)

Han har følgende råd til dem som vil spare til sin første bolig:
– Finn først ut hva du bruker penger på. Når du får en oversikt, er det lettere å ta grep. Sjekk nettbank og kontoutskrifter og test en måned eller to hva pengene går til. Du kan bli overrasket, sier han.

Nå ser boligeieren frem til den første ferieturen på lenge.

– Jeg har ikke vært på tur ennå, men det blir fotballtur til England om ikke lenge.

Kunne ønsket at de nye BSU-reglene hadde kommet tidligere

Da Roy Håkon kjøpte leilighet var det fremdeles slik at de som ønsket å bruke BSU som egenkapital måtte innløse kontoen. Siden man bare kan ha én BSU-konto i løpet av livet, så betyr det også at han mistet muligheten til fortsette å spare på den måten.

- Det er jo den beste sparemåten, med både høyere rente og skattefradrag, så det skulle jeg gjerne fortsatt med, sier han. 

For de som ikke har kjøpt enda er det derimot en gladnyhet at reglene har endret seg. Det du har stående på BSU-kontoen når du tar opp lånet kan tas med som egenkapital når vi finner ut hvor mye du kan ta opp i lån. Du trenger ikke å innløse kontoen og du kan fortsette å spare.

- Det betyr at fremtidens unge huskjøpere kan fortsette å spare på BSU til og med 33 år, eller til de har nådd maksbeløpet, forklarer finansrådgiver Guri Feragen. Se video med henne under. 

Video placeholder image

Johanne fikk hjelp av foreldrene til å komme seg inn på boligmarkedet

Slik kunne hun kjøpe leilighet kjappere. Men lånet - det betaler hun helt selv.