Student? Slik får du en økonomisk pangstart på året!

Er du blakk etter fadderukas mange festligheter? Du er nok ikke alene om det, men med disse tipsene får du pengene til å vare lenge.

Smiling pretty young adult indian woman looking at camera posing at modern home arms crossed, cheerful happy ethnic girl student self employed lady laughing enjoying distance job education, portrait

For mange studenter kan septemer være en litt tøff måned økonomisk. Fadderuken er en uke med mange arrangementer, og masse som skjer. Da er det fort gjort at det går en del penger. 

Pengebruken i fadderuka er heldigvis noe som bare varer denne perioden,da det blir litt mer hverdag i ukene som kommer. Mange ønsker gjerne å bruke september på å prøve å jobbe mest mulig og tjene opp pengene man har brukt. 

Student og på jobbjakt? Her får du noen gode tips!

Men hvordan skal man få restene av storstipendet til å vare lengst mulig?

Ekspertens råd

Privatøkonom Eldar Rønning forteller at det er viktig å ha is i magen når pengene ruller inn på konto.

Han forteller at det viktigste man gjør er å skape seg gode sparerutiner. Det finnes mange smarte måter å gjøre det på - du kan for eksempel lage et fast trekk til en konto som ikke er knyttet til kortet ditt.

- Eller du kan opprette mikrosparing. Da setter du av et valgfritt beløp til sparekontoen din hver gang du bruker kortet ditt. Det er en kjempesmart løsning, som gjør at du sparer litt penger hver gang du bruker penger, sier han, og legger til at du kan enkelt endre eller stoppe sparingen.

- Du kan til og med sette opp at de pengene du sparer når du bruker kortet går rett inn på BSU-kontoen din. To fluer i en smekk, legger Eldar til.

- BSU er den beste spareformen hvis du skal spare til bolig. Du får god rente og opptil 5 000 kroner i skattefradrag. Og husk at selv om du setter inn penger på BSU, er de ikke fastlåst før 31. desember det samme året, sier han.

Ett av de viktigste grepene man gjør for å få pengene til å rekke, er å sette opp et hverdagsbudsjett. For å få det til er det lurt å se hvordan du bruker pengene dine i dag, og hvor du kan spare inn.

Har du ikke BSU? Les mer og opprett konto her.


Har du satt opp et budsjett?

Det er ikke bare-bare å få pengene til å strekke til når man er student, og når storstipendet kommer inn på konto kan det være fort gjort å bruke litt for mye.

Å sette opp et budsjett er noe av det smarteste du kan gjøre. 

5 tips til en bedre studentøkonomi

  • Bruk studentrabatten - alltid!
  • Jobb deltid
  • Kjøp brukt, få, reparer eller lag selv
  • Ikke bruk penger du ikke har
  • Planlegg matinnkjøpene og ikke handle på tom mage

Sniksparing er tingen

Med mikrosparing sparer du et lite beløp hver gang du bruker kortet. Summene er så små at du ikke merker det, men mange kroner små blir en stor å!

Du velger selv hvor mye du vil spare og kan enkelt endre eller stoppe sparingen. 

Spar penger, spar miljøet

Miljø og klima er i fokus som aldri før. Ingen kan redde verden alene, men vi kan alle gjøre litt. Og den gode nyheten er at mange miljøtiltak er også veldig bra for lommeboka.

Godt for miljøet, bra for økonomien din! 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }