Starte bedrift

Tenker du på å starte din egen bedrift? Så spennende! Vi hjelper deg med råd og tips slik at du får en god og sikker oppstart.


Nøkkelen til en god start

Det å stå på helt egne bein kan være utfordrende, men har du gründerånden og gjør gode forberedelser er det ingenting som står i veien for suksess. Med alle tjenester fra bank og forsikring til inkasso på ett sted blir det enklere for deg å holde oversikt over din nye bedrift.

For å komme i gang må du først etablerere firmaet, få deg konto, nettbank/mobilbank og tilpassede løsninger for inn og utbetalinger. Har du ansatte, trenger du også pensjon- og yrkesskadeforsikringer. 
Vi hjelper deg med alt dette og gode råd på veien mot ny bedrift.

 


Aksjeselskap eller enkeltpersonforetak?

De fleste nye bedrifter velger aksjeselskap som selskapsform. En av fordelene ved et aksjeselskap er at ingen av eierene har personlig ansvar, men må investere et minimumsbeløp på 30 000 kroner. 

Enkeltpersonforetak er en organisasjonsform hvor én person står ansvarlig. Denne personen har økonomisk ansvar for virksomhetens gjeld og forpliktelser. Dette betyr også at enkeltpersonforetaket skattemessig lignes sammen med eieren. 

Hvis du er usikker på hvilken selskapsform som passer for deg kan du ta kontakt med oss på 70 07 00 07, eller kontakt en regnskapsførerDu kan også lese mer om selskapsformer på altinn.no.


Når du skal starte...


Hvordan lykkes i oppstarten

 • Den gode idéen og engasjementet for å lykkes har du. Det er da tid for å få den ned på papiret og planlegge hvordan du skal lykkes. Det er viktig at du skaffer deg kunnskap om hva som skal til for at nettopp din bedrift blir en suksess.

  Det kan ofte ta lenger tid å realisere en ide enn man tror og du må være økonomisk forberedt på å stå løpet ut. Vær forberedt på at du kan være nødt til å beholde en andel av den gamle jobben din og kanskje være villig til å senke levestandarden i en periode. For å lykkes kreves det god planlegging og forståelse for det markedet man skal inn i.

  Trenger du hjelp til å utvikle din idé eller søke støtte?  Se nyttige lenker

   

 • En forretningsplan skal beskrive din forretningside, hvordan du har planlagt å drive virksomheten og danner et grunnlag for å kunne lykkes på sikt. Har du en god forretningsplan vil du i mange sammenhenger kunne stille sterkere ved et innsalg mot potensielle samarbeidspartnere og investorer. 

  En forretningsplan bør blant annet inneholde

  • Beskrivelse av din forretningsidé
  • Informasjon om produkt/tjeneste og produksjon
  • Hvordan markedet ser ut og hvem konkurrentene er
  • Markedsstrategi/markedsplan
  • Økonomi og budsjetter
  • Kapitalbehov og finansiering
  • Organisering og administrasjon av virksomheten
  • Handlingsplan

  Nedenfor kan du laste ned et eksempel på et oppsett på en forretningsplan som kan være grei å ha som et utgangspunkt for videre arbeid.

 • I oppstarten er det ofte slik at utgiftene overstiger inntektene. Du bør derfor sette opp et budsjett. Et budsjett gir deg klare måltall å jobbe mot og hjelper deg å holde oversikt over svingninger i bedriftens økonomi.

  Vi har laget en eksempelmal på et budsjett som du kan bruke hvis du tidligere ikke har satt opp et budsjett. 

 • Hvor mye av regnskapet du vil gjøre selv, og hvor mye du vil overlate til andre er opp til deg. Hvis du tidligere ikke har erfaring med regnskap kan det lønne seg å benytte seg av et regnskapshus. Sammen finner vi den kombinasjonen som fungerer best for din bedrift. Uansett hvilken fase selskapet ditt er i kan det være greit å ha noen å snakke med.

  Et regnskapshus kan blant annet hjelpe deg med:

  • Valg av selskapsform og etablering av aksjeselskap
  • Analyse av regnskapet
  • Budsjettering
  • Spørsmål om skatter og avgifter
  • Valg av riktige betalings- og regnskapsløsninger
  • Arv og generasjonsskifte
  • Fusjoner og fisjoner

   

 • Sett deg inn i de ulike selskapsformene og velg den som er riktig for deg. Valg av selskapsform vil påvirke flere områder i en bedrift som blant annet ansvar, risiko, skatt, rettigheter og plikter. Tenk på hvordan eierskapet bør settes opp og lag en oversikt over bedriftens eiere. Du kan lese mer om valg av organisasjonsform på altinn.no. Du kan få hjelp til valg av selskapsform fra en regnskapsfører.


  De vanligste selskapsformene er aksjeselskap eller enkelpersonsforetak.


Verdt å vite!

Sett deg inn i mulighetene for støtte fra tilskudd- og støtteordninger. Disse kan være viktige ressurser i oppstarten.

 

8 tips for å lykkes på lang sikt

1. Ha klokketro på ideen din.

2. Søk tips og informasjon hos folk rundt deg.

3. Gjør deg kjent med markedet og hvem som er konkurrentene dine.

4. Ikke bland bedriftens og egen økonomi.

5. Ikke la deg lure av telefonselgere.

6. Husk å sove, spise og le underveis.

7. Vær sulten på utvikling og på å lære nye ting.

8. Husk alltid å ta betalt for det du gjør.

Nyttige verktøy

Forretningsplan

Budsjett

Nyttige lenker

altinn.no - Gir oversikt over aktuelle støtteordninger for deg og din virksomhet.

innovasjonnorge.no - Kan gi etablerertilskudd til nye bedrifter og enkeltpersonsforetak.

skattefunn.no - Kan gi støtte i form av skattefradrag på 18-20 % av kostnader til utvikling av nye eller bedre varer, tjenester eller produksjonsprosesser.

skattetaten.no - Har nyttig informasjon om de skattemessige aspektene ved det å drive en virksomhet. De arrangerer også kurs for nye næringsdrivende som nettopp har startet.


Usikker på hvor du skal starte?

Har du fortsatt mange spørsmål knyttet til hvordan du skal starte din bedrift? Ta kontakt med oss direkte på 70 07 00 07, eller bestill et møte med en rådgiver. Vi hjelper vi deg med tips og råd slik at du kommer i gang. 


Trenger du ekstra penger? 

Før du låner penger er det smart å være helt sikker på hva du trenger pengene til. Skaff deg oversikt over hva du har selv og hvor mye du vil låne. Er du usikker på hva som er best for deg, tar vi gjerne en prat.

 • Trenger du penger til for eksempel kjøretøy, kan leasing være en god ide. 
 • Har du behov for kortsiktig og fleksibel kreditt, kan kanskje kassakreditt være løsningen.
 • Har du planer om å gjøre større investeringer, er det nok et lån du skal satse på. 

Jeg vil...