Nettsvindel: Slik vil de lure deg

Internett er et yndet sted for svindel og utpressing. Noen av de typiske svindelformer er falsk kundeservice, venner i trøbbel, romantikksvindel, investeringsbedrageri og direktørsvindel.

Svindlerne appellerer til følelsene våre og spiller gjerne på frykt, tidspress, ønsket om å hjelpe andre eller mulighet for gevinst, med oppfordringer som:

• Oppdater betalingsdetaljene dine nå, for å unngå at kontoen blir stengt!

• Vennligst overfør pengene innen klokken 16:00, det er ekstremt viktig for selskapet.

• Hvis du stiller bankkontoen din til disposisjon, får du 10 prosent av summen som takk for hjelpen.

Svindelforsøkene har blitt proffere de siste årene, med bedre språk i epostene og gode etterligninger av nettsidene som forfalskes.

Dette gjør det vanskeligere å avdekke et svindelforsøk.

Ta dine forholdsregler 

1. Ikke gi fra deg person- eller kontoopplysninger til noen som henvender seg til deg på telefon eller e-post.

2. Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det.

3.  Aldri gi fra deg passord eller pinkoder – uansett.

4. Aldri still din konto til disposisjon for overføringer fra ukjente.

5. Ikke svar på e-posten, eller ring telefonnummeret som er oppgitt i eposten, hvis du tror det er et svindelforsøk.

6. Sjekk om e-postadressen stemmer. I SpareBank 1 sjekker du e-postadressen ved å høyreklikke på avsendernavnet og "Åpne kontaktkort". Husk at svindlerne også kan ha fått tilgang til «avsenders» konto (selv om dette er usannsynlig).

7. Klikk ikke på en mistenkelig lenke i en epost for å se hvor den leder.

8. Ikke ring tilbake til suspekte telefonnumre – det kan fort koste deg dyrt.

Ulike svindeltyper

Romantikksvindel (Love scam)

Denne svindelformen har skapt vansker for mange norske kvinner og menn. Svindelen starter med en uskyldig henvendelse fra en person med en interessant bakgrunn, for eksempel en tidligere amerikansk soldat eller en suksessrik forretningsperson. Litt etter litt bygger samtalene opp stor tillit gjennom følelsesmessig involvering og romantikk. Først etter flere måneder med tillitsbygging oppstår det uforutsette hendelser der svindleren ber om penger for å løse et problem. Deretter baller det på seg med stadig nye problemer som krever penger. Vedkommende lover ofte å møte deg fysisk så snart som mulig, eller gi deg en belønning for hjelpen.

Investeringssvindel

Henvendelsen fra svindleren kommer ofte via e-post eller telefon og er gjerne på engelsk. Du blir lokket igjennom et tidsbegrenset tilbud til å kjøpe noe som vil gi deg en pen økonomisk gevinst på kort tid, slik som aksjer i selskaper som skal introduseres på børsen. I virkeligheten viser investeringsobjektet å være helt verdiløse eller tilnærmet verdiløse aksjer i utenlandske selskaper.

Falsk kundeservice («fake support»)

I dag bruker vi massevis av digitale tjenester der vi betaler med kredittkortet. Svindlere utnytter dette ved å utgi seg for å være kjente virksomheter, som Microsoft, Netflix, Paypal og Amazon.

Formålet er å lure deg til å gi fra deg person- og kredittkortopplysninger. Svindelen gjøres ofte på e-post, men skjer også på SMS fra et tilsynelatende norsk telefonnummer. Du blir bedt om å straks oppdatere betalingsinformasjonen din ved å klikke på vedlagte lenke, hvis ikke blir kontoen sperret. Lenken leder til en falsk nettside hvor opplysningene du taster inn havner rett hos svindlerne.

Direktørsvindel

Den siste tiden har vi også sett en økning av svindeltypen «Direktørsvindel» («CEO Fraud»). Ved direktørsvindel utgir svindlerne seg for å være direktør eller annen leder i selskapet, og prøver å lure en eller flere ansatte til å overføre penger.

Venner i trøbbel

En form for svindel som har bredt om seg er «venn i trøbbel». Her blir du kontaktet på for eksempel epost eller Messenger av noen du kjenner. Vennen din forteller gjerne at han eller hun er i trøbbel i utlandet, og må låne penger for å komme seg ut av knipen. Pengene må overføres så fort som mulig. Årsaken kan være alt fra stjålet lommebok og mobiltelefon til å ha blitt uskyldig fengslet. Her har svindleren tatt kontroll over din bekjentes konto, og bruker den til å svindle omgangskretsen til den egentlige eieren.

Bli bedre i nettvett

Ta kurset Informasjonssikkerhet i hverdagen på nettvett.no. Det er et godt kurs om hvordan du kan passe på deg selv, de rundt deg og datamaskinen din.  Lett tilgjengelige for alle - og helt gratis.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }