Den store fremgangen gjelder i alle bransjer og regioner. Vi kommer likevel ikke utenom energibedriftene som fortsatt drar opp snittet. Energibransjen
venter høyest vekst av alle med en indeks på hele 65, og spesielt venter disse bedriftene høy vekst i ansettelser med en indeks på 68.
Det er i industrien vi finner flest energibedrifter, og den er i pluss igjen (54).
Energibedriftene har vært positive lenge, og nå enda mer. Det er veldig stor forskjell på utsiktene om man er eksponert mot olje og gass, eller er en gjennomsnittlig bedrift utenom energibransjen. Samtidig kan vi si at energi løfter alle båtene. Eksponering mot olje og gass finnes i mange bransjer, ikke bare industrien.
Bedrifter utenom energibransjen har generelt hatt nedgang siden høsten 2022, men det har snudd. Nå er det en liten overvekt som venter vekst.
Det er likevel langt opp til den positiviteten som rår innen energibransjen. Kronekurs og energipriser er gunstige for de som eksporterer olje og gass nå, men det er samtidig kostnadsdrivende for andre.
I sum er det svært bra for norsk økonomi at kronen er svak. Vi har nemlig enormt mye høyere eksportinntekter enn importutgifter. Den svake kronen styrker norsk konkurransekraft.
Det største løftet fra januar er det likevel Annet-sektoren som har. Der finner man blant annet konsulentvirksomhet, tjenesteyting og offentlig sektor. Og ikke minst reiseliv, som dras opp i denne målingen av en svak krone. Når kronen er svak, blir Norge et rimeligere reisemål for utlendinger og et mer attraktivt alternativ for nordmenn.
Bygg/anlegg har hatt det krevende. Nå er det litt bedring, men fortsatt noe nedgang. Etter en rekke målinger på rundt 40, er indeksen for bransjen nå 47. Det viser at vi nærmer oss bunnen for denne bransjen. Samtidig skal vi huske at dette er en endringsindikator, der en måling på 50 indikerer en nøytral utvikling på det nivået bedriftene er på.
Nybygg går fortsatt trått, mens det for rehabilitering og anleggsbedriftene ser noe lysere ut. Jevnt over er det likevel riktig å si at det nå ser noe bedre ut for bransjen totalt sett, og i enkelte regioner ser vi tegn til at det har snudd.
Bransjen varehandel består av detaljhandel, som er rettet mot private forbrukere, og business to business. Indeksen på 53 for hele bransjen inneholder i realiteten to forskjellige historier.
Detaljhandelen har resatt etter pandemien som ga opptur og påfølgende nedtur. Bedriftene ble først positivt ååvirket av pandemien, der vi handlet mye, og så kom det en nedtur etterpå. Business to business følger utviklingen i de andre bransjene tettere. Når det går bra hos kundene, går det også bra for disse bedriftene.