Forventningene til det kommende året har nå blitt likere, etter at Rogaland har vært i toppen i halvannet år. Forskjellene mellom regionene i Konjunkturbarometeret reduseres i denne målingen. Regionene nærmer seg hverandre litt, og nå er det positive forventninger alle steder.
På et overordnet nivå ser vi en tydelig urbaniseringstrend. Byene scorer jevnt over høyere enn regionen de er en del av. Folk trekker til byene på grunn av et større og mer attraktivt bolig- og arbeidsmarked. Da er det lettere for de sentrumsnære bedriftene å vokse og få tak i riktig kompetanse, enn det er for tilsvarende bedrifter på mindre steder.
Rogaland, som er regionen med mest olje og gass, har klart seg bra gjennom hele den perioden vi har lagt bak oss. Fylket har den høyeste befolkningsveksten i landet bortsett fra Akershus, den høyeste jobbveksten og den høyeste boligprisveksten. Regionen er naturlig nok farget av det som skjer innen energi.
I denne målingen ligger Rogaland så vidt over Agder og Vestland med en indeks rundt 55, men fylket kommer også fra et høyere nivå enn de to andre. Veksten fortsetter, heller enn å skje etter en nøytral eller negativ periode.
Bedriftene i Rogaland venter en høy vekst i årsverk (61) og de har en god ordrereserve (60). Det er spesielt sterke tall i industrien, der mange av energibedriftene ligger.
I Vestland fylke rapporterer også bedriftene bra på årsverk (59), og de forventer en bedring i lønnsomheten (56). Her er det Annet-sektoren som trekker opp hovedindeksen, drevet av en svakere krone som er gunstig for reiseliv og eksportbedrifter.
I Agder snur det fra nedgang til oppgang, fylket har nå en hovedindeks på 55. Bedriftene var forsiktige på forrige måling, men forventer nå et betydelig omslag. Høyest er indeksen for omsetning med 63. På samme måte som i Vestland er det i Annet-sektoren bedriftene er mest positive.
I Stor-Oslo ventes det litt vekst, flere ansatte og god omsetning. Regionen er tilbake på plussiden (52) i denne målingen til tross for at nedgangen i boligmarkedet og næringseiendom slår ut i mange bedrifter. Bygg/anlegg i regionen fortsetter rekken med svake målinger rundt 40.
Fallet i bygg/anlegg fortsetter altså, og det forteller oss at bunnen enda ikke er nådd for bransjen i Stor-Oslo. Man har tidligere bygd mye og opplevd god vekst. Da er det alltid en fare for at det kan ta litt lenger tid før det blir stort behov for nybygg igjen.
Oppgangen og positiviteten fra energibedriftene betyr ikke så mye for Stor-Oslo. Det som skjer innenfor varehandel og andre sektorer trekker opp, men er ikke så energidrevet.