Få bedre kontroll på regnskapet

Føler du at det er vanskelig å holde orden på regnskapet og at du stadig møter på kjedelige overraskelser? Her er tipsene som gir deg mer kontroll og fortgang på regnskapsarbeidet.

– Med de riktige verktøyene og en god dialog med regnskapsfører og banken kan du spare deg for mye ekstraarbeid og frustrasjon, sier bedriftsrådgiver Tone-Elin Kolstø i SpareBank 1 SR-Bank.

En gjennomgående utfordring for norske små og mellomstore bedrifter er å ha oversikt over fremtidig likviditet.

– Dette er spesielt krevende for de med uforutsigbare inntekter eller utgifter, bedrifter med store sesongsvingninger som hoteller og andre bedrifter i turistnæringen, nyoppstartede selskaper eller bedrifter i rask vekst, sier Kolstø.

Lyst til å gjøre andre ting enn regnskap? Vi hjelper deg gjerne!

Hun anbefaler å bruke et regnskapsprogram som gir gode og enkle økonomiske oversikter. På den måten har du hele tiden kontroll over hva som ligger til forfall og hva du vet at kommer inn i form av inntekter.

– Har du trøbbel med å skaffe deg oversikt, eller forstå regnskapsprogrammet, er det lurt å få en regnskapsfører til å bistå, sier hun.


Alt under ett tak
Det er også en sannhet i at jo flere kokker, dess mer søl.

– Jeg tror det for mange vil være lettere å ha kontroll på økonomien dersom du bruker samme leverandør til de ulike tjenestene, både bank, regnskapssystem og eventuelt regnskapsfører, fortsetter Kolstø.

Møyfrid Risdal i SR-Bank, forteller at nettopp dette er grunnen til at banken har utviklet en ny tjeneste til små og mellomstore bedrifter. Nå er det nemlig mulig å få alle banktjenestene bedriften din trenger, et enkelt regnskapssystem og tilgang på regnskapsførere når du trenger det. Løsningen har fått navnet Bank+Regnskap.

Prøv Bank+Regnskap gratis i 30 dager.

– Vi har lagt ned mye arbeid i å skape en tjeneste som gjør økonomi- og regnskapsarbeidet så enkelt og greit som mulig, forteller Risdal.


Snakk mer med banken
Det er stor forskjell på hvordan bedriftskundene håndterer økonomien sin.

– Mens noen er nøkterne, bygger stein på stein og alltid har kontroll på penger som går inn og ut, har andre mindre kontroll. De som er «flinke» ligger også gjerne i forkant, og kontakter banken dersom de ser at det er fare for likviditetsutfordringer for å få orden på problemet, utdyper Tone-Elin Kolstø.

Et tips er å aldri være redd for å ta kontakt med banken dersom man er usikker på noe. Det er enklere for banken å bistå med rådgivning og midler dersom kunden kommer før problemet har oppstått.

– Ikke minst kan det være nyttig å kontakte banken når det går økonomisk bra med bedriften, ikke bare når man har økonomiske utfordringer. Da har vi mulighet til å gi råd om hva det er lurt å gjøre med overskuddskapital. Kanskje finnes det flere gunstige løsninger enn det du selv var klar over, avslutter Kolstø.