Starte bedrift

En e-bok for deg som skal starte egen bedrift


I denne e-boka lærer du:

Å lage logo og nettside er kanskje noe av det kjekkeste du gjør når du etablerer et nytt selskap. Men før du går i gang med det kreative arbeidet: løft blikket og gjør forarbeidet grundig. 

 • Gjør produktene og tjenestene dine tilgjengeligefor folk! 
 • Tenk gjennom hvem som blir dine kunder før du bestemmer deg for navn og logo. 
 • Den beste markedsføringen er kundene dine. Gjør det du kan for å skape en overraskende positiv opplevelse som gjør at folk snakker om deg i private sammenkomster-
 • Finne ut hvilken «bås» folk vil plassere deg i, som for eksempel restaurant eller snekker eller noe helt annet. 

Healthy EATS

Sunn fastfood er ideen til Vilde Regine Tellnes i Healthy EATS. Lett tilgjengelige sunne salatbowls for folket - både til lunsj og middag. For å finansiere prosjektet fikk gründeren støtte fra forskningsrådet, Innovasjon Norge og hadde fast jobb ved siden av. 


Herde Kompositt

Da de utenlandske eierne varslet utflagging, tok fire av de ansatte affære og overtok den viktige hjørnesteinsbedriften i bygda. Eierne har valgt å få hjelp til det de ikke kan så godt selv. De leier leier økonomisjef av SR-Bank, har satt ut regnskap og lønn og har fått god hjelp fra kommunen, næringshage og Innovasjon Norge. 


Morild Norway AS

Ideen til Morild er å skape plagg med integrert refleks for at folk blir sett i mørket. Selskapet har en bevisst strategi om vekst og har økt omsetningen med 10 millioner på tre år! Satsing i flere bransjer, ansettelser for vekst, markedsføring og produktutvikling i fokus er oppskriften for gründer Lisa Østvedt Gustavsson. 


bbhugme

Tre kvinnelige kiropraktere så et behov: dårlig og for lite søvn var et problem for gravide og nybakte mødre. Med hjelp fra dyktige industridesignere skapte de  Funksjonelle, smarte produkter ørste produksjon ble finansiert gjennom en crowdfunding-kampanje. De startet salget i 2014, først gjennom eget nettverk i Norge og Skandinavia. I 2016 utvidet de til England, og i dag selger de produktene sine til 88 land.

Har du en god idé, men synes det er vanskelig å overbevise andre? Øv deg på heispithcen og jobb med å fortelle om ideen bak bedriften din i løpet av en kort heistur. Sjekk også: 

 • Liker folk produktet eller tjenesten? La folk teste tjenesten eller produktet. Tilbakemeldingene er gull! 
 • Er du stolt av ideen din?
 • Finnes det et marked for det du skal i gang med? Hvis hyllene allerede flommer over av det du skal tilby, må du enten lage noe som skiller seg fra de andre, eller innse at svaret er nei, dette er det ikke et marked for. 
 • Kommer du til å tjene penger? Sett deg ned og regn på det: Hvor mye må du selge for å tjene penger? Trenger du finansiell hjelp i oppstarten? Sjekk ulike støtteordninger.

Begge selskapsformene har sine muligheter og begrensninger. Du må selv vurdere – gjerne med hjelp fra regnskapsfører eller rådgiveren din i SR-Bank – hva som er riktig for deg.


Enkeltpersonforetak (ENK)

 • Enklere og mindre formelt enn AS
 • Et ENK kan ikke selges, men det kan omgjøres til AS
 • Ingen krav til innbetalt kapital
 • Som eier er du personlig ansvarlig for all gjeld i selskapet


AS

 • Mer formelt enn ENK
 • Bokføringsplikt og regnskapsplikt.
 • Krav om minimum 30.000 kroner i aksjekapital
 • Et AS kan selges

Har du kontroll på oppgavene som skal gjøres, er strukturert og har laget deg gode rutiner på fakturering slik at pengene kommer raskt inn til firmaet? Gode rutiner rundt det administrative er viktig å prioritere i en hektisk hverdag.


I den tidlige fasen bør du ha startkapital som også er en buffer for uforutsette hendelser og forsinkelser. Banken legger til rette for god digital infrastruktur, kontoer og oversikter, og er gode rådgivere fra oppstart og gjennom vekstfasen. Rådgiveren i banken vil kunne hjelpe deg med tips til hvor du har størst sjanse for å lykkes med finansiering.

En forretningsplan er et dynamisk dokument som forklarer hvordan du vil gjennomføre forretningsideen din i praksis, både internt og eksternt. For at forretningsplanen skal fungere, bør du oppdatere planen etter hvert som forutsetningene endrer seg.

 • Busines Model Canvas er et godt verktøy som du kan gå tilbake til og bruke som rettesnor når du går fremover med bedriften din. Utarbeidelse av forretningsplan er en prosess der du gjør viktig forarbeid som vil være et godt grunnlag for den enkelte etablering.

Våre rådgivere kan selvfølgelig også hjelpe til og lage planen sammen med deg.

Bank+Regnskap er en økonomisk tjeneste levert av SpareBank 1 SR-Bank. Her får du et enkelt og fleksibelt regnskapssystem og et team av erfarne bank- og regnskapsrådgivere som står klar til å hjelpe deg med alle sidene av bedriftens økonomi.


Bank+Regnskap er et støtteapparat av folk og systemer som snakker sammen. Du får et regnskapsprogram som passer til din bedrift, og hjelp når du trenger det. Når du samler banken, regnskaps- systemene og regnskapsføreren din på denne måten, får du bedre oversikt over bedriftens økonomi.


 

SpareBank 1 SR-Bank heier på små og mellomstore bedrifter og vil gjerne bidra til at flere lykkes. Det har vi gjort siden 1839! I denne boka har vi samlet våre beste tips til deg som er i gang. Husk at du når som helst kan ta kontakt med din rådgiver i banken for mer hjelp i oppstarten!

Marianne Bakke, leder for SMB-markedet i SpareBank 1 SR-Bank


Ta kontakt!

Husk at vi er her for deg, og at du kan få hjelp med planleggingog viktige avgjørelser. Ønsker du å prate med en rådgiver? Bestill møte her


Gründere som har klart det!

Healthy Eats

- Jeg vil bidra til bedre folkehelse!

BBhugme

Suksess med søvnhjelp for gravide (og nybakte mødre)

Herde Kompositt

Tok hjørnesteinsbedriften hjem igjen

Morild Norway AS

Økte omsetningen med 10 millioner på tre år!