Spør oss om akkurat det du vil om boliglån
Chat med oss eller avtal et møte med en rådgiver, vi er her for å hjelpe deg. Og du, det er helt uforpliktende å søke om boliglån hos oss.
Få kjappe svar på chat
Chat med oss så får du raskt svar fra våre rådgivere på det du lurer på. De er tilgjengelig alle dager fra kl. 07-24.
Avtal et møte med en rådgiver
Dette booker du enkelt nederst på siden. Klikk på avtal møte med rådgiver, og velg telefon eller ditt lokale bankkontor.
Hva lurer andre på?
-
Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 15 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. I tillegg må du dekke omkostningene ved kjøpet. Hvor mye du må betale i omkostninger, avhenger av hvilken type bolig du kjøper.
- Selveier: Du må betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, og et lite gebyr for tinglysing av skjøte og tinglysing av bankens sikkerhet.
- Borettslag: Omkostningene er betydelig lavere, ca. 5000 kroner.
Kjøper du en enebolig til 4 millioner kroner, må du altså ha 600 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale ca. 100 000 kroner i omkostninger.Det er mulig å låne mer enn 85 % av kjøpesummen hvis du har familie (i all hovedsak foreldre) som kan stille som kausjonister, det vil si at de gir banken tilleggssikkerhet i sin bolig.
Hvis du har BSU-konto hos oss, og denne ikke er fylt opp når du kjøper bolig, kan du la beløpet stå og spare videre. Det teller likevel med i egenkapitalen ved boligkjøp. Har du BSU-konto i en annen bank, kan denne flyttes til oss, så teller også denne med som egenkapital. Merk at dette gjelder kun vanlig BSU-konto, ikke tilleggsprodukter som StartBSU, BSU 2.0, BSU Pluss eller lignende.
Slik kan du skaffe egenkapital
- Du kan spare. Er du under 34 år er Boligsparing for ungdom (BSU) en smart spareform.
- Familie kan hjelpe deg, for eksempel ved å gi forskudd på arv eller et privat lån.
-
Boliglånsforskriften legger føringer for hvor mye du kan få i boliglån. Forskriften sier blant annet at du som en hovedregel må ha minst 15 % egenkapital, og at du kan låne maks fem ganger inntekten din. Prøv lånekalkulatoren vår, så får du en pekepinn på hvor mye du kan låne.
-
Ja, hvis økonomien din tillater det, kan du få lån til ny bolig før den gamle er solgt. Dette kalles mellomfinansiering. Du får da lån til den nye boligen, samtidig som du betaler på det gamle lånet. Ved behov kan du få avdragsfrihet på ett eller begge lån, det vil si at du kun betaler renter.
-
Å refinansiere vil si å gjøre endringer på eksisterende gjeld. Her er tre eksempler på refinansiering av boliglån:
Du slår sammen lån:
Har du flere lån som til sammen utgjør mindre enn 85 % av verdien på boligen din, kan du slå sammen disse til ett lån, med én rente og én nedbetalingsplan.Du får lavere rente:
Boligen din har steget i verdi og/eller du har betalt ned så mye på lånet at du har lavere belåningsgrad og dermed kan få lavere rente.Du øker lånet ditt i banken:
Hvis du skal pusse opp eller gjøre andre investeringer kan du øke lånet du har på boligen din i dag. -
Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra oss på hvor mye du kan kjøpe bolig for.
Les mer og søk om finansieringsbevis