Info

Slik unngår du å blakke deg på Black Friday

5 gode råd til deg som egentlig ikke har råd.

I fjor dro nordmenn kortet for 3,7 milliarder kroner på den store førjuls-shoppedagen, Black Friday. Ho-Ho-Holy moly. Det er mye penger, det. Mange kickstarter julegavehandelen denne dagen, i god tro om at man sparer massevis av penger. Å kjøpe noe man uansett skal kjøpe, til en rimeligere pris, kan selvsagt være fornuftig. Men det er noen feller som er lette å gå i – som heldigvis også er lette å unngå hvis man forbereder seg litt. Her er et par ting som det kan være greit å ha i bakhodet før du strekker deg etter kortet i baklomma. 

Unngå spontankjøp

Første bud: Ikke kjøp ting du ikke trenger, og som du ikke hadde kjøpt hvis det ikke var på tilbud. En popkornmaskin til 200 kroner høres kanskje morsomt ut der og da, men det er store sjanser for at du likevel ender opp med å poppe godt, gammeldags micropopcorn når lysten plutselig oppstår (... og popcornmaskinen står uåpnet ute i boden). Har du klart deg uten visse duppedingser frem til nå, klarer du deg ganske sikkert godt uten dem også i tiden fremover.

Sett opp budsjett

Skal du uansett kjøpe julegaver i år, er det selvfølgelig ikke dumt å kjøpe dem på salg. Sett opp en liste over de du skal kjøpe gaver til, hva de ønsker seg og noter deg cirka hvor mye du skal bruke på hver av dem – og hva du kan tillate deg å bruke totalt. Kryss av på listen etter hvert som du kjøper gaver, og følg med underveis at du ikke overskrider budsjettet ditt. Husk: Det er ingen av vennene dine som ønsker at du skal måtte trekke kredittkortet for deres skyld. 

Gjør research

Du vet at denne dagen kommer. Den kom i fjor og den kommer igjen neste år. Derfor er det lurt å undersøke og planlegge litt i forkant. Det vil dukke opp blinkende rabatter som virker for bra til å være sanne. Og det kan det faktisk være at de er. Står det for eksempel ikke oppgitt noen førpris, er det ikke sikkert varen er satt ned i det hele tatt. Enkelte butikker setter også opp prisene i forkant av større salgskampanjer, slik at tilbudet skal virke desto større og mer fristende når varen settes ned. Det er alltid lurt å sjekke prishistorikken på sammenligningssider som Prisjakt.no og Prisguiden.no. Her ser du både hvor mye den samme varen koster i de ulike butikkene og hvor mye prisen faktisk er satt ned fra tidligere. Sjekk også opp i angrerett og bytterett på det du kjøper – det er jo greit å kunne legge med en byttelapp hvis du kjøper gaver til andre. 

Mikrospar når du trekker kortet

Dette trikset forbereder deg egentlig til neste års julegavehandel – ved god hjelp av årets handel. Før vi vet ordet av det er det liksom jul igjen, og det kommer ofte litt brått på for lommeboka. Oppretter du en mikrosparekonto, kan du velge om det skal trekkes 1, 5, eller 10-og-oppover kroner hver gang du trekker kortet. Du kan ha så mange mikrosparekontoer du vil, så dediker gjerne en egen til julegaver, så er du alltid forberedt. Små beløp merkes ikke så godt i det daglige, men før du vet ordet av det har du spart opp noen tusenlapper til neste og neste-neste jul.

Rydd i skuffer og skap

Hvis du tar en liten rydderunde hjemme og går gjennom hva du faktisk har, får du ganske fort et overblikk over hva du egentlig trenger. Og ikke minst – hva du ikke trenger. Ting går fort i glemmeboka, og det kan godt hende du finner et spontankjøp og to med prislappen fortsatt hengende på. Disse kan jo kanskje bli fine julegaver? Selg videre det du ikke bruker på Tise eller Finn, og gi noen skatter til Fretex. Når man tar seg en skikkelig rydderunde og ser hvor mye som ikke brukes, blir også trangen mindre til å hive seg over nye kjøp som fyller opp den frigjorte plassen.


Sist, men ikke minst – bruk sunn fornuft. Det kommer du langt med!