Hjelp - eller hurra - det er budrunde!

Budrunden er kanskje det mest spennende og nervepirrende med hele boligkjøpet etter at du har vært på visning, og mange opplever at tusenlappene lett kan fly av gårde. Her er noen tips som gjør at du enklere kan forberede deg.

Aller først må du vite hva du har råd til å kjøpe, og hvor mye banken har sagt du kan by - altså maksgrensen. Deretter må du sette et tak for hva du er villig til å gi for akkurat denne boligen. Da må du ta hensyn til kjøpsomkostninger, eventuelle oppussingsbehov, hvitevarer og møbler. Sett opp et regnestykke.

SpareBank 1 er BOB-banken. Se hvilke fordeler du har som medlem her.

Her er noen huskeregler for hva du kan låne og hva egenkapital er.  

By på én bolig  
Husk at du ikke kan by på to boliger samtidig. Et bud er bindende, så dersom du byr på to boliger samtidig – og vinner begge budrundene - får du et problem. Hold deg derfor til en budrunde av gangen.  Husk at som medlem i BOB har du forkjøpsrett til over 90 000 bruktboliger – i hele Norge, og stiller først i køen på alle nye boligprosjekter. Les alt om forkjøpsrett her.  

Spør gjerne megleren om råd før budrunden. Men husk at megleren jobber for selger, så røp aldri maksgrensen din. Det kan være dårlig taktikk. 

Ta styringen 
Har du funnet den boligen du har lyst til å kjøpe, så ta styringen. Ikke vær redd for å legge inn det første budet, eller hoppe inn underveis. Be gjerne om råd fra folk du kjenner; familie, venner og kollegaer. Det er mange som har vært gjennom en slik prosess før. 

I en budrunde har BOB-medlemmer fordelen og muligheten til å tre inn i det bud som er akseptert med de betingelser, plikter og rettigheter som foreligger. Velger du å benytte deg av forkjøpsrett går du foran opprinnelig kjøper, og aksepterer samtidig avtalt kjøpesum og overtakelsesdato. Les mer om forhåndsutlysning her og forkjøpsrett her. Det finnes noen frister og regler som det er greit å vite om i forbindelse med forkjøpsrett i BOB.  

Lykke til!

Ord å legge seg på minnet: Maksgrense, kjøpsomkostninger