Dette er egenkapital

Du har helt sikkert hørt det før. Egenkapitalen må være på plass før du kan låne penger til bolig. Så hva er egentlig egenkapital, og hvor mye trenger du?   

Video placeholder image

Hovedregelen er at du må ha spart 15 prosent av det boligen koster. Resten kan du låne av banken. Skal du eksempelvis kjøpe en leilighet til 2 millioner, må du selv ha spart opp 300 000 kroner.  

En liten huskeregel

For å regne ut hvor mye du kan kjøpe for, har vi en tommelfingerregel: Ta beløpet du har spart til bolig og del på 0,15. Tallet du da får, er det boligen din kan koste. 

La oss ta et eksempel: 
Har du spart 300 000 kroner, vil det se det slik ut 300 000 / 0,15 = 2 000 000  

Husk at det tar tid å spare opp tilstrekkelig med egenkapital. Starter du sparingen tidlig, blir det enklere for deg.  

Andre muligheter

Hvis du vil kjøpe, men ikke har nok egenkapital, finnes det likevel muligheter. Du kan kjøpe sammen med andre; en venn, kjæresten eller foreldrene dine. Kanskje kan noen i familien hjelpe med et privat lån, en gave eller forskudd på arv? Nær familie kan også stille som kausjonister. Det betyr at de stiller sin bolig som sikkerhet for ditt lån. 
 
Husk, du skal ikke ta opp forbrukslån eller bruke kredittkortet for å skaffe egenkapital. Egenkapital er det du har klart å spare.  

Som BOB-medlem får du en av markedets laveste renter på boliglån. Sparebank 1 SR-Bank sine rådgivere svarer på alle spørsmål du måtte ha, kontakt dem her.   

Tips: Har du allerede et boliglån? Husk å sjekke renten du har. Flere og flere bytter nå bank og får redusert boligrenten sin. Som BOB-medlem får du nå et av markedets beste renter. BOB-fordelene finner du her.