Hva er smartest? Eget billån eller bilen i boliglånet?

Statistisk sett kjøper du deg ny bil hvert fjerde år. Når du står med de nye nøklene i hånden er det ofte lettere å si ja takk til et høyere boliglån enn det er å sette opp et billån. Det kan fort bli en dyr løsning.   

 

De totale rentekostnadene blir lavere med billån 

-Sammenligner vi et billån med et boliglån med lik nedbetalingstid, så er det liten forskjell på beløpet du betaler hver måned. Det samme gjelder totalprisen for hele låneperioden. 

- Fordelen med å velge billån er at du ikke binder opp ledig egenkapital i boligen din, sier Andreas Thorsdalen Tveit, produktsjef for billån i SR-Bank. Sammenligner vi rentekostnadene ved å bake bilen inn i et boliglån med 25 års betalingstid, blir totalprisen langt høyere enn for et billån. 

Han tar da utgangspunkt i et lånebeløp på kr. 250.000,-, som er gjennomsnittlig lånebeløp på nye billån. 

Avdekk skjulte kostnader 

-En stor del av folks privatøkonomi går til bilhold, men det er ikke alltid lett å se det når kostnadene skjules i boliglånet. Det kan være sunt å synliggjøre kostnadene ettersom dette gir bedre kontroll over egen økonomi. I tillegg gjør det deg mer bevisst på hvilken bil du kjøper.  

Regnestykke

Lånebeløp kr 250.000 
Rente 3,95 % 

Billån med nedbetalingstid 5 år: 
Månedskostnad kr 4.598
Totalkostnad kr 275.880

Lånebeløp kr 250.000
Rente 2,90 %

Boliglån med nedbetalingstid 25 år:
Månedskostnad kr 1.173
Totalkostnad kr 351.483

Boliglån med nedbetalingstid 5 år:
Månedskostnad kr 4.481
Totalkostnad kr 268.831

Regneeksemplene kan inneholde pris/renter som ikke er lik dagens rente. For å sjekke din BOB-rente, se betingelser her.

Benytt boliglånet til vedlikehold

Produktsjef for boliglån, Christian Asserson mener det er en fordel å ha ledig egenkapital i boligen til andre investeringer enn bil.-Det er fornuftig å bruke boligen som sikkerhet til lån som har med boligen å gjøre. Makser du boliglånet ditt for å kjøpe bil, båt eller ferie, så vil du muligens slite med å få på plass gode løsninger når du innser at taket, kledning, elektrisk anlegg eller bad må fikses i boligen. Er boligen din høyt belånt i dag, bør du prioritere å betale ned boliglånet og holde eksempelvis billån som et eget lån ved siden av boligen. Det vil du, i de fleste tilfeller, ha mye igjen for i fremtiden.