Tips til et miljøvennlig hjem

Vi kan alle gjøre litt for å leve mer miljøvennlig, for eksempel ved å velge gjenbruk eller ta bedre vare på tingene våre. Her er noen tips til et mer miljøvennlig hjem.

ung mann som syr på symaskin. foto.

Det å skulle leve mer miljøvennlig kan være overveldende til tider. Du kjenner kanskje på følelsen av at du alltid kunne gjort mer, eller at det stilles store krav til deg. 

Noe av det viktigste du kan gjøre er å starte i det små. En ting du kan gjøre er å alltid spørre deg selv «trenger jeg dette?» før du handler noe nytt. Hvis svaret er ja, kan du vurdere om det finnes bærekraftige og økonomiske alternativer du kan velge.

Slik får du et mer miljøvennlig hjem

Finner du et brukt bord eller trestoler for en billig penge kan de bli som nye med litt sandpapir og maling.

Å trekke om stolputer høres kanskje ambisiøst ut, men det er enklere enn man skulle tro. Dessuten er det morsomt å se resultatet!

Har du ny leilighet og trenger møbler? Sjekk ut skattene på Finn eller i byens bruktbutikker.  

Har du ryddet i leiligheten og funnet ting du ikke lenger trenger? Heng opp lapp i borettslaget og gi til de som vil ha.

Du kan også legge det ut under gis bort på nettet og glede andre samtidig.

Inviter naboer og andre beboere til kos, samhold og byttekveld. Dere kan bytte møbler, klær, bøker eller andre ting. Bytting er et utmerket alternativ til å kjøpe. Blir det full klaff får du både kvittet deg med noe gammelt og skaffet deg noe nytt.

At det i tillegg er sosialt er jo bare en ekstra bonus. 

Finn ut hvor du kan bidra og bli med på fiksefest. Dugnadsfølelsen er allerede godt innarbeidet. Hva med å hjelpe hverandre også?

Naboer og beboere kan bidra med reparasjoner og andre mindre ting som skal fikses.

I «gamle dager» ble sokker stoppet og hull sydd. Ta opp tradisjonen.

Har du plagg som rett og slett er for slitt til å repareres, eller plagg du ikke bruker lenger, kan du prøve deg på redesign. En hullete dongeribukse kan bli en tøff veske og slitte t-skjorter kan brukes som kluter.

Her er det bare fantasien som setter grenser. Og muligens syferdighetene da, men øvelse gjør mester! 

Fortsatt blir tonnevis av mat kastet hvert år. Planlegg menyen i forkant og skriv handleliste, så slipper du å kaste så mye mat. Det er også bedre for lommeboken.

Matvarebutikker har ofte nedsatte priser på det som holder på å gå ut på dato og her er det en del å spare. Og du husker vel å bruke handlenett istedenfor å kjøpe bærepose?

Det finnes mange naturlige produkter du kan bruke i rengjøringen. Vann alene gjør ofte susen.

På Google eller andre steder på nettet finner du mange gode tips til et friskt og rent hjem uten bruk av kjipe produkter. Husk mikrofiberklut!

Og sist, men ikke minst: Slå av lyset, lufttørk klærne og ta kortere dusjer.