Førstegangskjøper? Slik vet du at du har gjort et godt kjøp
Det å kjøpe sin aller første bolig er kjempespennende, og kanskje til og med litt skummelt for noen. Plutselig skal du være voksen og vite alt om lån og renter, budrunder og tilstandsrapporter – samtidig som du skal glede deg til å bo helt for deg selv i din egen bolig. Torunn Malene Røssla Turøy, senior finansrådgiver i SpareBank 1 SR-Bank, har hjulpet mange spente unge mennesker med å skaffe seg sin aller første bolig. Her kommer hennes gode tips på veien:
Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet!
Beliggenheten er noe av det aller viktigste du må tenke gjennom før du bestemmer deg for å kjøpe en bolig. Det finnes det flere grunner til. For det første selger gjerne førstegangskjøperen boligen igjen etter noen år, for å kjøpe noe større. Hvordan er fremtiden i det området du vil bo? Utbyggingsplaner eller planer om endring i kollektivtilbudet, for eksempel, kan endre prisen i både positiv og negativ retning. Kjøper du i et attraktivt område betyr det jo også ekstra trygghet for banken, for at vi får igjen de pengene vi har lånt deg. Tenk ikke minst gjennom hvordan du vil ha det i hverdagen: Er det viktig for deg å bo nær studiestedet ditt? Hvis du har bil, hvordan er det med parkering? Eller kan du droppe utgifter til egen bil og heller velge å bo nærmere togstasjonen?
Banken vet mye om hvilke områder som sannsynligvis vil stige i verdi, så det er lurt å ta en prat med dem om det før du bestemmer deg.
Borettslag? Sjekk økonomien
I et borettslag eier dere fellesområdene og uteområdene sammen, og fungerer som ett selskap. Dermed er det kjempeviktig å finne ut hvilke planer borettslaget har for oppgradering og oppussing, for eksempel, hvis du vurderer en bolig i et borettslag. Har husleien gått opp i det siste? Forventer de å øke den i det nærmeste tiden, og hva vil det i så fall bety for hvor mye du har å rutte med i måneden? Har de et fond som de kan ta av, så de slipper å måtte øke husleien? Ta kontakt med boligbyggelaget som borettslaget hører til, og spør om alt du lurer på.
Prisen på en borettslagsleilighet er gjerne lav i utgangspunktet, men hvis fellesgjelden er høy, blir de månedlige utgiftene – og gjeldsgraden din – tilsvarende høy. En tommelfingerregel er at du ikke kan ha mer lån enn maks 5 ganger inntekten din – og fellesgjelden i borettslaget vil være en del av dette regnestykket. Derfor er det viktig å regne på hva boligen vil koste deg i måneden før du tar en endelig beslutning.
Samtidig er det en trygghet for mange å være en del av et stort borettslag, hvor et styre tar seg av planleggingen og store deler av jobben med vedlikeholdet av boligen din.
En annen forskjell mellom borettslag og selveierbolig er dokumentavgiften. Når du kjøper selveierbolig, må du betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten. Det blir fort en god del tusenlapper! Kjøper du en borettslagsleilighet, betaler du under 10 000 kroner i avgifter.
Binde renta for 3, 5 eller 10 år?
Mange har hørt at det kan være smart å binde renta, hvis man vil ha en forutsigbar lkonomi. Det stemmer, men hvor mange år vil du binde den for? De fleste banker tilbyr muligheten til å binde renta i 3, 5 eller 10 år. Er du førstegangskjøper er sjansen stor for at du vil selge og gå videre til en større bolig om ikke veldig mange år, så da vil 3 eller 5 års bindingstid være et bedre alternativ enn 10 år for de aller fleste.
Meld deg inn i BOB – få rekordlave 1,39 % i rente på lånet!
Hvis du ikke allerede er medlem i BOB, kan det være en enkel måte å få en kjempegod boligrente på. BOB-medlemmer som skal kjøpe sin første bolig får nemlig Førstehjemslån med bankens beste rente fra 1,39 %, uansett alder. I tillegg får du rabatter på alt fra strøm og forsikring til teaterbilletter og Brann-kamper. Kontakt oss for BOB-fordeler på boliglån her.
Helt til slutt: Kanskje det enkleste du kan gjøre
Avtal tid med rådgiveren din i banken for en god prat om alt det spennende du skal i gang med – før du går på visning og forelsker deg nesegrus i helt feil bolig!
- Knallgod rente på boliglån for førstegangskjøpere - fra 1,39 prosent
- Medlemmer under 34 år får bankens beste rente på billån - fra 1,99 prosent
- Lav rente på billån for medlemmer over 34 år - fra 2,69 prosent
- Lav rente på billån til elbil - fra 2,39 prosent