Slik håndterer du renteøkningen

Synes du det er skummelt at boligrentene går opp? Slapp av. De aller fleste låntakere har endel å gå på og bør tåle den planlagte renteøkningen godt, sier Torunn Malene Røssla Turøy, senior finansrådgiver i SpareBank 1 SR-Bank. Her er noen grep du kan gjøre for sikkerhets skyld.


Den siste tiden har vi hørt at boliglånsrenten er på vei opp. I første omgang settes den opp med 0,25 prosentpoeng, men flere økninger er ventet det kommende året. Dette fører til en liten endring i økonomien din, men de fleste bør tåle det greit. Torunn Malene Røssla Turøy i SpareBank 1 SR-Bank har hjulpet mange spente unge med å skaffe seg sin aller første bolig. Alle som får innvilget boliglån hos SR-Bank må nemlig ta en gjennomgang av økonomien sammen med rådgiveren sin først. Hun er derfor helt tydelig på at de fleste vil klare en renteøkning helt fint.

– Vi tar alltid høyde for at boliglånskundene kan tåle renteøkninger på inntil 5 prosentpoeng, poengterer hun.

Sett av litt til sparing

Ved utgangen av 2024 er det planlagt at boliglånsrenten trolig vil ligge i overkant av 3 prosent. Det er omtrent dobbelt så høyt som i dag. Med et boliglån på 3 millioner, vil de månedlige renteutgiftene øke med omtrent 2 000 kroner.

– De siste årene har renten vært unormalt lav. Nå skal renten krype opp mot et normalt nivå igjen og trolig stabilisere seg der. Det neste året er det varslet fire renteøkninger. På slutten av neste år vil renten være omtrent 1 prosent høyere enn i dag. Med svært lave boliglånsrenter har mange hatt romslig økonomi de siste årene. Nå er det på tide å bremse litt. Vi anbefaler alltid alle å sette av penger til sparing, sier Torunn. Generelt anbefaler bankrådgiverne at du setter av tre månedslønner på sparekonto. Da har du litt ekstra hvis vaskemaskinen og oppvaskmaskinen ryker samtidig. I tillegg er det lurt å sette av en sum til langsiktig sparing.

Eier du bolig i et borettslag er det alltid lurt å følge nøye med på fellesgjelda. Gå på generalforsamlingen og få med deg eventuelle endringer som kommer, som for eksempel oppussing. Dette kan påvirke utgiftene dine. Hvis du er med på møtene har du også stemmerett og kan være med å velge når slike endringer skal skje.

Ta en prat med rådgiveren din

Tenk både kortsiktig og langsiktig. Aksjefond er lurt for langsiktig sparing. For kortsiktig, holder det å sette inn på sparekontoen i banken. Det viktigste tipset jeg kan gi er at du tar en individuell gjennomgang med rådgiveren din, så ser vi sammen på hva du kan og bør gjøre.

For førstegangskjøpere kan det for eksempel være lurt å binde renta på deler av boliglånet.

– Hvis du kjenner på at de månedlige utgiftene blir for høye, kan det være lurt å binde rentene. Fastrenten kan endre seg fra dag til dag, så du bør ikke vente for lenge med det.

Som BOB-medlem kan det være flere fordeler med å bruke SR-Bank. I tillegg til en individuell gjennomgang hos din egen rådgiver, får du som medlem lave boliglånsrenter og ekstra gode renter på billån.

 

 

Planlegg renteøkningen:

● Finn ut hvor mye utgiftene dine går opp

● Kutt ned på forbruket - lommetyvene kaffe-to-go og kafébesøk kan enkelt begrenses

● Sett av litt til sparing hver måned

● Gå gjennom økonomien din med rådgiver og se hvor mye du kan spare

● Ha alltid en buffer til uforutsette utgifter

● Gå på generalforsamlingen i borettslaget og bruk stemmeretten din

● Hold deg oppdatert på planlagte endringer i borettslaget som vil påvirke utgiftene dine

 

Les mer om fordelene dine her