En prat med bankrådgiveren om billån

Det å kjøpe ny bil er en stor investering for de fleste av oss, og det er mye du skal tenke på før du står med bilnøklene i hånda. Derfor har SR-Bank et eget bil- og båtlånsteam på ti rådgivere som primært jobber med denne typen lån og forsikringer.  

Vi har fått noen gode råd fra Erlend Løfsgaard, en av rådgiverne på teamet: 
 
Tenk over behovet ditt 

– Det er kanskje selvsagt, men viktig å nevne likevel: Tenk nøye over hva du trenger bilen til. Ikke bare i dag, men også noen år frem i tid. Vokser familien, for eksempel, bør du sannsynligvis droppe drømmen om den snertne lille poloen til fordel for en litt større og mer praktisk bil, sier Erlend. – Skal du flytte med det første, er det lurt å få oversikt over parkeringsmulighetene der du flytter, en egen parkeringsplass kan fort koste litt. 
 
Bake billånet inn i boliglånet? 
– Mange lurer på om de kan ta billånet inn i boliglånet. Svaret på det er at ja, det kan du nok, men det er ikke dermed sikkert at det er en god idé.  
 
Holder du billånet og boliglånet separat, kan du innfri billånet tidligere, hvis du ser at det passer best for deg. Du kan også velge å ta billånet inn i boliglånet senere, men ikke omvendt. Hvilken løsning som er best for deg, kan vi veldig gjerne se på sammen, fortsetter rådgiveren.  
 
En samtale med banken er en god idé uansett hvilke planer du har. Sammen med Erlend eller en av kollegaene hans går du gjennom økonomien din, situasjonen din og behovet ditt.  
 
– Noen ganger ser vi at kunden bør dempe ambisjonene og låne litt mindre penger enn hun eller han hadde tenkt. Andre ganger avdekker vi at folk kan låne litt mer enn de trodde, sier han.  
 
Det viktigste er å virkelig forstå hva det koster deg å ha bil, med parkering, avgifter, drivstoff, bompenger og uforutsette utgifter, og hva dette vil bety for hverdagsøkonomien din.  
 
Bankrådgiveren din kan hjelpe deg med hele prosessen fra søknaden er sendt, til lånet, forsikringen og eventuelle garantier til selger er på plass.  
 
– Mange har behov for å legge praktiske gjøremål i forbindelse med bilkjøp til etter arbeidstid. Derfor er vi som jobber med billån, tilgjengelige helt til 19.00 mandag–torsdag og 18.00 på fredager. Vi har også kontortid på lørdager, fra 9.00–16.00, forteller Erlend.  
 
Kjøpe eller lease  
Noen foretrekker å lease, eller leie, bilen i stedet for å kjøpe den. Dette er et godt alternativ for deg som gjerne vil ha ny bil til enhver tid, og forutsigbare utgifter i form av en fast månedsleie 
 
Ulempen med leasing er at det ofte blir dyrere enn et lån. Bindingstiden er gjerne på 3 eller 4 år, og det er dyrt å kjøpe seg ut av avtalen. Du må også ofte betale en startleie på rundt 10 % av bilens verdi – penger som du ikke får igjen, slik du gjør når du selger en bil.  
 
Det kan også oppstå avtaletvister ved leasing, for eksempel hvis bilen er skadet eller du har kjørt lengre enn avtalen åpner for. – Da kan det fort gå ganske mange uforutsette tusenlapper, advarer Erlend.  
 
Kjøper du en ny bil, får du ofte en svært god garanti, som gjerne varer 5 år. Dette gir deg lave utgifter til vedlikehold de første årene. Ulempen er selvsagt at den nye bilen taper seg i verdi fra dag én, så her er kan det være lurt at nedbetalingstid og egenkapital gjenspeiler verdifallet i bilen.  
 
Rentegaranti hvis du flytter lånet 

Har du allerede kjøpt deg ny bil, med lån i en annen bank, kan det være lurt å vurdere om du skal flytte lånet. Flytter du billånet ditt til SR-Bank, garanterer vi at vi kun flytter lånet dersom vi klarer å gi deg en bedre pris enn det du har hos nåværende bank. Det er helt uforpliktende for deg å søke om å flytte lånet. Vi gir deg et tilbud, og så er det opp til deg om du ønsker å ta imot det.  
 
I tillegg tar vi oss av hele prosessen med flytting av lånet, uten at det koster deg noe som helst. Vi spanderer også etablerings- og tinglysingsgebyret på lånet. Sist, men ikke minst, får du full oversikt i nettbanken og mobilbanken, når du har alle lånene dine samlet i én bank.  
 
Et siste råd 

– Sørg for å ha finansieringsbeviset klart i god tid før du kjøper bilen! Da slipper du unødig venting før du kan sette deg bak rattet og nyte følelsen av din nye bil, avslutter rådgiver Erlend Løfsgaard. 

BOB-fordeler for deg som skal kjøpe bil

  • Medlemmer under 34 år får bankens beste rente på billån
  • Lav rente på billån for medlemmer over 34 år
  • Lav rente på billån til elbil