Bør jeg kjøpe eller selge bolig nå i disse dager?

Det er store endringer i synet på landets- og egen økonomi som følge av koronakrisen. Boligmarkedet har ikke stoppet opp, men mange lurer på hva de skal gjøre, nå som markedet er litt mer usikkert.

Ifølge ferske tall fra Boligundersøkelsen som Prognosesenteret har gjort for EiendomsMegler 1, er det færre som tror på høy prisvekst, men en god andel vil fortsatt kjøpe ny bolig før de selger sin gamle. Dette tyder på at markedet fungerer godt, sier Sverre Dahle, regionleder i EiendomsMegler 1 Stavanger og omegn.  

Hva bør du så gjøre? Her er våre råd til deg som skal kjøpe eller selge bolig nå!

Om du skal kjøpe eller selge først, avhenger både av økonomi og behov for forutsigbarhet. Du bør tenkte på hva som kan skje dersom du ikke får solgt like raskt som du hadde håpet, eller at du ikke får så mye for boligen som du hadde beregnet. Flere er usikre nå i forhold til jobb, og er du i en yrkesgruppe som er spesielt utsatt for koronakrisen, bør du kanskje ikke påta deg større økonomisk usikkerhet enn nødvendig. Dette sier Christian D. Asserson, produktsjef for utlån i SpareBank 1 SR-Bank. Selger du boligen før du kjøper ny, har du uansett større handlingsrom og forutsigbarhet, sier han.  Men hva hvis jeg finner drømmeboligen akkurat nå, og ikke vil risikere at noen andre kjøper den før meg? De som har god økonomi og trygge jobber, vil kunne kjøpe før de selger boligen de eier fra før, men jeg anbefaler alle å kontakte banken først. Du vil få god hjelp av kunderådgiver til å vurdere fordeler og ulemper tilpasset deg og din økonomi. Det koster ingen ting å sende søknad og få rådgivning om boliglån, sier Christian.  

Hvor går boligprisene? 

Hva tror dere skjer med utviklingen på boligprisene framover?

Folk må fortsatt ha et sted å bo, og vårt inntrykk er at det er mange som er på boligjakt i disse dager. Det var en liten stopp i markedet i slutten av mars, men det tok seg raskt opp igjen, sier Sverre Dahle. Mange har fremdeles trygge, gode jobber, og vi opplever bra aktivitet og stabil omsetning. Særlig familieboliger som eneboliger og rekkehus er alltid populære objekter. Prismessig ser det ut til å være liten bevegelse i markedet, og til nå har prisnivået holdt seg stabilt. Rentenivået er jo rekordlavt, så det er billigere å låne penger enn det noen gang har vært. Å spå utvikling er alltid vanskelig, men foreløpig er det lite som tyder på at prisene kommer til å endre seg noe særlig, i hvertfall ikke på kort sikt, sier Sverre. Er du på boligjakt og har ordnet økonomi, kan det absolutt være et gunstig tidspunkt å kjøpe bolig på nå. 

Den største usikkerheten for mange, er om de får solgt sin egen bolig. Mitt råd akkurat nå, er å gå for en lengre overtakelse. Så kan det heller endres dersom boligen selges raskere enn man tror, fortsetter han.  

Er det færre på visninger nå? 

Vi har hatt overraskende mange på visninger. Vi fryktet at det ville stoppe helt opp, men det har det ikke gjort. Visningene foregår som påmeldingsvisning, og vi ivaretar selvfølgelig alle krav til smittevern for å redusere risiko for koronasmitte, sier Sverre.   

Du kan kjøpe ny bolig før du selger den gamle hvis: 

  • Du vet at du har råd til å tåle kostnader med 2 boliger i en periode 
  • Du ikke vil risikere å la drømmeboligen som er for salg gå tapt for deg 
  • Du ikke kan skaffe deg et midlertidig sted å bo i påvente av overtakelse av ny bolig   

Du bør selge boligen du har før du kjøper ny hvis:

  • Du vil unngå risikoen og uforutsigbarheten det kan være med å ikke få solgt den gamle boligen din 
  • Du må vite hvor mye egenkapital du har etter salg før du kan kjøpe ny bolig 
  • Du står i fare for miste en betydelig del av inntekten din  

 - Det er altså fordeler og ulemper både med å kjøpe og selge først. Uansett er vårt beste råd å ta kontakt med banken for å få veiledning og gjennomgang tilpasset din økonomiske situasjon, avslutter Sverre.  

Har du flere spørsmål om kjøp eller salg av bolig? Ta kontakt med din lokale EiendomsMegler 1 eller rådgiver i banken!