Dette ser banken på når du søker lån

Banken kan kanskje virke firkantet og upersonlig, men den er heldigvis ingen robot. Her får du vite hva banken ser på når du søker om boliglån.

Video placeholder image

Selv om lønn og egenkapital er det viktigste, spiller også andre ting inn når banken avgjør hvor mye lån du kan få til å kjøpe bolig. Det handler om å se totaløkonomien og hvordan livssituasjonen din er. Du må selvsagt kunne klare å betale lånet ditt, men du skal ha råd til mat og klær, og kunne stå støtt om renta stiger litt også. Har du tenkt gjennom hvor din egen komfortsone på lånebeløp er? Det er jo gøy å ha råd til å gjøre litt kjekke ting også. :)

Dette spør gjerne rådgiver om:

  • Har du fast inntekt? Og er inntekten større enn utgiftene?
  • Hvor mye du har spart(vil du spare? (Som f.eks. BSU eller andre spareformer)
  • Har du andre lån? (eks. billån, forbrukslån eller studielån)
  • Skal du kjøpe bolig alene eller sammen med andre?
  • Har du barn?
  • Og har du bil?

Hvis alt er plankekjøring får du et tilbud fra banken på hvor mye du kan låne. Det kalles et finansieringsbevis, og med det vet du hvor høyt du kan gå i en budrunde. Finansieringsbeviset varer i tre måneder og kan fornyes når det går ut. Dersom du ikke får lån til bolig akkurat nå, frykt ikke. Sammen kan vi sette opp en spareplan som er tilpasset deg og se på andre muligheter som kan hjelpe deg oppnå boligdrømmen din.

Visste du at det er både enkelt og uforpliktende å søke om lån til bolig? Dersom du søker her med BankID slipper du å finne frem lønnslipper og selvangivelse. Vi henter det for deg fra Altinn. Etter kort tid vil du få et svar på søknaden fra oss og kan enkelt snakke med oss om du lurer på noe. Du er selvsagt også hjertelig velkommen inn til oss dersom du har lyst til det. :)