Disse forsikringene gjelder på el-sparkesykkel

Har du tenkt å el-sparkesykle deg gjennom storbyferien i sommer?  Da kan innbo- og reiseforsikringen din være redningen dersom du skulle forårsake skade på andre eller andres ting.

Se for deg senarioet: Du cruiser nedover gaten på en elektrisk sparkesykkel. I det du svinger rundt et hjørne, kjører du inn i siden på en bil og riper den kraftig opp. Skadepotensialet kan bli ganske stort dersom du skulle kjøre på noe eller noen – og dyrt dersom du blir stilt til ansvar.

Disse forsikringene dekker deg

Skulle du være så uheldig å gjøre skade på andre sine ting eller en annen person, kan du være dekket av innbo- eller reiseforsikringen din.

- Skal du feriere i Norden kan innboforsikringen din dekke skade du måtte påføre andre. Det forutsetter at el-sparkesykkelen ikke kan gå fortere enn 20 kilometer i timen, sier Siv Bendixen som er advokat og fagsjef i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.    

 Flere av el-sparkesyklene som leies ut har en fartssperre på 20 kilometer i timen.

 - Skal du på ferie utenfor Norden er det reiseforsikring som gjelder, påpeker Bendixen.

I det tilfellet kan det være lurt å sjekke om du er dekket av familiens reiseforsikring, eller om du trenger å kjøpe din egen. Er du under 20 år og registrert på samme adresse som foreldrene dine, kan du være dekket av familiens reiseforsikring.

Men er du folkeregistret et annet sted, eller er over 20 år burde du skaffe deg egen reiseforsikring.

Regler for el-sparkesykler

I løpet av det siste året har el-sparkesyklene invadert storbyene i Europa. Enkelte eier selv, mens mange benytter seg av syklene som er tilgjengelige til låns via apper som Voi, Tier og liknende.

- Det finnes ingen egne regler for el-sparkesykler. Men regjeringen har fastsatt et nytt regelverk for små elektriske kjøretøy som likestiller disse med vanlige sykler. Herunder havner også blant annet hoverboard, segway og såkalte enhjulinger, sier Bendixen.

Ikke ansvarsløs

Dermed er du ikke pålagt å ha en egen ansvarsforsikring, slik du er med motorsykkel og moped. Samtidig betyr ikke dette at du er fritatt alt ansvar dersom du skulle skade noen eller noen andres ting.

- På akkurat samme måte som med vanlig sykkel, er du nødt til å forholde deg til trafikkreglene – og da selvfølgelig de gjeldende reglene for det landet du befinner deg i, sier Bendixen.

Om du selv blir skadet

Skulle du selv bli skadet på el-sparkesykkel er det også reiseforsikringen din, eller eventuelt en egen ulykkesforsikring, som er gjelder.

- Da er det viktig å huske på at reiseforsikringen ikke dekker skade på ting du har leid, så her er det viktig å sette seg inn i utleiers egne vilkår.

 

El-sparkesykkel «regler»:

Aldersgrense: Ingen, men flere av utleieselskapene har egne regler om at du må være fylt 18 år. 

Hjelm: Ikke påbudt, MEN anbefalt!

Ansvarsforsikring: Ikke pålagt.

Forsikringer med ansvarsforsikring: Innboforsikring, innenfor Norden og reiseforsikring, utenfor Norden.

Les mer om innbo- og reiseforsikring for unge