Gjør du som nordmenn flest?

Eller tenker du at dette med sparing kan du vente litt til med?

Vår egen Kong Harald illustrerer nordmenns sparevaner på uhøytidelig vis: I et intervju med NRK for noen år siden fikk kongen spørsmål om hvordan fransken hans var. Kongen mente at han var for gammel til å lære fransk. Dronning Sonja repliserte med at «det aldri er for sent å lære fransk», hvorpå kongen med et smil svarte «Det var godt å høre! Da kan jeg jo vente litt til da!»

Dette demonstrerer også godt holdningen mange nordmenn har til sparing. 800.000 nordmenn sparer i fond, som betyr at også  4.3 millioner nordmenn tenker at dette med sparing kan en vente litt til med å begynne med.

Tren opp sparekondisen

Er du blant flertallet i denne statistikken er anbefalingen klar: Ikke vent for lenge med å starte pensjonssparingen. Pensjonisten du blir i fremtiden vil takke deg for det. Sparing er trening som alt annet – det er bare å begynne og øve.

Den gode nyheten er; som med all annen trening er at det aldri er for sent å begynne. Men jo lenger du venter, jo hardere må du trene hver måned for at pensjonslivet skal leve opp til forventningene du har i dag. Begynner du tidlig nok kan du svette litt mindre - renters rente-effekten vil nemlig gjøre store deler av jobben for deg.

Jo tidligere du starter, jo mindre sparebeløp

Er du 27 år i dag og sparer 1.000 kr i måneden i fond i 40 år vil du ha over en million kroner å snope for når du slutter å jobbe. Venter du 20 år til vil du måtte spare vesentlig mer for samme sum. Du tror kanskje en 47-åring må spare omtrent dobbelt så mye, siden han er halvveis til 67? Den litt ekle sannheten er at han har gått glipp av avkastning i så mange år at han faktisk må spare 5.000 kr. per måned for å få samme sluttsum som 27-åringen.

Nå er ikke dette nødvendigvis så ille, fordi en 47-åring som regel har veldig mye bedre økonomi enn en 27-åring. Men nå begynner det å haste, for dersom du venter til du er 57 må du spare 16.000 per måned for å få samme sluttsum. For de fleste av oss vil dette være vanskelig.

La oss slå svenskene!

Norske verdipapirfond passerte nettopp rekorden 1000 milliarder kroner i forvaltningskapital. Av dette er omtrent 200 milliarder spart av privatpersoner. Det er kjempebra! Men vi har fortsatt langt igjen for å slå andre nasjoner som svenskene i fondsparing. «Söta bror» har i snitt ti prosent av formuen sin i aksjer eller aksjefond. For nordmenn er andelen kun fem prosent. 

Heldigvis er det enkelt å komme i gang med sparingen. Aksjesparekonto kan være et smart sted å begynne treningen. Den lar folk flest spare som proffe investorer. 

Høstens andre store sparenyhet lønner seg også for alle som betaler inntektsskatt. IPS gir deg mulighet for å hente inn opptil 9.600 kroner i året i skattefradrag.

Uansett hvordan du sparer, håper vi du blir med på å løfte den norske statistikken til nye høyder. Det gir mer avkastning på sparepengene og mer å snope for som pensjonist. God trening!