10 steg mote en grønnere garderobe

Slik slår du et slag for miljøet og sparer penger i samme slengen. 

Visste du at det krever så mye som 7000 liter vann for å produsere ett par med jeans? Sykt, men sant. Klesindustrien er i dag en av de største verstingene når det kommer til utslipp av drivhusgasser. Det dukker hele tiden opp noe nytt vi har lyst på, og vi ender som regel opp med å hive ut det «gamle» for å gjøre plass til noe nytt. Nordmenn kaster faktisk mer enn 20 kilo klær hver, hvert år. Vi trenger alle klær på kroppen, men her er det fullt mulig å gjøre ganske enkle, lønnsomme og morsomme grep for en grønnere garderobe.

Lån

Her er det altså ikke snakk om å ta opp lån i banken – men å låne klær av venner og kjente til spesielle anledninger. Det er fort gjort å dra på shopping når man skal på julebord, nyttårsfest, bryllup eller andre festligheter som krever en viss kleskode – og at man ender opp med spontankjøp som blir hengende ubrukt i skapet når festen er over. Hvorfor ikke heller spørre en venn om å låne den sykt fine kjolen eller fancy dressen for anledningen? Så leverer du det selvsagt rent og pent tilbake igjen etterpå. Et lån helt uten renter – det blir ikke stort mer gunstig enn det.

Bytt

Byttekvelder er en ganske genial greie. Her får man mulighet til å gå hjem med nye garderobefavoritter, uten å bruke ei eneste krone. Samtidig som det er sosialt og skikkelig gøy. Ta deg en rydderunde hjemme og sorter ut fine ting du ikke bruker mer, som kan få nytt liv hos noen andre. Det kan være alt fra klær, smykker, slips og sko til bøker, møbler, verktøy og you name it. Det viktigste er at det er i god stand. Så inviterer du venner og kjente til byttekveld, hvor alle tar med seg minst én ting. Så er det bare å bytte i vei! Alt som blir liggende igjen når kvelden er slutt, legges i en sekk og doneres til Fretex.

Sy om

Hvis du lærer deg et par enkle triks med saks, nål og tråd, kan du fornye garderoben din om og om igjen – uten faktisk å kjøpe noe nytt. Mestrer du kunsten å se nytt potensial i noe gammelt, er mulighetene nesten uendelige. Har du ei skjorte du er lei av og ikke bruker lenger, kan den for eksempel bli til en kjole, et skjørt eller en kul hatt? Kanskje liker du skjorta bedre bare du bytter ut de gamle knappene eller lager en ny krage? Hvis inspirasjonen sitter litt langt inne, finnes det heldigvis hjelp å få. Sy om-prosjekter og redesign er i vinden som aldri før, så det er mange flinke folk du kan se til for inspirasjon og oppskrifter. Sjekk for eksempel ut sidene til Jenny SkavlanIngrid Bergtun og Ingrid Vik Lysne.

Mix it up

Trender kommer og går. Det man digga for et par år siden og gikk med nesten hver dag, ligger kanskje bakerst i skapet nå. Av og til går man lei, og av og til glemmer man rett og slett hva som finnes inni klesskapet. En rydderunde kan bli redningen. Rydd i skuffer og skap og hent frem plaggene du ikke bruker så ofte – og de du hadde glemt eksisterte. Prøv deg frem og sett klærne sammen på helt nye måter enn hva du har gjort før. Nye kombinasjoner blir som helt nye antrekk, og glemte plagg får nytt liv. Og hvis du fortsatt ikke synes det funker, sitter du likevel igjen med et ryddig skap – og en fin-fin sekk til Fretex. Vinn-vinn.

Fix it up

Sy opp, sy ned, sy ut, sy inn, sy på. Vi har kanskje blitt litt sløve når det gjelder reparasjoner. Noe mister en knapp eller rakner i en søm, og vi legger det bort i håp om at det skal reparere seg selv. Eller så kaster vi det og kjøper nytt. Det er ikke alltid det skal veldig mye til for å fikse litt på det vi har. En bukse som er litt for lang, kan ved et par magiske sting bli akkurat passelig. Det samme gjelder klær som er litt for store eller for små. Prøv deg frem med nål og tråd, eller spør en venn som er god på symaskin. Hvis ikke finnes det heldigvis fortsatt systuer som tar imot småreparasjoner for en billig penge. Se verdien i det du allerede har før du kjøper noe nytt.

Kjøp brukt

Brukt er ikke synonymt med gammelt og slitt. Det går an å gjøre skikkelig gode kupp på for eksempel Fretex, Tise og Finn. Av og til henger til og med den originale prislappen fortsatt på. Se etter gode kvaliteter og hold øynene oppe for potensielle sy om-prosjekter. Når butikkene bugner av nye 80-tallsinspirerte plagg, kan du i stedet dra på Fretex og finne the real deal.

Sjekk lappen

Det er bedre å kjøpe et par tidløse og gode plagg som varer, enn mange plagg med kort levetid. Prisen og navnet på merkelappen bak i nakken er ikke det som avgjør om kvaliteten er god. Det er lappen med informasjon over materialer, vaskeanvisning og hvor plagget kommer fra du bør sjekke først. Står det for eksempel at plagget består hovedsakelig av polyester, polyamid eller akryl, bør du være obs på at dette er syntetiske fibre – altså fibre av plast. Når disse klærne brukes og vaskes, slipper de ut mikroplast i naturen og havet. Se gjerne etter saueull, alpakka, kashmir og økologisk bomull – og husk at ullplagg med fordel kan luftes med jevne mellomrom for å slippe hyppige runder i vaskemaskinen. Da holder de seg også finere. Én litt dyrere genser i ull er bedre enn fem billige i akryl.

Mikrosparing

Vi trenger alle nye klær innimellom. Starter du opp en mikrosparekonto hvor det trekkes for eksempel 5 eller 10 kroner hver gang du drar kortet, kan du la pengene vokse og godtgjøre seg til det dukker opp noe du trenger og har lyst på. Har man en egen konto til kjøp av klær, vil man bli mer bevisst over eget forbruk og kanskje ta valg litt annerledes når det først er noe man skal bruke pengene på.

Selg videre

En real rydderunde gir deg overblikk over hva du faktisk har der inne i Narnia-skapet. Du finner ganske sikkert noen glemte skatter – og garantert ting du vet du ikke kommer til å bruke mer. Noe har kanskje prislappen fortsatt hengende på? Selg videre det du ikke bruker på Tise eller Finn, og sett pengene inn på mikrosparekontoe. Når man tar seg en skikkelig rydderunde og ser hvor mye som ikke brukes, blir også trangen mindre til å hive seg over nye kjøp som fyller opp den frigjorte plassen.

Tenk før du handler

Det er ofte spontankjøp som blir hengende ubrukt i skapet. Her er en enkel sjekkliste du kan krysse av på før du trekker kortet:

  • Trenger jeg egentlig denne?
  • Kommer jeg til å gå fort lei av den?
  • Har jeg noe lignende hjemme i skapet?
  • Hadde jeg kjøpt den hvis det ikke var på salg?
  • Hadde jeg kjøpt den hvis det ikke var for navnet bak i nakken?
  • Har jeg råd til den?
  • Har jeg sjekket om det finnes noe lignende på Fretex eller Tise?

Tenk litt før du handler – det skal ikke så mye mer til.