15 aktiviteter dere kan gjøre i ferien

Mens tusenvis av skolebarn gleder seg til høstferie, er det svært mange foreldre som kvier seg – hva skal vi finne på? Må vi reise bort for å ha det gøy? Her er 15 tips til lavterskel, morsomme aktiviteter for hele familien som verken koster skjorta eller krever lang reisevei!

Visste du at før i tiden var høstferien egentlig en arbeidsferie? Faktisk het den ikke høstferie en gang – den ble kalt potetferie, fordi skolebarn skulle ha fri for å hjelpe til med potetinnhøstingen!

I dag handler ikke høstferie så mye om poteter, men mer om morsomme opplevelser. Men det er ikke alltid like enkelt å finne morsomme og rimelige aktiviteter for familien. En undersøkelse viser faktisk at halvparten av nordmenn syns det er vanskeligere å aktivisere barna hjemme enn om man reiser bort på ferie. Det ønsker SpareBank 1 SR-Bank å gjøre noe med.

– Vi syns det er på høy tid å gi den kortreiste ferien det løftet den fortjener. En kortreist høstferie kan bety å utforske eget nærmiljø i stedet for å investere i en dyr flyreise, for morsomme aktiviteter er like morsomme i naboens hage, i stuen eller skogen. Man trenger ikke tappe kontoen for å skape gode minner hele familien kan se tilbake på med stor glede, sier Elisabeth Slettedal, banksjef i SpareBank 1 SR-Bank.

Her er 15 tips til kortreiste aktiviteter for hele familien i høstferien:

1.      Barkebåt-race! Dette trenger du: barkebit, pinne, blad og kniv

 • Finn en barkebit du liker. Skjær den gjerne litt til dersom du ønsker en spesiell form
 • Bruk kniven og bor et lite hull midt i båten
 • Sett pinnen i hullet som mast
 • Tre bladet på pinnen, og du har et seil

2.      Hinderløype er alltid moro, og kan arrangeres både ute i det fri eller inne på en regnværsdag

3.      Kunstnerskole: Finn ut hvem i familien eller vennegjengen som har en kunstnerspire i seg. Arranger kunstner- skole for amatører!

4.      Samlemani: Enten du er på tur i skogen, langs veien eller bare i hagen, er samleleken alltid en slager! Bestem dere for ulike ting, og se hvem som klarer å samle alle tingene på kortest mulig tid

5.      Hjemmesnekret kunstutstilling: Spikking er en tidløs klassiker for både store og små. Hvem klarer å lage de beste, rareste eller morsomste kunstverkene? Når dere er ferdig med spikkingen, stiller dere ut det dere har laget i en helt spesiell kunstutstilling

6.      Turbingo: Bil- eller gåturen blir ekstra morsom hvis man arrangerer bingo underveis!

 • Lag et ark med bilder av ting dere kan se på turen, som for eksempel ulike trær, blomster, bekk, vann, hytte, turskilt, barn, voksne, ekorn, fugler eller kanskje til og med en dyrebæsj?
 • Ta med blyant og kryss ut de tingene du ser
 • Hvem kommer først i mål? Ikke glem å rope «bingo» så høyt du klarer!

7.       Limbo: Kjør limbokonkurranse på stuegulvet hjemme. Alt du trenger er en stang og to voksne som holder den mellom seg. Hvor langt ned kommer du? Tips: Limbo er enda morsommere med skikkelig musikk til

8.      Lag orkester: Finn frem det du har av slikkepotter, kasseroller, grytelokk og visper og slå løs. Tips: En rekke med vannglass med ulik mengde vann gir orkesteret det lille ekstra

9.      Hjemmelaget bowling: Bruk tomme plastflasker som kjegler og marker opp bowlingbanen med maskeringsteip. Sett ut kjeglene (flaskene) og bruk en liten ball som bowlingkule. Tips: Ha litt vann i flaskene, så de blir litt vanskeligere å velte

10.   Fotosafari: Utforsk hagen, nabolaget eller skogen med fotosafari! Alt du trenger er et kamera og et skarpt blikk!

 • Bestem deg for en bokstav
 • Let etter ting  naturen som begynner på den bokstaven. Her gjelder det å ta bilde av så mye som mulig!
 • Kjør bildeshow av alle bildene etterpå, og kår en vinner av konkurransen

11.   Innendørspiknik: Piknik er like morsomt inne som ute. Bygg en liten hytte med pledd og puter og arranger innendørs hytte­piknik.

Tips: La barna stå for byggingen, mens de voksne fikser maten

12.   Kinokveld: inviter venner og familie på en kinokveld de sjelden vil glemme!

 • Lag dine egne kinobilletter
 • Bruk tegneark til å lage beger til popcorn eller snop. Det gjør du ved å rulle dem sammen på skrått som et kremmerhus og bruke teip til å feste sammen.
 • Rigg til en liten kiosk inne, hvor gjestene kan kjøpe seg litt godis til filmen.
 • Når gjestene har funnet plassene sine, kjør en liten introduksjon av filmen de skal få se. Hvorfor skal akkurat denne filmen vises, og hva er reglene under visningen? Kjør film!

13.   Sov under åpen himmel: Du trenger ikke reise langt, eller ha masse utstyr for en skikkelig fin telttur i høstferien. Det er vel så gøy i hagen! Alt du trenger er et telt, myke underlag, varme dyner, pledd og puter.

14.   Lag såpeboblevann: Dette trenger du:

 • 1/2 dl oppvasksåpe
 • 3,5 dl vann
 • 1 ts sukker
 • Blåsepinne
 • Et drypp av valgfri konditorfarge

15.    Sølepyttsafari: Regndag trenger ikke bety innedag. Kle heller på dere regntøy og støvler, og gå på sølepyttsafari i nabolaget! Se hvor mange sølepytter dere finner, og hopp uti.