Slik lykkes du med kortreist høstferie

Norske foreldre foretrekker å feriere kortreist. Samtidig oppleves det vanskeligere å finne på ting å gjøre hjemme enn når man er på reise. Her er tipsene til en vellykket kortreist høstferie for hele familien.

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1 SR-Bank, viser at stadig flere av oss foretrekker kortreist ferie. På spørsmål om hva som er det beste med å feriere hjemme, svarer halvparten at kortreist ferie er bra for økonomien.

– Vi vet at ferie fort kan bli en dyr affære for mange, og derfor er det så positivt å se at flere ser verdien av en kortreist ferie. En lokal ferie byr på nye eventyr, hvor man kan utforske nye steder der man bor – uten at det koster skjorta eller krever lang reisevei. Det er viktig å huske på at de beste ferieminnene like gjerne kan skapes i naboens hage, i skogen eller hjemme i stuen, sier Elin Garborg, regionsdirektør i SpareBank 1 SR-Bank.

Selv om mange foretrekker kortreist, syns vi ikke alltid det er like enkelt å finne på aktiviteter for familien. Ifølge undersøkelsen synes fire av ti nordmenn at det er vanskeligere å finne på morsomme ting hjemme enn når man er på reise.

– Aktiviteter for barna trenger som oftest ikke være verken dyrt eller komplisert. Det er som regel de små øyeblikkene barna husker aller best, og ikke hvor de var eller hvor mye det kostet, sier Garborg.

Her er hennes tre beste tips til aktiviteter du kan gjøre hjemme i høstferien:

1.      Klimakonkurranse: Å bidra til et bedre klima er ikke bare viktig – det kan også være gøy! Spesielt hvis man lager en liten konkurranse ut av det. Finn frem søppelsekker, og sett ut på jakt etter plast og annet søppel som ikke hører hjemme i naturen. Den som samler mest sikrer seg tittelen klimaminister (og kan sette i gang flere klimatiltak). Dere kan også avansere konkurransen med å innføre ulike regler, som for eksempel:

·        5 poeng for plastbegere og beholdere

·        10 poeng for panteflasker

·        15 poeng for ispinner

·        20 poengfor godteripapir

2.      Åpne gjenbruksbutikk

  • Start med en runde på soverommet ditt. Hva har du som du egentlig ikke trenger lenger? Det kan være alt fra klær du ikke bruker, leker du har vokst fra til bøker du har lest ferdig. 
  • Sett en prislapp på de ulike tingene du har funnet frem, men husk at det er lov å forhandle med potensielle kjøpere om pris. Det er bedre å selge unna flere varer til litt rimeligere priser, enn ingenting!   
  • Finn på et kult navn på butikken din og lag gjerne plakater for å synligjøre butikken din. Tegn ulike reklameskilt for butikkendin, hvor du viser frem forskjellige varer du selger. 
  • Lag for eksempel saft eller server kundene dine kjeks. Litt servering er en sikker vinner for å lokke til deg flere kunder.

3.      Perfekt for en innedag: Inviter venner og familie på en helt spesiell kinokveld

  • Lag dine egne kinobilletter som du legger i postkassen. Her kan gjestene hente billettene sine før filmen starter
  • Bruk tegneark til å lage beger til popcorn eller snop. Det gjør du ved å rulle dem sammen på skrått som et kremmerhus og bruke teip til å feste sammen. Tips: gjør begerne enda kulere med å tegne eller male på dem
  • Rigg til en liten kiosk inne, hvor gjestene kan kjøpe seg litt godis til filmen. Her er det du som bestemmer prisen. Skal de betale med ekte penger, eller koster det for eksempel tre hopp på ett ben for et popcornbeger?
  • Når gjestene har funnet plassene sine, kjør en liten introduksjon av filmen de skal få se. Hvorfor skal akkurat denne filmen vises, og hva er reglene under visningen? Forklar også hvor de kan liste seg ut hvis noen for eksempel må på toalettet under visningen.

 

Flere tips finner du boken «Kortreist feriemoro».