Disse julegavene lager du enkelt selv

Litt trang økonomi i desember? Her er 9 hjemmelagde gaver som koster lite og gleder mye.

Har du noe du er veldig flink til – som for eksempel strikking, tredreiing, tegning, maling eller fotografering – har du allerede et veldig godt utgangspunkt for superfine julegaver til kjente og kjære. Å lage gaver selv er både gøy, personlig og sparer deg for kroner som vil komme godt med inn i det nye året.

For de av oss som ikke er født med strikkepinner eller stikksag i hendene – det finnes heldigvis massevis av andre ting du kan finne på. Her er noen tips til kjekke, enkle og rimelige julegaver.

Oppskrifter med en klype kjærleik

Hvis du er glad i å lage (og spise) mat, har du nok fått deg noen smakfulle gjengangere som lages igjen og igjen. Og disse kan være fine å dele med andre. Skriv ned noen av dine favorittoppskrifter på fint papir og bind dem sammen med en sløyfe. Heng på en lapp hvor det står at vedkommende kan velge hvilken av disse herlighetene du skal invitere dem på i løpet av 2020. Personlig, sosialt og rimelig.

Spiselige gaver

Hvis du først er en kløpper på kjøkkenet – eller bare flink til å følge oppskrifter – kan du jo lage spiselige julegaver og pakke dem fint inn i glass eller cellofan. Nam! Det er egentlig bare fantasien som setter grenser, men lag gjerne noe som har litt holdbarhet – så slipper du å stresse lille julaften. Her er noen smakfulle tips for å sette fantasien i gang:

 • Fløtekarameller
 • Sjokoladetrøfler
 • Marsipan
 • Granola
 • Pesto
 • Syltetøy
 • Kimchi

Pleiende kaffeskrubb

Dette er den perfekte gaven til den som verdsetter velfortjent egentid med litt stelling og stulling. Kaffeskrubb lukter godt, pleier vinterhuden og det er sykt enkelt – og billig – å lage.

Du trenger:

 • 1 kopp nykvernet kaffe
 • 1 kopp kokosolje
 • ½ kopp brunt sukker
 • 1 ts kanel

Bland nykvernet kaffe, sukker og kanel godt sammen. Tilsett kokosoljen og rør
godt til du har en jevn og fyldig masse. Legg skrubben oppi et fint glass og
skru på lokket. Voila – hverdagsluksus på boks!

Dekorative såper

Å lage såpe selv er superenkelt – spesielt hvis du dropper oppskrifter som inkluderer lut, og heller kjøper ferdig såpemasse til en rimelig penge i en typisk hobbybutikk. Denne smeltes før du blander i det du vil og lar den stivne i former. Når du lager såpe selv, kan du leke deg med forskjellige farger, dufter og ulik dekor. Har du en venn som elsker lavendel, kan du lage en lavendelsåpe. Et kjapt googlesøk på «hjemmelaget såpe» vil gi deg mange gode tips til DIY-såper både med og uten lut. Tips: Bruk en tom melkekartong som form og kutt såpen opp i mindre stykker når den har stivnet.

Fjong betong

Kjøper du inn sement kan du lage nesten hva som helst. Du blander sementen som angitt på pakken, og bruker det du har av plastboller, bøtter, melkekartonger, gresskar, eggeskall, brusbokser og pappesker hjemme som former til å lage akkurat det du vil. Lysholdere og blomsterkrukker blir for eksempel fin-fine gaver. Du finner masse inspirasjon på Pinterest.

Scrunchies

Eller hårstrikk, om du vil. Dette er en fin gave til både voksne og barn. Du trenger absolutt ingen store syferdigheter for å mestre dette prosjektet, og heldigvis har sydronninga Ingrid Bergtun laget en enkel oppskriftsvideo hvor hun viser og forklarer fremgangsmåten. Den finner du her. Klipper du opp en gammel duk, gardin eller genser du ikke bruker lenger, får du nok stoff til at du kan sy scrunchies til hele slekta. Og skal du sy julegaver til de korthårete familiemedlemmene, kan du ta en titt på Bergtuns oppskrift på en enkel gymbag.

Perle-coasters

Har du en Monica Geller i vennegjengen? Dette er i hvert fall en gave hun hadde elsket. Hjemmelagde brikker til kopper og glass, så man aldri trenger å bekymre seg for stygge ringmerker på det flotte kaffebordet igjen. Du trenger bare perlebrett, perler og et strykejern. Har du barn, kan du sikkert spørre fint om å få låne litt av deres stæsj. Dette er en morsom gave hvor du kan tilpasse perlemotivene etter den enkeltes interesser. Star Wars? Dyr? Mat? Blomster? Det kan være hva som helst. Det finnes utallig med inspirasjon på sider som Pinterest, hvis du søker på «Perler bead coasters». 

Hjemmesnekra fotokunst

Et bilde sier mer enn tusen ord, sies det. Og med dagens fortreffelige mobilkameraer og fancy redigerings-apper, kan de aller fleste av oss slippe unna med hobbyfotografering. Kom deg ut på tur og ta noen fine bilder, eller finn fram gamle blinkskudd fra kamerarullen – lek deg i noen apper, fremkall bildene og ram dem inn. Fin, personlig og rimelig gave. 

Moderne mixtape 

I gamledager var det poppis å lage personlige mixtapes til kjente og kjære, med favorittmusikken deres samlet på en tosidig kassett som gikk på repeat. Selv om kassettspilleren ikke lenger er fast inventar i hus og bil, er jo den opprinnelige tanken fortsatt veldig god! Skreddersy en personlig spilleliste på Spotify til din musikkinteresserte venn, med musikk du vet vedkommende kommer til å digge –og dans dere inn i det nye året. 

Da er det bare for oss til å si lykke til og god jul.