Lønner det seg fremdeles å kjøpe bolig?

Det norske boligmarkedet har vært rammet av kraftige prissvingninger de siste årene. Er det egentlig fremdeles verdt å eie egen bolig, eller bør du fornye leiekontrakten? Dette sier eksperten.

Svingninger i boligprisene de siste årene har ført til at mange spør seg om hvorvidt det fortsatt lønner seg å kjøpe bolig. Dette mener økonomirådgiveren.

Prisvekst er naturligvis en betydelig faktor i de fleste sin privatøkonomi, uavhengig om du allerede eier bolig eller drømmer om å komme deg ut på boligmarkedet.

De siste årene har man sett store geografiske forskjeller på om boligen har sunket eller steget i verdi.

Boligeiere i Oslo har de siste årene hatt en eventyrlig prisvekst, mens Stavanger og omegn har opplevd stor nedgang – men vi aner nå at boligmarkedet nærmer seg normalen, skal vi tro bankrådgiver i SpareBank 1 SR-Bank, Bjørnar Nilsen.

-         Nå er det mer positivitet i markedet og prisene kan være på vei opp. Kanskje ikke i samme fart som tidligere perioder, men det går i alle fall riktig vei, sier Nilsen.

Men etter flere år med relativt uforutsigbare priser opplever Nilsen at flere spør seg om det virkelig er verdt å investere i egen bolig. 

-         I perioder med prisnedgang er det lett å tenke at det ville vært mer fordelaktig å leie, men det er absolutt fordeler og ulemper i begge tilfeller. Hvis du eier sikrer du deg mot å stå utenfor boligmarkedet den dagen markedet stiger og det blir vanskeligere å komme seg inn på markedet. Dette er en viktig faktor å ha med seg, sier han.

 

Les mer: Slik blir boligmarkedet på sørvest-landet i 2019.

Dette er fordelene med å eie:

  • Du får ta del i verdiøkningen i markedet, og ikke minst er det for mange en form for «tvungen sparing» å kjøpe bolig. Mange opplever det som mye mer motiverende å spare i sin egen bolig.
  • Du har muligheten til å øke boligens verdi, og dermed din egen kapital, ved å foreta ulike oppgraderinger.
  • Skattesystemet er lagt opp på en positiv måte for eiere. Man nyter godt av skattemessig subsidiering av bolig, for eksempel gjennom fradrag på gjeldsrenten.
  • Forutsigbarhet. Det er ingen fare for at boligeier vil avslutte leieforholdet ditt på kort varsel.

 

Dette er ekspertenes tips til deg som vil øke sannsynligheten for å få boliglån.

Tidsperspektiv er avgjørende for lønnsomhet

Selv om det er vanskelig å spå hvorvidt kjøp av bolig vil lønne seg over tid i ditt område, sier Nilsen at det spesielt er én faktor som er viktig om du ønsker å gjøre et «boligkupp».

-         Dessverre er det tilnærmet umulig å treffe presist på når det er lurt å kjøpe, men om det lønner seg å kjøpe henger uansett sammen med tidsperspektivet ditt. For en barnefamilie som har funnet drømmehuset og planlegger å bo der i 20 år, er det stor sannsynlighet for at avkastningen i perioden vil være bra - det viser i hvert fall historien, sier bankrådgiver Bjørnar Nilsen.

Kan tape mer på å leie

Å leie har imidlertid selvfølgelig også sine fordeler – spesielt om du er usikker på hva din personlige økonomi vil tåle. Men selv om du unngår situasjoner som for eksempel verdifall på synkende boligpriser, kan du samtidig
tape mer på å leie, mener Nilsen. 

-         Som leietaker stiller man seg jo i god posisjon til å kjøpe når prisene er lave – gitt at man er flink til å spare, selvfølgelig. Men selv om man på kort sikt er mindre utsatt for plutselige svingninger i utgifter, vil man på lang sikt kanskje ha mer å tape på å leie, sier han.

Forbered deg til boligkjøp

En annen viktig faktor som er viktig for hvorvidt du bør kjøpe eller leie, er oppsparte midler. Det kan være svært lurt å bygge opp en buffer i forkant av boligkjøp. På den måten beskytter du deg mot eventuelle nedganger i
boligmarkedet.

-         Det er viktig å se på sin egen økonomi, gjøre seg opp en tanke hva lånet koster hvis renten går fra å være 2.7% til 5%. Det er selvsagt også viktig å vurdere egen betjeningsevne med tanke på jobb og utdanning, og ikke minst gjøre seg opp noen tanker på hva som skjer om noe skulle hende med samboer/ektefelle eller deg selv. Mange glemmer å tenke på livsforsikring eller en form for forsikring mot uførhet, dette kan ikke understrekes godt nok hvor viktig det er, sier han.

Kjøper du bolig for første gang? Da kan det være nyttig å snakke med en rådgiver.

Ellers mener rådgiveren det er viktig å ha et forbruksmønster tilpasset egen økonomi, og unngå dyr gjeld og andre unødvendige kostnader.

-         I de aller fleste tilfeller, oppleves det bedre å ha et bosted som du selv eier, mener Nilsen.

Faktorene som avgjør lønnsomheten

Om det lønner seg å kjøpe fremfor å leie er altså avhengig av flere faktorer, blant annet hvor i landet du ønsker å kjøpe, tidsperspektiv og inngangspris på boligen.

-         Uansett er min erfaring som rådgiver at de fleste foretrekker å bo i noe som er sitt og boligpris-pilene peker i riktig retning i år. Man må analysere sin egen økonomi og ta et valg basert på både tallene og det som føles riktig. Som rådgiver i SR-Bank er det veldig gøy å få sparre med kundene om dette, det blir ofte gode samtaler, sier han.

Hva slags type lån du velger, kan også ha noe å si for lønnsomheten av boligen din. Lær mer om de ulike lånetypene.