Her er boligekspertens tips for kjøp av bolig

 

Hva vil skje med prisene og renta i boligmarkedet det kommende året, og vil det lønne seg å kjøpe bolig i Stavanger-området i 2019? Megler i EiendomsMegler 1, Thomas Fanebust, gir sine beste tips til deg som ønsker å gjøre et boligkupp i år.

Etter flere år med skiftende og usikkert boligmarked, har boligmarkedet i Stavanger-regionen stabilisert seg. Boligprisene spås å holde seg lave også i år – det betyr store sjanser for boligkupp om du planlegger å kjøpe i Stavanger.

Stabile boligpriser i 2019

Thomas Fanebust forteller at det etter en periode med høy prisstigning ble en større treghet med fallende priser og større usikkerhet i Stavanger fra høsten 2013 til høsten 2016. De to siste årene har derimot boligprisene i Stavanger stabilisert seg.

-      Vi forventer en relativt flat prisutvikling, med et godt utvalg av boliger for de som er på kjøpersiden. Vi merker godt at flere er tilbake på kjøpersiden. 2019 blir et veldig godt år for boligmarkedet i Stavanger, sier Fanebust.

Planlegger du å bytte bolig? Da er det lurt å starte med å få en verdivurdering.

Større sannsynlighet for prisstigning

Thomas Fanebust har jobbet som eiendomsmegler i Stavanger-regionen i en årrekke, og forteller at blant annet arbeidsmarkedet i regionen har bidratt til at Stavanger for første gang på ti år nå kan betegnes som et normalmarked.

-      Vi tror at et bedre arbeidsmarked her i regionen gir et større press på boligmarkedet og at det de neste årene er større sannsynlighet for at prisene vil bevege seg oppover enn nedover. Med andre ord er dette et godt tidspunkt for å komme seg inn på markedet, sier han.

2019 har allerede vist seg å være et bra år for boligkjøpere – Fanebust kan nemlig forteller at det hittil er solgt 9% mer boliger Stavangerregionen sammenlignet med samme periode i 2018.

Usikker på hvor mye du kan låne? Prøv lånekalkulatoren vår her.

Områdene der du får mest for pengene

Ifølge megleren er eneboligmarkedet definitivt fortsatt det beste, men fordi prisveksten har flatet ut vil det også være store muligheter for å gjøre leilighetskupp her i 2019.

-      Utgangspunktet for de fleste som ønsker å kjøpe seg en bolig er ikke nødvendigvis å gjøre «et kupp», men å komme seg inn på markedet eller bytte bolig. Men selvfølgelig – alle ønsker å gjøre en god handel, og kjøpe en bolig de kan være fornøyd med og trives med over flere år. Uansett hva slags situasjon du er i, er 2019 et godt tidspunkt for å kjøpe bolig i Stavanger, sier han.

Han forteller at Eiganes, Stokka og Madla er de mest attraktive områder for eneboliger i Stavanger.

-         De fleste har en drøm om å få seg en enebolig en dag. På Madla er etterspørsel etter eneboliger alltid størst, og det er også her vi ser den beste prisutviklingen i første kvartal. Hagene og gangavstanden til byen gjør dette til et svært populært område, sier han.

Beveger en seg imidlertid litt utenfor områdene med størst boligmarkedspress, vil en både få mer å velge i, og mer for pengene.

For leiligheter er det sentrum som gjelder. Her holder prisene seg best i et marked i endring. Beveger en seg imidlertid litt utenfor områdene med størst boligmarkedspress, vil en både få mer å velge i, og mer for pengene.

-   Prisene har også her hatt størst endring i et nedadgående marked. Tilsvarende ser vi også som regel en stor endring i positiv forstand her når markedet først snur. I årene fremover vil nok nærhet til kollektivtilbud og bomringer få større betydning for prisene i de ulike bydelene Stavanger enn hva vi ser i dag, sier han.

Her er eiendomsmeglerens beste tips til deg som vil gjøre et boligkupp dette året:

1.      Snakk med banken din! Drømmeboligen din kan komme for salg i morgen og være solgt tirsdag neste uke. Det lureste du kan gjøre for å ha anledning til å slå til når drømmeboligen dukker opp, er å ta kontakt med din bank så snart du begynner å tenke på boligkjøp.          

2.      Møt forberedt til visning! En fellesvisning er på én time og mange bruker kun 15-20 minutter på en av sine største investeringer. For å ikke få noen ubehagelige overraskelser i etterkant er det lurt å ha lest gjennom alle salgsdokumenter før du kommer på visning og få avklart eventuelle spørsmål du har enten i forkant, eller under, visning.

3.      Er dette boligen for deg - by! Dersom du har funnet boligen du har lyst på, så er min enkle anbefaling til deg å legge inn et bud. Å sitte på gjerdet fører kun til en ting – at du vil få konkurranse. Og skulle det ikke komme andre bud, så får du i beste fall en
aksept, eller i verste fall et avslag og kanskje også et konkret motbud fra selger.

4.      Den beste handelen som er gjort de siste årene, har vært av boliger som gjerne blir betegnet som «oppussingsobjekter». Flertallet ønsker en bolig med minst mulig arbeid, og dermed går de innflytningsklare boligene med god standard først. Her finner vi ofte lyse flater, ny parkett og moderne kjøkken, noe som appellerer tilflertallet. Men senker du kriteriene til standard så kan du veldig ofte få mye mer for pengene. Det trenger ikke bli fryktelig dyrt å male opp huset, legge noen nye gulv og sette inn et nytt kjøkken om du kan gjøre en egeninnsats. Har du en tidshorisont på at dette er boligen du skal bo i mange år fremover, så er det fullt mulig å ta en ting av gangen gradvis over flere år.

Finn ut nøyaktig hva du skal se etter på visning! Her får du takstmannens beste tips:

Video placeholder image

Begynner du å bli klar for å gå på visning? Da kan du skaffe deg et finansieringsbevis. Så vet du akkurat hvor mye du kan kjøpe bolig for.