SLIK BLIR BOLIGMARKEDET PÅ SØRVEST-LANDET I 2019

Planlegger du å flytte til sørvest-landet i 2019, men er usikker på om boligkjøp vil lønne seg? Eiendomsmeglerne deler sine beste tips til deg som er på boligjakt, og røper hva som vil skje med prisene og renta det kommende året.

 

2019 blir et boligkupp-år

Selv om boligmarkedet varierer fra region til region, er det likevel noe som blir felles for områdene rundt Bergen, Stavanger og Kristiansand i 2019. Hele sørvest-landet kan nemlig glede seg over en moderat prisvekst dette året, og det betyr store sjanser for boligkupp for deg som er på jakt etter ny bolig.

-      Prognosene for 2019 er helt ærlig gørr kjedelige, men i dette tilfellet betyr kjedelig også positivt – ingenting er nemlig bedre enn å vite at markedet er forutsigbart når du skal kjøpe eller selge bolig, sier EiendomsMegler 1-megler i Bergen, Knut Harald Olsen.

Godt år for egenkapitalen din

Mens det i andre deler av landet er spådd at boligene vil koste opp mot 4% mer i 2019, kan altså boligjaktende på Sørvestlandet fryde seg over et stabilt boligmarked – noe som gjør det både smart og lett å kjøpe bolig.

Planlegger du å bytte bolig? Da er det lurt å starte med å få en verdivurdering.

Boligprisen avhenger av antall boliger til salgs og antall boligkjøpere i det samme markedet. Når markedet er stabilisert, betyr det altså at det selges cirka like mange boliger som det kjøpes. Det er gode nyheter for egenkapitalen din.

I tilfeller der markedet har en brå stigning, opplever mange å miste mye av egenkapitalen sin. Foreløpig vil man ikke risikere dette i år, sier Knut Harald Olsen.

Begynner du å bli klar for å gå på visning? Da bør du skaffe deg et finansieringsbevis. Så  vet du akkurat hvor mye du kan kjøpe bolig for. Finansieringsbevis er gratis og du søker raskt og enkelt her.

Spår moderat prisstigning

Ifølge eiendomsmeglerne fra EiendomsMegler 1 vil boligprisene trolig stige med moderate 2% i 2019 både i Kristiansand-regionen og Bergen-regionen. I områdene rundt Stavanger spås det også en stabilisering og svak vekst i pris. Thomas Fanebust, eiendomsmegler i EiendomsMegler 1, mener prognosene utgjør gode muligheter for boligkupp det kommende året.

-         Vi tror at et bedre arbeidsmarked her i regionen vil gi et større press på boligmarkedet og at det de neste årene er større sannsynlighet for at prisene vil bevege seg oppover enn nedover. Med andre ord er dette et godt tidspunkt for å komme seg inn på markedet, sier Fanebust.

Les også: Usikker på hvor mye du kan låne? Prøv lånekalkulatoren vår her.

Drømmer du om å gjøre et boligkupp på sørvest-landet dette året? EiendomsMegler 1-meglere fra Bergen, Stavanger og Kristiansand har oppsummert sine seks viktigste tips til deg:

1.      Snakk med banken din! Drømmeboligen din kan komme for salg i morgen og være solgt tirsdag neste uke. Det lureste du kan gjøre for å ha anledning til å slå til når drømmeboligen dukker opp, er å ta kontakt med din bank så snart du begynner å tenke på boligkjøp.

 

2.       Kom i dialog med en lokal eiendomsmegler tidlig. Megleren vet hva boligene i områdene koster og hvordan markedet vil utvikle seg. De hjelper
deg også på visning og gir deg råd om hva du må se etter når du er på boligjakt.

 

3.       Gå på visninger, og åpne følelsesregisteret ditt. Lukt, se, kjenn og føl etter i magen om dette er et sted du kan bo. Det er ingen andre enn deg selv som egentlig kan si noe om hva som er den rette boligen for akkurat deg.

 

4.      Møt forberedt til visning! En fellesvisning er på én time og mange bruker kun 15-20 minutter på en av sine største investeringer. For å ikke få noen ubehagelige overraskelser i etterkant er det lurt å ha lest gjennom alle salgsdokumenter før du kommer på visning og få avklart eventuelle spørsmål du har.

 

5.      Er dette boligen for deg - by! Dersom du har funnet boligen du har lyst på, så er vår enkle anbefaling til deg å legge inn et bud. Å sitte på gjerdet fører kun til en ting – at du vil få konkurranse. Og skulle det ikke komme andre bud, så får du i beste fall en aksept, eller i verste fall et avslag og kanskje også et konkret motbud fra selger.

 

6.      Den beste handelen som er gjort de siste årene, har vært av boliger som gjerne blir betegnet som «oppussingsobjekter». Flertallet ønsker en bolig med minst mulig arbeid, og dermed går de innflytningsklare boligene med god standard først. Senker du kriteriene til standard så kan du veldig ofte få mye mer for pengene. Det trenger ikke bli fryktelig dyrt å pusse opp. Har du en tidshorisont på at dette er boligen du skal bo i mange år fremover, så er det fullt mulig å ta en ting av gangen gradvis over flere år.

Snakk med en rådgiver

Har du tenkt på at det kan være lurt å planlegge boligjakten din? Få hjelp på veien og bestill et møte med en bankrådgiver!