Slik forbereder du deg til boligjakten

Det er mye som er nytt, spennende og kanskje litt rart når du har fått finansieringsbevis og skal ta fatt på boligjakten. Hva er smart å tenke på før du går i gang?

Det første rådet er at det er lurt å forberede seg. Med finansieringsbeviset fra banken vet du hva du har råd til å kjøpe for, så da kan du begynne å kikke etter drømmeboligen. Følg gjerne med på finn.no, dra på visninger og skriv deg opp på visningslistene slik at du får fulgt med på budrundene. Slik skaffer du deg oversikt over hva som er realistisk å forvente seg.

Lag en prioriteringsliste

Når du skal kjøpe din første bolig får du sjeldent oppfylt alle ønskene dine, og du må derfor prioritere og finne ut av hva som er viktigst for deg. Er det balkong, parkering, antall soverom, standard på kjøkken og bad, eller nærhet til sentrum? Mest sannsynlig får du ikke full klaff på alt, så sett opp en liste over hva du ha, og hvilke krav du kan fire på.

Kjøp sammen med noen

Et alternativ for noen er å kjøpe bolig sammen med andre; en venn, kjæreste eller et familiemedlem. Fordelen da er at du kan få kjøpt en større eller bedre bolig. Hvis dette er noe for deg, bør du og den du kjøper bolig sammen med, lage en skriftlig avtale om hva dere gjør dersom dere blir uenige. Det kan for eksempel oppstå en situasjon hvor en av dere vil selge, mens den andre ikke vil. I avtalen kan dere også skrive inn andre punkter som er viktige for dere: Hvem eier møbler eller andre verdier? Har dere forventinger til hverandre når det kommer til økonomi eller renhold? Avtaler laget i fredstid er fint å forholde seg til i en opphetet diskusjon. :)