Slik får du sparekontoen til å vokse - uten at du merker det

Hvordan finansiere reise, oppussing eller ny bil, uten at du legger merke til det? Kom i gang med disse smarte sparevanene.

Det kan være vanskelig å prioritere sparing når man har trang økonomi, men det finnes noen smarte triks som hjelper deg å spare – uten at du egentlig merker at det forsvinner penger fra brukskontoen.

Mikrosparing

Med mikrosparing sparer du faktisk litt penger hver gang du bruker penger. Genialt, sant? Du velger selv om du vil trekke alt fra 1 til 50 eller mer kroner – eller runde opp beløpet til nærmeste tier, femti- eller hundrelapp – hver gang du drar kortet. En tier her og en femtilapp der vil ikke merkes i det daglige, men plutselig har du spart opp noen tusenlapper som ellers hadde forsvunnet inn i andre ting.

Automatisk trekk

Sett opp et fast trekk fra brukskonto til sparekonto samme dag som lønningsdagen. Da forsvinner pengene inn på en sparekonto før du i det hele tatt har oppdaget at du har pengene tilgjengelig. Det er på lønningsdagen du har mest å ta av og vil merke minst til mindre sparetrekk. Kanskje trekkes allerede de faste utgiftene dine til regninger og lån den dagen, uansett? Da merker du lite til om det trekkes en 200-lapp ekstra.

Småbeløp

Ei krone her og ei krone der – det blir penger ut av sånt, også. Det går an å sette opp i nettbanken at det trekkes for eksempel 20 kroner hver dag, 100 kroner hver onsdag eller 50 kroner annenhver dag. Helt automatisk, så du slipper å tenke på det. Du glemmer rett og slett ut at du sparer. Akkurat hvor mye som trekkes og hvilke dager velger du helt selv – og du kan gå inn og justere på dette når som helst.

Pengeflyt(t)

Hvis du har faste utgifter som plutselig forsvinner fra budsjettet, er dette en gyllen sparemulighet. For eksempel avgiften til SFO når barna slutter, du sier opp treningsabonnementet og Netflix eller du slutter å snuse. Dette er penger du er vant med å betale, som allerede er en del av pengeflyten, og du vil derfor ikke legge merke til om de i stedet flytter inn i husvarmen på en sparekonto.

Kom i gang!

La oss se litt på et par regnestykker, sånn for motivasjonens skyld.
Sparer du 50 kroner hver dag – cirka det samme som en brus og ei bolle koster – har du i løpet av ett år spart opp 18 000 kroner. Dét blir det en ganske fin ferie av. Da blir det 36 500 hvis du klarer å avse 100 kroner dagen. Cha-ching!

PS: Sparing blir ekstra motiverende hvis du døper sparekontoen med et navn som sier noe om hva det er du sparer til. For eksempel «Bryllupsreise 2022» eller «Ny bil». Da blir det plutselig litt vanskeligere å stjele penger tilbake fra kontoen når det dukker opp fristelser underveis.