Derfor er det lurt å spare til vedlikehold

Nytt kjøkken, nytt bad og ny stue. Vi nordmenn elsker å pusse opp og ha det fint rundt oss. Men hva med alt det «usynlige» vedlikehold vi også må gjøre?

Maik Kunde har vært takstmann siden 2012, og han er daglig på befaring i norske hus og hjem. Der ser han tydelig at nordmenn er europamestre i oppussing og at vi bruker 70 milliarder i året på hjemmene våre. 

– Ja, og det er de synlige overflatene i huset vi er aller flinkest å bruke penger på. Vi pusser opp gulv og legger mye god parkett, laminat og fliser. Vegger og himlinger er vi også flinke til å holde fine, sier Kunde.

Det «usynlige» vedlikeholdet

 Selv om vi bruker mye penger på innendørs oppussing, er det likevel deler av huset vi ikke er like flinke til å vedlikeholde.

 –Det er ofte de dyre tingene, de vi ikke ser så mye til i hverdagen, men som vi likevel er helt avhengig av fungerer. Taket drøyer vi ofte for lenge med å vedlikeholde. Det samme gjelder drenering. Tekniske installasjoner, vann og avløp er også noe vi slurver med, sier Kunde.

Han peker på seks spesielt store utgiftsposter som de fleste huseiere før eller siden må forholde seg til:

1. Tak – tekking og konstruksjon.

2. Yttervegger og vinduer – tetthet og isolasjonsevne pluss vedlikehold.

3. Drenering – spesielt for eldre hus.

4. Tekniske installasjoner – varmtvann, sanitær, oppvarming og ventilasjon.

5. Elektrisk anlegg – eldre typer kan måtte oppgraderes.

6. Våtrom – lekkasjer kan være dyre å utbedre.

Kunde råder alle huseiere til å gjennomføre jevnlig vedlikehold, slik du slipper unødvendige og overaskende store reparasjoner og utbedringer.

Mye av det «usynlige» vedlikeholdet kan ofte være dyrt å gjennomføre, men det kan likevel vise seg å være lurt å jevnlig sette av penger til denne type investeringer og oppgraderinger.

– Et godt vedlikeholdt hus, med arbeid som kan dokumenteres er gjort av fagfolk, har mye høyere salgsverdi enn hus hvor det må påregnes mye vedlikehold og oppgraderinger. Vår erfaring er at alltid det lønner seg med godt og jevnlig vedlikehold, sier Kunde.

Mye vær på Vestlandet

Hva som må gjøres når kan variere veldig fra bolig til bolig, og fra sted til sted.

– Det ytre skallet, som er tak, vindu og kledning, har ofte kortere levetid på Vestlandet enn i innlandet. På Vestlandet er det mye nedbør og vind som sliter. God vedlikehold er nøkkelen, da varer det lenger og du slipper  plutselige og dyre reparasjoner, sier Kunde, og legger til at aldere selvfølgelig har mye å si.

– I et helt nytt hus er du rimelig trygg de fem første årene, da har du garanti. Men i et hus fra 60-70-tallet kan du for eksempel ha kobberrør i huset, og de varer gjerne i 40-50 år før de plutselig ryker. 

Takstmannen, som jobber i TEK-Norges AS, oppfordrer alle til å jevnlig sjekke og vedlikeholde hele huset.

– Du kommer langt med å gå over huset selv. Er det noe ved huset du er i tvil om, kan du enten be en takstmann, byggmester, elektriker eller rørlegger, alt etter som, ta en sjekk. Eller du kan invitere en venn eller familiemedlem med noe byggeteknisk kompetanse til å gå over huset ditt, sier Kunde.

Og når tiden kommer, og du skal bestille noen til å utføre vedlikehold eller oppgradering, er takstmannens råd helt tydelig.

- Velg fagfolk som er godkjent og som har gode referanser. Det lønner seg i lengden. Vi er involvert i massevis saker hvor kunden har valgt billigste tilbud i håp om å spare penger, men endt opp med dårlig, mangelfullt eller av og til farlig utført arbeid. Da blir sluttregningen til slutt mye høyere enn om du hadde valgt fagfolk fra starten. Det er dyrt og koster penger, men verdt det, sier Kunde.