Tips til deg som er på jakt etter ny bolig

Er du kommet til en fase i livet der du gjerne skulle hatt ny bolig? Kanskje trenger du større plass, eller motsatt du ønsker å gå fra enebolig til rekkehus eller leilighet? Forbrukerøkonom Oddvar Rettedal svarer på det folk flest lurer på når de skal bytte bolig. 

Bør jeg selge den gamle boligen før jeg kjøper ny?

Det enkleste er jo uten tvil å kjøpe først og selge den gamle boligen etterpå. Da slipper du å måtte leie et midlertidig sted om jakten på drømmeboligen tar tid. Og ikke minst, du slipper mye styr. Men her er noe å tenke på: Med dagens boligmarked tar kanskje salget litt tid, og da er det en risiko for at du ikke får solgt boligen så raskt som du hadde tenkt, og kanskje ikke til den prisen du hadde håpet på. Rådet vårt er at du kan kjøpe ny bolig før du selger om du kan svare ja på følgende:

  • Du har lite gjeld på boligen du skal selge og har derfor nok egenkapital til å finansiere det nye boligkjøpet.
  • Du har nok egenkapital til å kjøpe ny bolig selv om din gamle bolig selges for 10% mindre enn det du hadde tenkt.
  • Du har nok igjen å leve for selv om du må låne noen kroner ekstra hvis din gamle bolig ikke oppnår den prisen du først håpet på.

Klar for å starte jakten på ny bolig? Her finner du noen nyttige tips til når du skal selge bolig og hva som kan være lurt å tenke på når du skal gå på visning.

Er det lurt å skifte bolig når vi ikke vet hvordan boligprisene utvikler seg?

Vi pleier å si at det er aldri et feil tidspunkt å kjøpe bolig dersom du kjøper for å bo der over tid. Så lenge du kjøper og selger i samme marked utgjør det liten forskjell om det er sterkt eller svakt. La oss si at du at du selger i et svakt boligmarked med lave priser. Du tjener kanskje mindre på selve salget, men din nye bolig vil da gjerne ha en mye hyggeligere pris enn i et sterkt marked.

Et litt tregt boligmarked er kjøpers marked. Da er det ofte mange boliger til salgs og du har mye å velge mellom. I tillegg er salgstiden noe lenger, noe som betyr at du har bedre tid på deg før du må bestemme deg. Boligene blir heller ikke revet bort dagen etter første visning. Flere plasser bygges det nå mange nye boliger som kommer for salg. Her kan du gjøre gode kjøp. For selv om nye hus er litt dyrere, så slipper å tenke på oppussing og nødvending vedlikehold i flere år.

Dersom boligprisene går litt ned i en periode, betyr det lite så lenge du ikke skal selge. På den annen side, dersom du tenker på å kjøpe bolig med mål om en raskt gevinst, er tiden neppe riktig nå.

Har jeg råd til å kjøpe boligen jeg vil ha og hva vil det koste meg?

Før du skal i gang med boligjakten kan det være greit å finne ut hvor mye du kan kjøpe for. Når du søker lån hos oss er det flere ting vi sjekker. For det første sjekker vi om du har råd til å sitte med lånet. Med andre ord, vi sjekker hvor mye lån du kan ha og likevel ha nok penger å rutte med etter at regningene dine er betalt hver måned. Her ser vi også på hvor mye egenkapital du har og at det ikke bikker over grensen for hva Finanstilsynet synes er forsvarlig. Du vil også få et klart bilde over hva lånet vil koste deg hver måned. Hvis du lurer på hvor mye du kan låne, kan du for eksempel prøve vår lånekalkulator eller ta en prat med våre rådgivere.

Uansett hvordan boligreisen din blir videre, lykke til, og ikke vær redd for å spørre om råd.