SR-Bank Fondene
Fond er et smart valg når du skal spare langsiktig. SR-Bank Fondene passer for alle, enten du ønsker høyere eller lavere risiko for dine sparepenger.
Våre fond
I SR-Bank Fondene kan du velge mellom aksje-, rente- eller kombinasjonsfond, alt etter hva som passer best for deg. Våre dyktige forvaltere har lang erfaring med å investere i utvalgte selskaper med sunn balanse og solid forretningsmodell for å gi deg mulighet for god avkastning.
Gode resultater gjennom flere år gir deg en trygghet for at det er grundighet i alle ledd.
Våre anbefalte fond
Lav risiko | Middels risiko | Høy risiko | |
10 år + | SR-Bank 50 | SR-Bank 80 | SR-Bank Verden |
5-10 år | SR-Bank 20 | SR-Bank 50 | SR-Bank 80 |
2-5 år | Banksparing | SR-Bank 20 | SR-Bank 50 |
Våre aksjefond
Aksjefond passer for deg som ønsker høy avkastning, skal spare i 5 år eller mer, og tåler at sparepengene svinger i verdi.
SR-Bank Utbytte
50 % norske aksjer
50 % globale aksjer
SR-Bank Verden
100 % globale aksjer
SR-Bank Norge
100 % norske aksjer
Vi anbefaler at du kjøper aksjefond innenfor aksjesparekonto.
Rente- og kombinasjonsfond kjøper du i den ordinære fondsløsningen
Våre kombinasjonsfond
Kombinasjonsfond er en miks av aksje- og rentefond.
Passer for deg som skal spare i 3 år eller mer, og tåler moderate svingninger i verdi.
SR-Bank 20
Normalt investeres rundt 20 % i aksjemarkedet, resten i rentefond.
SR-Bank 50
Normalt investeres rundt 50 % i aksjemarkedet, resten i rentefond.
SR-Bank 80
Normalt investeres rundt 80 % i aksjemarkedet, resten i rentefond.
Merk at kun SR-Bank 80 kan kjøpes på aksjesparekonto.
Våre rentefond
Rentefond passer for deg som vil unngå store svingninger underveis, men likevel ønsker å få høyere avkastning enn på sparekonto.
SR-Bank Rente
Investeringer i stat, kommuner, fylker, obligasjoner med fortrinnsrett, senior bankobligasjoner, industri, kraftselskaper, øvrige senior rentepapirer og ansvarlige bankobligasjoner.
SR-Bank Kreditt
Investeringer i obligasjoner gitt av industriforetak, ansvarlige lån og fondsobligasjoner gitt av banker, ordinære bankobligasjoner og boligkredittselskaper.
Merk at rentefond ikke kan kjøpes på aksjesparekonto
Om oss
SR-Forvaltning har forvaltet midler for sine kunder siden 1999. Vi er organisert som et eget fondsforvaltningsselskap med konsesjon for fondsforvaltning, rådgivning og aktiv forvaltning. Vi forvalter i dag SR-Bank Fondene, som er bankens anbefalte fond, samt personlige porteføljer for private, bedrifter, stiftelser og offentlige institusjoner.
Vår investeringsfilosofi
Aktive valg
- Uavhengig av indeks og størrelse
- Investerer i enkeltselskaper, uavhengig av markeder/indekser
- Risikojustert avkastning
Faktorer som vektlegges
- Prising
- Utbytte
- Balansen/soliditet
- Markedsposisjon
- Sterk og forutsigbar ledelse
Risikostyring
- Gjennom valg av aktivaklasser
- Reallokering i henhold til mandat
- Kontinuerlig evaluering av porteføljeinvesteringene
Ansvarlige investeringer i SR-Forvaltning
SR-Bank Fondene er aktivt forvaltet og forvalterne har stor frihet når det kommer til hvilke selskaper det skal investeres i. Forvaltningsfilosofien som ligger til grunn at vi skal forvalte aktivt, langsiktig, ansvarlig og verdiorientert. Når det kommer til ansvarlig forvaltning har vi lagt noen føringer som gjelder for alle fondene. Som datterselskap av SpareBank 1 SR-Bank har SR- Forvaltning nå utarbeidet en egen klimastrategi, som skal støtte opp under arbeidet til konsernets eksisterende bærekraftstrategi og sette en strategisk retning for SR-Forvaltning. Strategien innebærer blant annet å sette opp et nytt aksjefond med fokus på investeringer med positive bidrag til klimautfordringen, som et tilbud ved siden av våre eksisterende fond.
Oppdraget til SR-Forvaltning er å maksimere risikojustert avkastning for kundene. Vi mener det er viktig å inkludere ESG når vi vurderer avkastningspotensialet så vel som risiko knyttet til selskapene vi investerer i. ESG står for Environment, Social, Governance, som på norsk oversettes til miljø, sosiale forhold og selskapsstyring. Det er tre utenom tradisjonelle finansielle tema som må inngå i selskapsanalysen for at forvaltningen skal være ansvarlig.
Våre prinsipper for ansvarlige investeringer er integrert i investeringsprosessen gjennom ulike virkemidler
1. SR-Forvaltning skal ikke være investert i selskaper som
Produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper
Har betydelig andel av virksomheten innen:
- i. Produksjon av tobakk
- ii. Pornografi
- iii. Pengespill
- iv. Oljesand
- v. Kull
I tillegg vil vi til enhver tid følge eksklusjonslisten til Statens Pensjonsfond Utland
Klimastrategi for SR-Forvaltning AS
2. Integrerer ESG-faktorer i investeringsprosessen (ESG står for Enviromental, Social & Governance)
- Forvalterne vil alltid vurdere ESG-faktorer som en del av investeringsprosessen
- I tilfeller hvor det foreligger en forhøyet ESG-risiko gjøres en grundig analyse og diskusjon før en eventuell investeringsbeslutning
- Vi anvender analyseverktøy fra Sustainalytics for å sørge for at vi til enhver tid er oppdatert på tilgjengelig ESG-data tilhørende porteføljeselskapene
3. Utøver aktivt eierskap gjennom å stemme på generalforsamling
- SR-Forvaltning vil utøve aktivt eierskap ved å stemme på porteføljeselskapenes generalforsamlinger. Dette gjør vi for alle «holdings» i alle aksjefond. ISS Proxy Voting Services er vår tjenesteleverandør for stemmegivning. Plattformen genererer analyser på hver stemmeseddel sammen med anbefalt stemmegivning. For å sikre stemmegivning som fremmer bærekraftig utvikling, tar vi utgangspunkt i ISS sitt «Sustainability-filter» som prioriterer ESG-hensyn. ESG-ansvarlig leser analyser fra ISS og orienterer porteføljeforvaltere om anbefalt stemmegivning. Selv om stemmegivingen gårautomatisk, har vi alltid anledning til å overstyre anbefaling fra ISS om vi finner det hensiktsmessig.
4. Går i dialog med selskapsledelsen
- SR-Forvaltning vil gå i dialog med selskapene når vi kan og når vi finner det hensiktsmessig. Metoden for selskapsdialog kan variere, men skjer som regel via telefonsamtale eller e-post. Objektivet for dialogen kan være tematisk (proaktivt), eller ha opprinnelse i fra vår observasjonsliste eller en selskapshendelse (reaktiv) særlig dersom vi mener selskapene har områder som vi mener er problematiske fra et ESG-ståsted.
- Kvartalsvis gjennomfører ESG-ansvarlig en rapport som viser ESG-risiko score på våre aksjefond, på selskapsnivå. Selskaper med høy ESG-risiko score blir ført på vår observasjonsliste. Ved selskapshendelser, eller ved mistanke om brudd på våre retningslinjer, kan selskapet kan også bli oppført på vår observasjonsliste. SR-Forvaltning vil gå i dialog med selskapet for å påvirke selskapet i positiv retning på sikt. Dersom aktivt eierskap ikke fører til ønskede resultater, vil forvalter gjøre en grundig totalvurdering av aksjeposisjonen. Avhengig av alvorlighetsgrad og omfang av hendelse og/eller ESG-risiko, kan ansvarlig forvalter velge å selge seg ut, og selskapet kan risikere å bli ekskludert. Aktivt eierskap rapporteres i årsrapporten. Her vil vi ta ut periodiske rapporter fra ISS Proxy Voting Service med stemmeoversikt som viser hvor mange generalsamlinger vi har stemt på i løpet av året, og hvordan stemmene fordeles med eller mot ledelse. I tillegg vil vi trekke frem noen eksempler på vårt aktive eierskap, hvor selskapsdialog kan bli belyst.
5. Rapporterer
- Selskapet skal rapportere på ansvarlige investeringer gjennom halvårs- og årsrapporter, i tillegg til publisering av informasjon på selskapets nettsider. Det skal også foreligge et system for internrapportering for informasjons- og kontrollformål. Vi rapporterer etter prinsipper for ansvarlige investeringer (Principles of Responsible Investment, PRI).
Ansvarlige investeringer i SR-Forvaltning AS
SR-Forvaltning har signert FNs prinsipper for ansvarlige investeringer (UN PRI) og er medlem av Norsk forum for ansvarlige og bærekraftige investeringer (Norsif)
Et komplett forvaltningshus
SR-Forvaltning har spesialkompetanse innen porteføljeforvaltning. Vår investeringsfilosofi er aktiv, ansvarlig, verdiorientert og langsiktig. Vi investerer i selskaper med solid balanse, gode resultater og betydelig utbytteevne.
SR-Forvaltning tilbyr i dag to tjenester: Fondsforvaltning og personlig forvaltning
Kalkulator
Se hvor mye månedlig sparing kan gi, eller sett et sparemål og se hvor mye du må spare for å nå målet ditt.
Rapporter
Markedsrapport SR-Bank Fondene
Års- og halvårsrapporter
For års- og halvårsrapporter fra våre øvrige forvaltere, se vår fondoversikt og klikk inn på dokumenter.
Aktuelt
KUNDEKVELD
Vi har fortiden ingen kundearrangementer grunnet koronasituasjonen. Vi kommer tilbake med nye og spennende arrangement, så følg med her!
Kommentar fra forvalterne
Investeringsdirektør Bjarne Jåtten Meling, Porteføljeforvalter Trond Tjensvold, Porteføljeforvalter Beate Bredesen, Porteføljeforvalter Steinar R. Jakobsen og Porteføljeforvalter Christian Malde
Makro: Februar ble en god måned for verdensøkonomien. Veksten tiltar, og smitten er tilsynelatende under kontroll. Vaksineringen fortsetter, og vi ser at det stadig er flere vaksiner som godkjennes, og antall produsenter kommer raskt opp. På sikt vil vaksineproduksjonen komme opp på et meget bra nivå. Mutasjonene vi har sett så langt er trolig innenfor hva en vaksine kan dekke, som er positivt. Rentene, spesielt lange fastrenter, steg ganske betydelig gjennom måneden og markedet forventer at støttepakker og stimuli fra myndighetene har nådd en såpass stor størrelse at det er noe frykt for at det faktisk kan bli inflasjon fremover.
I USA rapporterer bedriftene om fortsatt solid optimisme. Både servicebedriftene og industribedriftene tror på til dels sterk vekst det neste halve året. Arbeidsledigheten kom markert ned fra 6,7 % til 6,3 %, klart sterkere enn ventet. Samtidig ser vi at jobbveksten nå er noe svakere, slik at en del av nedgangen i arbeidsledige også er folk som har gitt opp å få seg en ny jobb, og dermed faller utenfor. Det er negativt. Sentralbanken i USA er tydelig på at de vil være aktive, og gjøre det som trengs. Shoppingen gjorde et markert hopp, som indikerer at folks optimisme vender tilbake.
I Europa ser vi også samme bedring i smittetall, men de er i større grad presset ned av myndighetenes tiltak, som koster penger. Industribedriftene er svært positive til fremtiden, mens servicebedriftene ser for seg fortsatt svak utvikling og tøffe måneder fremover. Arbeidsledigheten er nokså stabil rundt 7,5 %.
I Kina går det litt tråere igjen. Bedriftene venter fortsatt vekst, men vesentlig svakere enn for bare en måned siden. Inflasjonen i Kina er svært lav, og var i januar faktisk negativ. Det betyr at Kina eksporterer fallende priser til resten av verden, noe som er spesielt da resten av verden er redde for stigende priser og inflasjon.
Her hjemme i Norge ser ting litt bedre ut. Oljeprisen har kommet betydelig opp, og er ca 65 dollar pr fat. Dette burde bety stigende eksportinntekter for Norge, økt skatteinngang og ny optimisme i Norges viktigste næring. Norges Bank har foreløpig ikke rørt renten, men et økende antall økonomer forventer nå at en første rentehevning har rykket noe nærmere enn tidligere antatt.
Aksjer: Februar ble nok en god måned i aksjemarkedene, og drivkreftene bak var hovedsakelig de samme som i de foregående månedene, forventninger om gjenåpning av økonomiene og store finansielle støttepakker i kjølvannet av Covid-19 nedstengingen. Oslo børs fikk en oppgang på 4 %, godt hjulpet av en oppgang i oljeprisen på 17 %, og i tillegg var det også oppgang i andre råvarepriser, noe som også er positivt for det norske aksjemarkedet. Oppgangen i lakseprisene var også en positiv bidragsyter. Verdensindeksen, målt i NOK, fikk en oppgang på 3,3 %, og det var oppgang i de fleste aksjemarkedene, men oppgangen her var noe mer avmålt enn i det norske markedet. Også i de internasjonale markedene var det energisektoren som bidro mest, med en oppgang på 21 %, mens finanssektoren steg med 11 %. I tillegg steg både industri og råvaresektoren med over 6 %. De svakeste sektorene denne måneden, var fjorårets vinnersektorer, infrastrukturselskaper og konsumentselskaper, med en nedgang på henholdsvis 7 % og 2 %. De fleste av våre porteføljeselskaper har nå levert resultater for 2020, og resultatene var i sum bedre enn forventet. Og selv om enkelte sektorer og markeder er krevende priset, er det vår vurdering at våre porteføljer fortsatt er attraktivt priset, både i forhold til løpende inntjening, bokførte verdier og utbytte. Vi forventer derfor fortsatt god risikojustert avkastning for våre aksjeporteføljer, selv om vi må minne om at korreksjoner må forventes med ujevne mellomrom, og ofte når en minst forventer det.
Renter: Februar var nok en begivenhetsrik måned, både når det gjelder aktivitet rundt nye utstedelser og ikke minst rentebevegelser. Spesielt for den amerikanske 10 åring, kjent som verdens kanskje viktigste rente. Markedet har fremdeles veldig lave renter relativt sett, noe sentralbankene fortsatt forventer i overskuelig fremtid. Økonomisk vekst trumfer inflasjonsfrykten - Jerome Powell og Janet Yellen kommuniserer begge viktigheten rundt det fundamentale, sysselsatte og økonomisk vekst. Kommende inflasjon mener de er håndterbar, det finnes nok redskap i skuffen til å håndtere den. Med dette tror vi at rentene fra sentralbankene med størst sannsynlighet holdes nede, skulle tiåringen bli en utfordring er det ikke utenkelig at de vil intervenere den lengre renten også. Noe som strengt tatt ikke har vært nødvendig tidligere. Som skrevet i tidligere rapporter har vi en god del kontanter i begge fondene, det betyr redusert risiko selv om vi er grunnleggende positive – men akkurat nå dominerer nye utstedelser på priser vi synes er dyrt, altså med for lavt kredittpåslag gittrisiko. Derfor ser vi verdi i å sitte med en god del korte forfall og en del kontanter for fleksibilitet. Referanserenten 3mLibor endte denne måneden på 0,19%, 10 års fastrente 1,52%, 3mNibor 0,45%, og 10 års fastrente 1,80. Erfaringen å ta med seg fra februar er at rentene går raskt når fokus skifter over til inflasjon. Kredittpåslagene i Norden er ned måned over måned, både innen investment grade og high yield. Vi opplever påslag som er historisk lave hvor pengemengden i økonomien er drivkraften. Internasjonalt var februar litt annerledes, kredittpåslag kom ut. Det er delvis pga fastrenter som er mer vanlig i Euro og US markedet, samt svakere marked.
SR Bank Kreditt la nok en sterk måned bak seg, februar var måneden der støyen internasjonalt ikke smittet over på obligasjonsmarkedet i Norden. Segment som gjorde det best var shipping, olje og oljeservice. Eiendom hadde dårligst avkastning (0,2%) i det nordiske markedet. Skulle rentene gå kraftig fremover, noe vi ikke tror, har vi minimal renterisiko. Fondet endte måneden med en oppgang på sterke 0,61%, hittil i år er avkastningen 1,97%. Fondet har fortsatt en fordeling på ca 25% investment grade gjennom ansvarlig lån og fondsobligasjoner, kontanter utgjør i overkant av 6% og high yield ca 70%. Ved månedslutt har SR Bank Kreditt snitt løpetid på 2,22 år, effektiv rente på 4,11% som tilsvarer et kredittpåslag på +370bp. I måneden som gikk fikk vi en hyggelig gevinst i Ice Net, da selskapet fikk refinansiert 2021 forfallet. Vi har en del eksponering i 2021, men mest i 2022 og 2023 som fikk en markant reprising. Også verdt å nevneer Ekornes som kom med imponerende tall. Byggesteinene i fondet, som Stolt Nielsen, Wallenius Wilhemsen, Aker og Teekay LNG er også viktige bidragsytere over måneden. Uforutsette hendelser vil alltid kunne oppstå, men det vesentlige er alltid hva selskapene faktisk driver med og fleksibiliteten de har, det danner grunnlaget for investeringsbeslutningen.
SR-Bank Rente hadde en avkastning på -0,09 % i februar mot referanseindeks på -0,02 %. Markedet ble preget av raskt stigende fastrenter, som slo negativt ut for fondet. Når fastrenter stiger, faller verdien på våre obligasjoner. Det positive er at vi får høyere renter i fremtiden. De stigende rentene gjør at vi ser flere og flere interessante obligasjoner med fastrente som vi vurderer å kjøpe, men foreløpig har vi handlet relativt lite i fondet. Vi har bygget opp en solid kontantposisjon, i påvente av interessante nyutstedelser vi kan kjøpe inn. Ellers fortsetter det norske markedet å være sterkt, og kredittpåslagene vi får er blant de laveste vi har sett de siste årene. Mye er dyrt priset nå, og vi er veldig selektive i dette markedet. Vi fokuserer mest på de aller tryggeste utstederne, og norske kommuner fortsetter å være det mest interessante å kjøpe slik vi ser markedet nå. Fondet har en gjennomsnittlig løpetid på 2,9 år og modifisert durasjon på 0,93 år (modifisert durasjon sier noe om gjennomsnittlig fastrentebinding i fondet, der en lav durasjon gir lavere svingninger i fondets verdi ved renteendringer). Effektiv rente i fondet er på 1,17 %.
Effektiv rente vil kunne endres fra dag til dag, og er derfor ingen garanti for avkastningen i perioden den er beregnet for.
Disclaimer
Uttalelsene i rapporten gir uttrykk for SR-Forvaltning AS sine oppfatninger på det tidspunkt den ble utarbeidet. Vi gjør vårt ytterste for at all informasjon som fremkommer i rapporten skal være så korrekt og fullstendig som mulig. SR-Forvaltning anbefaler på det sterkeste at de som ønsker å investere i finansielle instrumenter som er nevnt i denne rapporten eller andre finansielle instrumenter, å innhente/lese nødvendig informasjon om det aktuelle instrumentet før investeringsbeslutning fattes. Denne rapporten er ikke å anse som tilstrekkelig informasjon for å kunne investere i konkrete finansielle instrumenter.
Hva skjer i rentefond ved årets slutt?
Ved årets slutt blir det beregnet avkastningsandeler i ODINs og SR-Forvaltnings rentefond. Beregningen medfører en endring i fondsandeler og kurser, det vil si at andelseiere får flere andeler samtidig med at fondskursene justeres ned tilsvarende. Den samlede verdien til den enkelte andelseier påvirkes ikke.
Justering i kursen på rentefond og tildeling av nye andeler
Årsakene til den årlige kursjusteringen i rentefond, er at renten du har fått i løpet av året skal bli synliggjort for beskatning. Ved årets slutt blir derfor disse rentene oppgjort (kursen blir justert ned tilsvarende) og lagt til din fondsbeholdning. Du får mao flere andeler.
Får flere andeler
Avkastningsandelene består av summen av renteinntekter som fondet har mottatt i løpet av året og realiserte kursgevinster/kurstap. Verdien av avkastningsandelene vil bli reinvestert i fondet som nye andeler.
Utdeling av avkastningsandeler må ikke forveksles med avkastning for fondene. Avkastningsandelene består av renteinntekter og realiserte kursgevinster/kurstap, mens i fondets samlede avkastning er også urealiserte kursgevinster/kurstap inkludert. Ved verdifastsettelse av fondet vil man til enhver tid ta hensyn til både urealiserte og realiserte kursgevinster/kurstap, mens man skattemessig kun tar hensyn til realiserte kursgevinster/kurstap.
Urealiserte kursgevinster i fondet kommer først til beskatning når du selger andeler. Tilsvarende vil kurstap komme til fradrag når du selger andeler.
Hvordan blir mine rentefond i SR-Bank skattlagt?
For andelseiere i våre pengemarkeds- og obligasjonsfond finnes det tre typer beskatning: Skatt på opptjente renter/avkastning (årlig), kursgevinster eller -tap (ved innløsning/salg av andelene) og formuesskatt (hvis du er i formuesposisjon).Følgende av våre fond regnes som rentefond:
SR-Bank Kreditt
SR-Bank Rente
ODIN Kreditt
ODIN Obligasjon
ODIN Kort Obligasjon
ODIN Pengemarked
ODIN Rente
Skatt på rente/avkastning
På samme måte som renter på bankkonto, skal opptjente renter beskattes i pengemarkeds- og obligasjonsfond hvert år. Gjennom året vil rentefond tjene rente/avkastning på sine investeringer. Denne renten/avkastningen blir lagt til kursen på daglig basis. Ved årets slutt blir disse rentene oppgjort (kursen blir justert ned tilsvarende) og lagt til din fondsbeholdning, dvs. du får flere andeler. Verdien 31.12 skal være tilnærmet lik verdien 01.0. Årets rente/avkastning får du oppgitt i post 3.1.2 i årsoppgaven du får fra SR-Bank ila feb/mars. Renteinntekter fra rentefond beskattes med 25 prosent.
Skatt på kursgevinster eller -tap
Det er først når du selger andelene dine at skatt på kursgevinster eller -tap kommer til beskatning. Har du solgt (realisert) andeler i ett eller flere rentefond i året som gikk, vil du få tilsendt en realisasjonsoppgave hvor denne gevinsten/tapet fremkommer. Du vil motta realisasjonsoppgaven pr post eller i nettbanken hvert år.Både rente/avkastning og kursgevinster beskattes som ordinær kapitalinntekt med 25 prosent. Realisert kurstap er tilsvarende fradragsberettiget.Flytting mellom fond blir behandlet som en realisasjon, dvs at flytting utløser skatteplikt/fradragsrett.
Formuesskatt
Ligningsverdien for andeler i rentefond er den samme som markedsverdien pr 31.12. All informasjon til utfylling av eller kontroll mot selvangivelsen blir beregnet av SR-Bank og vil fremkomme på årsoppgaven.
Hvorfor ser det ut som jeg har tapt penger på rentefondet?
I beholdningsrapporten til kunden vil kostpris og markedsverdi justeres opp tilsvarende verdien på de andelene som er lagt til din portefølje. Dette fører til at ’urealisert gevinst/tap’-kolonnen (forholdet mellom kostpris og markedsverdi) ikke fullt ut vil reflektere verdiøkningen i markedsverdien.Da kursen nå er nedskrevet tilsvarende utbyttet så har man i praksis "flyttet" verdier fra fondets kurs til nye andeler.
Jeg kjøpte andeler i rentefond midt i året – hva betaler jeg da i skatt?
Dersom du har kjøpt andeler i våre rentefond midt i året, vil du bare skatte for den perioden du har vært investert i rentefondet – altså bare betale skatt for den avkastningen du har opptjent. Eksempel på kjøp av andeler midt i året: Den 1. januar 20XX var kursen i SR-Bank Kreditt lik 100. Den 1. juli kjøpte du én andel til kurs 105. Da har du ”kjøpt avkastning” for 5 kroner. Ved årets slutt er kursen 110, hvor 10 kroner utdeles som avkastningsandeler. Sluttverdi: 110, kjøpskurs: 105, reell gevinst: 5. Tildelt avkastning: 10.
Ikke skattepliktig utdeling = Skatt på tildelt avkastning: 1,40 (5 x 27 %)
Det vil bli avholdt valgmøte for alle andelseierne i SR-Bank Fondene som forvaltes av SR-Forvaltning AS onsdag 17 juni 2020 kl. 12.00 via videokonferanse.
Valgmøtet vil ha følgende agenda:
- Godkjenning av innkalling
- Valg av møteleder og to andelseiere til å underskrive protokollen
- Administrerende direktør Helge H. Helgø redegjør for valget
- Valg av andelseiervalgt styremedlem og varamedlem
En andelseier har rett til å få drøftet spørsmål som meldes skriftlig til styret i forvaltningsselskapet innen én uke før valgmøtet holdes. Med unntak av valgene kan valgmøtet ikke treffe vedtak som binder fondene eller forvaltningsselskapet. På valgmøtet justeres stemmeretten slik at andelseiere som eier lik verdi, får likt antall stemmer. Beregningen gjøres på grunnlag av andelsverdi etter sist kunngjorte kurs. Dine andeler per 18. juni 2019 vil være avgjørende for beregning av din stemmerett.
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutvikling, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.