Gode råd for en januar uten bunnskrapt bankkonto

Januar kan være en stram måned for mange av oss, i alle fall når det kommer til økonomien. Kanskje har vi brukt litt mer penger enn planlagt i jula, eller utsatt en regning eller to. Når vi nå ser at både drivstoff og dagligvarer vil bli dyrere i tiden som kommer, og strømprisene er høyere enn de har vært på lenge, da kjenner kanskje noen og enhver på en uro for hvordan de skal få endene til å møtes. 

 

Heldigvis er det mye du kan gjøre selv, av både store og små tiltak, for å forhindre klump i magen når du sjekker kontoen. I tillegg tar vi i banken mer enn gjerne en prat for å se hvordan vi kan hjelpe deg.
 

Spis opp maten
Vet du at hver og en av oss kaster i gjennomsnitt 42,1 kilo mat i året? Det vil si at vi kaster hver 8. pose med mat som vi kjøper, rett i søpla! Det er ikke bare dårlig for lommeboka di, men også et miljømessig kjempeproblem. Bruk januar på å spise deg ut av fryseren. Gå på skattejakt i butikken etter mat som er satt ned i pris fordi den snart går ut på dato, og planlegg handlingen din, så du ikke kjøper mer enn du trenger. 
 

Tjen penger på bilen når du ikke bruker den
Det dukker opp stadig flere deletjenester, også når det gjelder personbiler. Hvis du for eksempel bruker bilen mest i ukedagene, kan du kanskje tjene inn litt drivstoff ved leie den ut gjennom tjenester som Getaround eller Greenpool.
 

Snakk med banken din om renteøkning
Hvis du har tatt opp lån da renta var på sitt laveste, blir du kanskje stressa av at bankene varsler renteøkninger i årene som kommer. Når bankene gir lån, tar vi imidlertid høyde for at du tåler en økning. Er du likevel bekymret, kan du ta en telefon til bankrådgiveren din, så ser vi sammen på hva som er mulig å gjøre med lånet ditt og utgiftene dine. 
 

Skru av varmen om natta og sjekk strømavtalen din
Akkurat nå er strømprisene skyhøye i Norge, og mange kjenner at det svir godt i lommeboka når regningen kommer, selv om vi får litt hjelp fra det offentlige. Her finnes det masse du kan gjøre selv, fra å ta på deg en varm genser og fyre i peisen til å installere varmepumpe eller isolere huset. Det kan også være verdt bryet å sjekke om du har riktig strømavtale for deg – vet du for eksempel at du får gode avtaler på strøm hos Fjordkraft fordi du er BOB-medlem? 
 

Avslutt alle medlemskap du ikke bruker
Betaler du i dyre dommer til et treningsstudio du aldri går på? Eller abonnerer du på et magasin du aldri rekker å lese? Avslutt dem – i dag! Sjansen er stor for at du sparer masse penger på kortere tid enn du har brukt på å lese dette.
 

Sjekk hvilke rabatter og bonuser du har
Som medlem i BOB, får du gode rabatter på alt fra strøm til teaterbilletter – her er det masse penger å spare. Og BOB er sannsynligvis ikke det eneste medlemskapet du har. Er du Coop-medlem, for eksempel? Eller medlem i et fagforbund? Har du kredittkort, avisabonnement eller kaffeavtale på bensinstasjonen? Tenk gjennom hvor du er medlem og hvilke kort du har i lommeboka. Sjekk hvilke rabatter og bonuser du har rett på  – plutselig har du spart gode penger bare ved å handle middag eller ved å kjøpe de materialene du trengte, på riktig sted. 

Godt nytt år! 

Andre BOB-fordeler

  • Knallgod rente på boliglån for førstegangskjøpere
  • Medlemmer under 34 år får bankens beste rente på billån
  • Lav rente på billån for medlemmer over 34 år
  • Lav rente på billån til elbil