Filmen om banken for Telemark og telemarkinger

- bli med oss bak kulissene


Video placeholder image

Filmen om banken for Telemark og telemarkinger er en reise. I utgangspunktet er filmen en reise fra den mektige Gaustatoppen, helt ut til vakre Jomfruland. Vi liker å kalle Telemark for Norge i miniatyr - og det er kanskje fordi det rett og slett er sant. Det ble derfor helt naturlig å starte øverst i Rjukan for å ta turen gjennom Bø og Gvarv, videre til Grenland med byliv og industri og ende opp i den vakre skjærgården utenfor Kragerø.

Reisen i filmen er mye mer enn fysisk forflytning. Den handler om en reise i livet, der vi veksler mellom arbeid og lek.

Vi starter også her på øverst i fylket vårt. Menneskets nysgjerrighet og oppfinnsomheter uten grenser - vi setter oss høye mål. På Rjukan skapte Telemarkinger noe som komhele verden til gode - elektrisitet med vannkraft.

Vemork - Norsk industriarbeidermuseum

Vemork er både arkitektonisk og historisk et fantastisk bygg. Siden vi ønsket å fortelle historien på vår måte ville vi også ha vårt perspektiv. - De fleste som skal filme her og ta bilder velger å kjøre videre opp mot Skinnarbu, forteller damen på museet oss. - Da skal vi ikke dit, var vår umiddelbare tanke. Vi valgte heller å klatre de flere 10 talls trappene opp bak hovedbygget parallelt med vannrørene. Der fant vi vårtperspektiv for å fortelle om den mektige industrihistorien.


Men livet handler om mer enn arbeid og alvorlighet - og turen videre nedover i fylketvårt stopper naturlig nok på Country Festivalen i Seljord.

Bak kulissene på Country'n

Å filme på festivalen i Seljord var ikke så enkelt som vi først antok. Festivalen jobber svært målrettet mot å dreie sitt image fra å være en «harry» festival med fyll og bråk, til en arena for verdens største musikksjanger. Kommunikasjonsansvarlig for Countryfestivalen var derfor nådeløs og lot oss i utgangspunktet ikke slippe til. Han hadde i 2017 nektet store aktører som VG å lage artikler om festivalen, fordi det ble alt for lite fokus på musikken. Etter ett par runder og tydelig kommunikasjon av vår hensikt med opptaket for Sparebank1 Telemark fikk vi lov. Bildene ble lekne samtidig som de viser et musikkelskende publikum i herlige Seljord.


For å vise veien videre handlet om gjenkjennelse. Den flotte skogen før Vefall der man når Bø-slettene kjenner de fleste igjen.

Traktorkjøring på Vefall

Mannen som kjører traktor bor på en av de flotte gårdene i utkanten av Bø, men bor også delvis på Skedsmo. Han driver import av båtmotorer og jobber delvis fra hjemmet sitt i Bø og på Skedsmo. Dagen vi skulle filme var en av de varmeste dagene i juli, så det ble en tålmodighetsprøve for Klas Graver å gjøre i en varm traktor uten A/C minst 10 ganger frem og tilbake langs den vakre skogen i Bø. Tusen takk Klas!


Det er vel ikke lov å lage en film om Telemark og telemarkinger uten å ha med Victoria seilende på kanalen. Det ønsket også vi. Den symboliserer det unike ved fylke med sine fascinerende og ikke minst svært historisk viktige sluser. Men, båten i seg selv lokker oss alle som en et sted der vi finner ro og kan nyter naturen. Klippet er fra den mest populære strekningen mellom Lunde og Flåbygd i juli.

Gvarv er det området i Norge der det produseres flest epler. Bakgrunnen er det ideelle klimaet vi kan spille på lag med. Ønsket velkommen av en travel tobarnsmor og mannen hennes blant epletrær i full blomst på Lindheim var utrolig gøy. Familien harbevist at lidenskap og overmot kan gi overraskende resultater. Her lager de heller ikke eplemost eller eplesyltetøy, men øl - der epler er èn av flere ingredienser.

Bak kulissene hos Lindheim

Flasken de velger å åpne for oss er av det eksklusive slaget med champagnekork og selges kun på eksklusive restauranter i blant annet Stockholm og København. Mannen som åpner flasken jobber som hjelper på gården og er opprinnelig fra Canada. Etter et kort opphold på Gvarv dro han tilbake til hjemlandet sitt, men kom raskt tilbake fordi han savnet den vakre naturen.


Reisen videre handler om livets kontraster. Den unge gutten som har de store drømmene, fotballspilleren på Odd som realiserte drømmen og til slutt de to eldre karene med søppeltralla som har opplevd livets nedturer. Møte med nettopp disse to var veldig fint. Klippet viser omsorgen de to hadde for hverandre, der den ene legger en støttende hånd over kameratens når de skal ta tak i dagens arbeid i Skien sentrum. Omsorg for hverandre ble derfor sentralt, og fortelles om også i neste scene fra Skienballett Senter.

Bak kulissene hos Skien Balettsenter

De stolte barna som møtte oss hadde gledet seg veldig til å tre med i filmen. De hadde øvet inn egne trinn for oss, og lot seg instruere når vi iscenesatte jenta som ser hun som ikke er med i dansen. Klippet der hun strekker ut en hånd for å ta henne med forteller oss om omsorg og hvor viktig det er å ta vare på hverandre.


Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival er stedet der grenser sprenges og gatene strutter av kreativitet og fest - helt til neste dag. Men festen tar slutt, og det er arbeid og alvoret i å tjene til livets opphold som oftest fyller hverdagene. Mannen som ror mellom Herøya og Flakvarp hadde selv en bestefar som i sin tid rodde den samme strekningen til jobb på datidens smelteverk; Metalurgen. Metalurgen heter i dag Eramet og er en moderne industribedrift. Med samme mål som Metalurgen utvinnes det av mangan i Eramets mange smelteovner på Herøya. Smelteverket på Herøya er i dag ett av verden reneste innen sitt felt. Vi besøker derfor nåtidens Eramet med moderne teknologi.

Imponerende industri på nært hold

Besøket på smelteverket var en mulighet for å se imponerende industri på nært hold. Så nært ble det at vi måtte filme i begrenset tid, for utstyret ble fort varmt. Vi ble vist rundt av en svært stolt sikkerhetssjef som kunne fortelle at i dag er Eramets vært fokusert på rensing og gjenvinning. Det grønne stein- og slagg massen vi ser brukt rundt som fyllmasse er i realiteten slagg fra smelteverket på Herøya.


Veien videre ut mot skjærgården handlet om kontrastene. Der vi historisk sett var vikinger som neppe var brobyggere er Telemark i dag et knutepunkt for industri og nettopp brobygging. Vi er en del av en verdensindustri.

Bak kulissene på slepebåten

På vei ut fjorden og under den mektige Grenlandsbrua fikk vi skyss av slepebåten fra Buksér og Berging AS. Det var mye i produksjonen som kunne avtales og planlegges i god tid, men denne turen var et unntak. På to dagers varsel måtte vi være klare for å bli med ut. Først da visste vår kontakt hos taubåtene når og hvilket skip som kom inn fjorden. Lyset var viktig, så for å fange det flotteste lyset klokken 07.00 var det bare å være parat på kort varsel.


Vi avsluttet turen gjennom Telemark ytterst i skjærgården utenfor Jomfruland. Det karakteristiske St. Hansbålet brenner vakkert og kajakkpadleren søker etter sine egne veier videre blant spennende holmer.

Det er slik vi er, vi skal videre. Da gjelder det å se alle mulighetene - de nære, og de helt fjerne.


Filmen er produsert av FJUZ.