Nå kommer gjeldsregisteret hvor all kreditt du har blir synlig når du søker lån. Dette gjelder også all den ubenyttede kreditten på kredittkortene dine.

Mange har kredittkort som ikke benyttes

Et samboer - eller ektepar har ofte et par kredittkort hver som de ikke bruker. Dersom kredittgrensen for disse fire kortene er 50 000 kroner, så vil paret få registrert 200 000 kroner i lån neste år. Det selv om de ikke har brukt kortene. Egenkapitalbehovet for kjøp av bolig er minst 15 prosent, så dette kan få konsekvenser i et boligkjøp.

I sommer innføres gjeldsregisteret, og her skal all usikret gjeld registreres. Dette er gjort som et tiltak for at flere skal ha et bevisst forhold til gjelden sin og forstå den økende forbruksgjelden i samfunnet.

Finnes 332 ulike kredittkort

I alt finnes det 332 ulike kredittkort å velge mellom. Det gjør at mange bestiller gebyrfrie kort de egentlig ikke har bruk for. Mange av oss går rundt med en rekke kredittkort i lommeboka, uten å bruke dem. Det finnes kort knyttet opp mot medlemskap, kort med bonussystem og vi blir ofte tilbydd slike kort ved ulike kjøp vi gjør. Det finnes i alt 322 ulike slike kort du blir fristet med. Sjansen er stor for at de blir liggende ubrukt

Frem til nå har ikke dette kostet deg som forbruker noe. Det blir det nå slutt på. I løpet av neste halvåret vil den ubenyttede kreditten på alle disse kortene bli regnet som en del av gjelden din. Regjeringens gjeldsregister gjør at all kreditt du har blir synlig når du eventuelt søker lån i banken.

Kredittkort har flere fordeler

Registeret skal bidra til at også kortgjelden blir registrert, ikke bare lånene du tar opp via bank og andre finansselskaper. Registeret skal inneholde både kredittramme og løpende saldo. I praksis må utlånerne forholde seg til kredittrammen du har. Det betyr at ubrukt kredittramme vil bli tatt med i total belåning og for mange vil dette kunne redusere muligheten for å låne til bolig, selv om kredittrammen er ubrukt. Vi er pålagt å se på hele gjelden, også det du har i ubrukt kredittramme. Mangler du 100 000 kroner i en budrunde, fordi dette er bundet opp i et kredittkort, så må det tas hensyn til.

Det er mange fordeler med å bruke kredittkort kontra vanlig debetkort. Har du utlegg gjennom jobb eller annet som du skal få dekket er det greit å bruke et kredittkort så slipper du å forskuttere utgifter du skal ha dekket. Du har en mye bedre sikkerhet i forhold til svindel og på de fleste kredittkort er det inkludert reiseforsikring hvis man betaler minimum 50 prosent av reisen med kredittkortet. Mange kredittkort har også ulike bonusordninger, sånn som på flyreiser og rabatt på drivstoff og du kan gjennom kredittkortet få gode tilbud på kjøp av varer og billetter til ulike arrangement.

To tips til deg med flere kort

Først og fremst, klipp kortene du ikke bruker og meld fra til utsteder om at kreditten må slettes. Det hjelper ikke bare å klippe kortet i to, du må også melde fra til utsteder om at du ikke vil ha dette lenger. Deretter, sett ned rammen på de kortene du bruker til et nivå som gjenspeiler behovet ditt. Har du et drivstoffkort med god rabatt som du bare bruker til dette trenger du kanskje ikke mer enn 5000- 10 000 i kredittramme?

114 milliarder i ubrukt kreditt

Bankene vil få bedre oversikt over kundenes disponible kreditt noe som igjen kan påvirke utlånspraksisen hos bankene. Men, kundene kan også nyte godt av dette ved å bli mer bevist sin egen økonomi. Kanskje færre havner i betalingsproblemer med et mer bevisst forhold til kredittkort med det nye regelverket.

Det finnes 322 ulike kredittkort i Norge idag, og samlet har vi 6,6 millioner kredittkort.