Vet du hva reiseforsikringen dekker?

Mange unge skal til utlandet i sommer, men er usikre på hva reiseforsikringen dekker.

De unge er mest usikre

- Mest usikre er de under 24 år, og det er flest av disse som skal ut og reise i sommer. Mange yngre vet heller ikke at de må ha egen reiseforsikring når de fyller 20 år. Det gjelder stort sett hos alle forsikringsselskap, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

I en fersk undersøkelse oppgir én av fem under 24 år blankt nei når de blir spurt om de vet hva reiseforsikringen dekker. Det er også denne gruppen hvor flest, 46 prosent, oppgir at de skal til utlandet i sommer.

– Uten reiseforsikring kan du fort bli påført svært høye utgifter hvis blir syk eller utsatt for en ulykke på reisen. Et sykehusopphold i utlandet kan fort koste deg et par hundre tusen om du er riktig uheldig, sier Therese.   

Vær obs ved leie av Airbnb

Nesten 100. 000 under 35 år skal leie Airbnb i utlandet denne sommeren. Airbnb er et billig alternativ til å velge hotell eller leie feriehus.

– Ved leie av Airbnb dekker de fleste reiseforsikringer tyveri fra rommet. Men husk at klokker, smykker og elektronikk må låses inn i safe eller oppbevaringsboks når du ikke bærer det med deg, sier Nielsen.

Det er også forhold rundt kansellering som er annerledes med Airbnb enn når du booker hotellrom.

– Folk må være oppmerksomme på at forsikringen ikke dekker merutgifter som følge av at Airbnb-verten plutselig kansellerer. Dette er et forhold som reguleres mellom leietaker og utleier, sier Therese.

Hva slags informasjon finner man i gjeldsregisteret?

Eksempler på data som registreres er navn på selskapet du har lånt av, hvor mye du skylder i dag, hvor stor kredittgrensen din er og hva renten på lånet ditt er. Har du nedbetalingslån, det vil si forbrukslån, vil også opprinnelig lånt beløp, hvor lenge du har igjen å betale på lånet og hvor mye du skal betale hver måned, registrert. Alle disse opplysningene innhentes fra rundt 200 banker og finansforetak som har tillatelse til å tilby usikrede lån. Informasjonen blir løpende oppdatert.

Leie bil? Sjekk hva forsikringen dekker først

Mange reiseaktører og operatører tilbyr en rekke ekstra forsikringer som fort kan gjøre reisen mye dyrere. Tilbud om tilleggsforsikringer gjelder spesielt ved leie av bil.

- Har du en god reiseforsikring, kan du med god samvittighet svare nei på alle tilbud om tilleggsforsikringer når du bestiller reisen. Men sjekk forsikringen din, så er du sikker, sier Therese.

Nær én av tre mellom 25 og 34 år skal leie bil i utlandet i sommer. Like mange i det samme alderssegmentet oppgir at de burde sjekket forsikringen bedre.

- Bestiller du leiebil, vær oppmerksom på at det er store gebyrer hvis du leverer
tilbake med tom tank, sier Therese.  Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse for Fremtind Forsikring, i tidsrommet 14.05 til 23.05 2019, med 1662 respondenter.