IPS - Individuell pensjonssparing med skattefradrag

Fra 1. november 2017 blir det gunstigere å spare til pensjon med skattefradrag (IPS). Du kan spare mye eller lite, uansett vil du få 24 prosent av det du sparer tilbake på skatten.

  • Spar opptil 40.000 kroner til pensjon og få inntil 9600 i redusert skatt.
  • Pengene du sparer er fritatt fra formueskatt og det er ingen skatt på avkastning underveis.
  • Pengene blir bundet på konto fram til du er 62 år (tidligst). Utbetaling beskattes som alminnelig inntekt (for 2017 er denne 24 prosent).

mann på surfebrett

Hvorfor spare i IPS?

Vi lever lengre og vi blir enda flere pensjonister i fremtiden. Det betyr at pensjonen fra Folketrygden ikke vil være nok til å finansiere den levestandarden vi er blitt vant til. Hvis du betaler skatt og tåler å binde pengene til den dagen du blir pensjonist, er IPS en svært god spareordning. Setter du av penger allerede nå og setter de inn på IPS i november, vil du oppnå skattefordelen neste år.

Når du sparer i IPS plasseres sparepengene dine i fond som består av aksjer og renter. Ved start plasseres pengene i en alderstilpasset investeringsprofil, ønsker du en annen grad av risiko (fordeling mellom aksjer- og rentefond) kan du endre dette selv på nett.

Det aller viktigste er selvsagt å spare, uansett hvordan du gjør det. Vår pensjonskonto er et godt alternativ til IPS, hvis du trenger mer frihet og fleksibilitet i sparingen din. Da får du ikke skattefordelene som IPS har, men kan ta ut det du har spart når du selv vil.


Hva lurer andre på?