Ditt første barn

Det er mye man skal tenke på når man får barn. For å gi barnet et best mulig økonomisk utgangspunkt, er det en del ting det er lurt å få på plass.

Start sparing til barnet så tidlig som mulig. 

Spare i barnets eller ditt navn?

I barnets navn

Fordeler
Barnets penger inngår ikke i boet hvis foreldrene skilles eller dør. Barnets penger vil etter fylte 17 år ikke inngå i foreldrenes skattepliktige inntekt og formue.

Ulemper
Når barnets formue er større enn 2G kan Fylkesmannen overta forvaltningen av pengene. Dette kan unngås ved å skrive et gavebrev eller testament hvor man skriver at barna i samråd med foreldrene skal råde over pengene. Send en kopi til Fylkesmannen.

Unngå redusert stipend

Hvis midlene står i barnets navn og nettoformuen overstiger 403.264 kroner (2018, summen justeres årlig) vil Lånekassen redusere stipendandelen i utdanningsstøtten. Når barnet fyller 18 år får det full disposisjonsrett over pengene, og du kan dermed ikke bestemme hva pengene skal brukes til.

I ditt navn

Fordeler
Du kan fritt disponere midlene, f. eks velge når du vil overføre penger. Det begrenser ikke muligheten til stipend. 
 

Ulemper
Midlene inngår i boet ditt ved eventuell skilsmisse eller død. Ønsker du at gavepenger skal holdes utenfor, må dette spesifiseres i et gavebrev eller testament.

Ikke spar i BSU til barnet!

Sparer du i BSU til barnet, går barnet ditt glipp av skattefradraget. Du kan heller ikke overføre skattefordelen til deg selv.


Vurdert å spare i fond?

Når du sparer til barnet, er det som regel langsiktig. Da kan det ofte svare seg å spare i fond. Se hvilke muligheter du har for fondssparing, og hvor mye sparepengene kan ha blitt til når ditt barn blir voksen.


Disse forsikringene bør du ha 

Med barn blir det desto viktigere å sikre at familien er i trygge hender. Sjekk at dere er riktig forsikret om noe skulle skje.

Livsforsikring

Har du noen gang tenkt på hva som skjer med familiens økonomi hvsi du går bort? 

En livsforsikring sørger for at økonomien ikke er det som setter en stopper for at livet går videre. 

Mer om livsforsikring

Barneforsikring

En barneforsikring gir økonomisk trygghet hvis barnet blir alvorlig syk eller utsatt for en ulykke.

Ved å inkludere uførepensjon i forsikringen sikrer man i tillegg barnets trygghet for å få inntekt som voksen. 

Mer om barneforsikring


Snakk med oss når det passer deg

Plutselig er det ikke like lett å komme ut døren. Fiks tingene der det passer deg. Du kan chatte med oss i nettbanken, eller ta en prat med oss på nettmøte om du trenger litt mer rådgivning. Ellers står kundesenteret klar hver dag 7-24.