Flytte sammen

Du og kjæresten skal flytte sammen. Hvordan skal dere dele utgiftene og hva er det lurt å tenke på?


Unngå 90 prosent av kranglinga

Det er vanskelig å se for seg at forholdet ikke skal vare når dere flytter sammen og blir samboere. Tankene er på noe helt annet enn fordelinger av eiendeler hvis det blir brudd.

Men det er lurt å ha en tydelig avtale på hvem som eier hva, uansett om dere leier eller eier. En samboerkontrakt gjør at dere må være åpne med hverandre om økonomi, og den gjør en vanskelig situasjon litt lettere hvis det en gang skulle skjære seg mellom dere. 

Det er smart å ha en konto dere deler hvor alle felles regninger betales fra, og en konto hvor dere kjøper felles mat. Hvis dere sparer til noe dere skal kjøpe eller gjøre sammen, er en sparekonto greit å ha.

Jobber begge eller er den ene student? Skal dere dele 50/50 eller skal den ene betale litt mer? Sett opp faste betalinger til felleskonto(er) hver måned rundt lønningsdag.

Prøv flytte sammen-kalkulatoren og se hvordan deres økonomi kan bli.

Dere kan spare mye på å ha forsikringene en plass. Det kan også være behov for nye forsikringer når dere flytter sammen, for eksempel innboforsikring. Hvis dere eier bolig sammen er det viktig å ha livsforsikring slik at dere er sikret om den ene skulle dø. 

1. Få en oversikt over hvilke forsikringer dere har. Dette finner du ofte hvis du logger inn i mobilbanken eller hos forsikringsselskapet deres. 

2. Snakk med en rådgiver for å finne ut hvilke forsikringer dere kan slå sammen og hvilke dere kan kvitte dere med. Se våre forsikringer.

Spar penger ved å kvitte dere med abonnementer dere ikke trenger. Sjekk hvilke abonnementer begge har. Hvilke ønsker dere å beholde? Dere kan enkelt få oversikt og si opp de abonnementene dere ikke vil ha i mobilbanken.

Hva er rettferdig fordeling av boliglånet?

  • Ha som mål å dele boliglånet 50/50. 
  • Står boliglånet på èn person når dere flytter sammen, er det lurt å kjøpe seg inn så snart som mulig.
  • Spør gjerne om hjelp fra rådgiveren i banken for å sikre en rettferdig fordeling av boliglånet. 

Har du lyst til å prate med oss?

Det er mye å tenke på når dere skal flytte sammen. Kanskje har dere lyst til å kjøpe bolig eller leilighet sammen? Les mer om boliglån her eller la en av våre rådgivere hjelpe deg.