par som skal bytte bolig. foto.

TIPS OG RÅD

Bytte bolig – selge eller kjøpe først?

Planlegger du å bytte bolig? Da er det mye du skal sette deg inn i. Her er våre råd til å lykkes med boligbyttet. 

Du har en bolig og ønsker å kjøpe en ny. Som oftest går det bra, men hvis du blir sittende igjen med både den gamle og den nye boligen, tikker taksameteret fort. Hvordan kan du unngå en slik situasjon?   


Bør jeg kjøpe ny bolig før jeg selger den gamle?

Om du bør selge eller kjøpe først vil variere fra person til person. De aller fleste velger å kjøpe før de selger, men det kan være like gode argumenter for å gjøre det motsatte.

Selge boligen først

Fordeler: 

  • Du får bedre kontroll på økonomien og vet hvor mye du har å rutte med. 
  • Du slipper å sitte på to lån, noe som fort kan bli dyrt hvis det tar tid før du får solgt.

Ulemper: 

  • Du risikerer å måtte leie frem til du finner en bolig som passer for deg. Da må du også ha alle eiendelene dine på mellomlagring. 
  • Det kan ta tid å finne en ny bolig du liker, spesielt hvis du leter etter noe i en bestemt størrelse eller innenfor en spesifikk skolekrets. 

Kjøpe ny bolig først

Fordeler:

  • Du kan bruke god tid på å finne en bolig du virkelig ønsker deg. 
  • Du risikerer ikke å kjøpe noe du bare er halvveis fornøyd med fordi du ikke fant noe annet.

Ulemper: 

  • Du vil ha to boliger – og dermed to lån – i en periode. Dette koster penger, spesielt i perioder med høy rente. 
  • Det er usikkerhet knyttet til hvilken pris du får for boligen du skal selge. 

Det kan være lurt å snakke med en rådgiver i banken før du bestemmer deg for hva du bør gjøre i akkurat din situasjon.

penger. illustrasjon.

Vurder om du har råd til mellomfinansiering

Hvis du velger å kjøpe før du selger kan du søke om mellomfinansiering. Det vil si at du får lån til å kjøpe ny bolig før den gamle er solgt. 

Husk at du i tillegg til renter og eventuelle avdrag på to lån, må dekke løpende utgifter på to boliger. Disse utgiftene er blant annet kommunale avgifter, strøm og forsikring. Du må derfor ha god økonomi for å få mellomfinansiering.

Mellomfinansiering er ofte avdragsfritt for å lette presset på økonomien. 


Sjekk boligmarkedet

Når du skal kjøpe eller selge bolig er det lurt å sette seg inn i hvordan boligmarkedet ser ut for tiden. Hvis du er usikker kan du ta kontakt med oss for å snakke om hva som er smart å gjøre i din situasjon og i ditt boligområde.

Start gjerne med å få en verdivurdering av boligen din – så vet du hvor du ligger i markedet. 

Hvis du kjøper ny bolig før du har solgt den gamle, er det knyttet usikkerhet til hvilken pris du får for boligen du skal selge. Vi anbefaler derfor å beregne et prisfall i forhold til oppdatert verdivurdering.


Grønt boliglån kjøpe bolig

5 tips til deg som skal på visning

Når du finner en bolig du liker bør du lese salgsoppgaven nøye, helst før visningen. Se etter spesielle bemerkninger i taksten.

Ikke nøl med å stille spørsmål til megler underveis.

Før du går i gang med boligjakten er det smart å lage en sjekkliste over ting som er viktig for deg i et hjem. Bruk denne når du er på visning og se for eksempel om boligen har de solforholdene du ønsker, hvor lang avstand det er til kollektivtransport eller nærmeste skole/barnehage.

Budsjett er superviktig og det er enkelt å sette opp. Da får du raskt god oversikt over økonomien, og du vet hva du bør forholde deg til på visning. 

Når det er tid for budrunde er det viktig at du kun legger inn bud du kan leve med, og at du holder deg til budsjettet ditt.

Det er smart å ha lånet klart når du går på boligjakt. Når du søker boliglån får du en rask tilbakemelding på hvor mye du kan låne.

Hvis du etter visning forstår at du trenger mer penger, kan vi vurdere om det finnes andre muligheter, for eksempel med ekstra sikkerhet eller med en kausjonist

Det er smart å ha med en person som har peilig når du drar på visning, gjerne en fagperson hvis du kan. Det er nemlig lett å bli sjarmert av en bolig som står nystelt og innbydende med levende lys og duftende blomster.

Kjøkken og bad er kostbare å utbedre. Derfor er det viktig å avdekke fuktskader og andre skjulte mangler. Det er også viktig å sjekke om det er lytt i boligen. Dette gjelder spesielt for eldre leiligheter eller vertikaltdelte boliger. 

Gå på mange visninger og se hva du får for pengene i det området du vil bo i.

Ved å gå på flere visninger får du også bedre innsikt i hva du liker, og ikke minst – hva du ikke liker. 

Ta deg også god tid på visningene. Dette kan tross alt være den eneste muligheten du har til å se boligen før du kommer i en budrunde.

Det kan også være en idé å ta deg en runde i nærområdet før visning og gjøre deg kjent med nabolaget.  
{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }