Vennelån

Med vennelån kan du komme inn på boligmarkedet raskere enn det du kanskje hadde klart alene. Og så er det jo sykt koselig å bo sammen med noen. 

to blide unge damer, hvor en tøyser. foto.
Snakker sammen.

Én bolig – flere boliglån

Med hvert deres boliglån får begge rentefradrag på sin del av lånet. 

Kundeservice.

Sameiekontrakt

Sameiekontrakten fra Justify gjør det både trygt og enkelt. 

Jubel.

Første bolig? Bedre rente!

Hvis du kjøper bolig for første gang får du ekstra lav rente. 

Priseksempel: Nom. 5.59 %, eff. 5.80 %, 2mill o/30 år, kostnad 2.156.416.,- totalt 4.156.416,-

Hva er vennelån?

Boliglån for venner er nettopp det: et boliglån som lar deg kjøpe bolig sammen med en venn. Det kan være vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet alene. Da kan dette være en god løsning – uansett om du vil låne med venn eller et familiemedlem.

Slik fungerer vennelån: 

  • Dere kjøper én bolig, men har hvert deres boliglån
  • En rådgiver vil hjelpe dere og gi gode råd til samboerskapet
  • Dere kan velge å sette opp en sameiekontrakt som hjelper dere å få det juridiske og praktiske i orden.

Fordeler med å kjøpe sammen

Når dere er to som søker boliglån sammen åpner det seg opp muligheter for å kjøpe en bedre, større eller mer sentral bolig. 

Flere fordeler: 

  • Med hvert deres lån får begge rentefradrag i skattemeldingen, dere kan selv styre hvor raskt dere vil betale lånet og velge hvilken dato lånet skal trekkes fra konto.
  • Det blir billigere å bo 
  • Lavere boutgifter gjør det enklere å fortsette sparingen
  • Du har noen å komme hjem til som du kan dele late søndager og regnværsdager med
Ikon lyspære

Tips til dere som skal låne sammen

Det å kjøpe bolig sammen skal først og fremst være praktisk og gøy. Likevel – det skader ikke å være forberedt.

Det å ha skriftlige avtaler er smart når dere skal kjøpe bolig sammen. Derfor anbefaler vi at dere setter opp en sameiekontrakt fra Justify. 

Bli enige  om alle de viktige tingene relatert til boligen og samboerforholdet før dere flytter sammen. 

Det kan kanskje føles unødvendig å skrive en avtale, dere er jo så gode venner. 

Uansett hvem du kjøper med kan det likevel skje ting som gjør at det blir dårlig stemning. Da er det godt å ha avklart de viktige tingene i forkant. 

Hva hvis ... 

... oppvaskmaskinen blir ødelagt?
... det blir vannlekkasje på badet?
... strømregningen blir unormalt høy? 

Med det å bli boligeier kommer det utgifter, sånn er det dessverre. Da er det viktig at dere har avtalt hvordan dere skal fordele dem og hvordan dere skal planlegge for det uforutsette.

Da er en felles bufferkonto er kjekt å ha. Hvor mye penger det bør være på bufferkontoen vil variere, men det er ikke så dumt å ta utgangspunkt i et par månedslønner. 

Hvor ofte skal det vaskes? Når er det innafor med vennebesøk? Hvordan gjør dere det med matlagingen?

Dette er spørsmål dere bør stille dere før dere kjøper. Slike hverdagslige ting kan skape mye frustrasjon om man ikke har snakket om det på forhånd. 

Husforsikring må man jo ha om man har hus. I tillegg er det viktig med innboforsikring. Forsikringen mange glemmer er den som sikrer dere dersom den andre blir syk, mister jobben eller går bort.  

1. Få en oversikt over hvilke forsikringer dere har allerede. Dette finner dere som regel i mobilbanken deres.

2. Snakk med en rådgiver for å finne ut hvilke forsikringer dere kan slå sammen, hvilke dere bør ha og hvilke dere kan kvitte dere med.

3. Vurder om dere skal ha f.eks. uføreforsikring, ulykkeforsikring eller lignende. Her bør dere snakke med en rådgiver for å finne løsningen som passer best for akkurat dere. 

Det å eie bolig med en venn er sjeldent en ordning som er ment for å vare livet ut. Plutselig er det en som får seg kjæreste de heller vil bo sammen med, eller er klar til å kjøpe noe alene. Det kan også hende dere blir uvenner og ønsker å gå hvert til deres. 

Alt dette må dere ha en plan for! Da kan dere unngå mye drama. Noen av tingene dere må snakke om er:  

  • Hvor lang tid i forveien må man si ifra om man vil flytte? 
  • Fordeling av utgifter og inntekter på salget av boligen
  • Kan en av dere kjøpe ut den andre? 

Alt dette bør dere ha inn i en sameiekontrakt. Vi tilbyr en digital sameiekontrakt gjennom Justify, som er spesielt tilpasset venner som kjøper sammen. 

Snakk med en rådgiver

Har du spørsmål om egenkaptial, finansieringsbevis eller kausjonist? Chat med oss, da vel! Dette kan vi masse om.

Etterpå kan vi sette deg i kontakt med en rådgiver som vil følge deg videre på boligreisen.

Hjelp, vi skal kjøpe sammen!

Det å kjøpe sammen med noen skal først og fremst være gøy. Likevel er det en del ting som må planlegges og diskuteres. 

Her er våre tips til hva dere  bør gjøre før, under og etter boligkjøpet. 

Stine og Charlotte har kjøpt rekkehus sammen

Venninnene har tatt opp vennelån og skrevet sameiekontrakt. Dermed kom Stine seg raskere inn på et vanskelig boligmarked, og Charlotte fikk flere boligmuligheter.

Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no


{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }