to damer som skal kjøpe bolig sammen. foto.

TIPS OG RÅD
Hjelp, vi skal kjøpe bolig sammen

Det er veldig stas å skulle kjøpe bolig sammen med noen. Uansett om du kjøper med en kjæreste, venn eller familiemedlem er det noen ting dere bør tenke på før, under og etter prosessen. 

Forberedelser

Før dere går til banken kan det greit å ha tenkt igjennom og funnet frem en del ting. Slik forbereder dere dere til møtet i banken.

Når dere søker boliglån vil alles økonomi spille inn på om, og hvor mye, dere kan låne. 

Før møtet med rådgiveren vil dere signere en fullmakt som gir banken tillatelse til å hente inn informasjon om blant annet inntekt og gjeld.

Skaff deg gjerne oversikt over faste månedlige utgifter før du møter i banken. 

Hvor mye dere kan låne og hvor mye dere bør låne er ikke alltid det samme. Det handler om hvor mye lån som er behagelig å leve med. Dette er noe dere bør snakke om på forhånd. 

Har dere en trygg nok økonomi til å låne mest mulig? Er det lurt å spare noe av egenkaptialen til buffer? 

Rådgiveren i banken vil selvfølgelig komme med gode råd her, men det er viktig  å ha tenkt på dette før dere møter på kontoret. 

Før dere søker lån i banken bør dere har en god prat. Våg å være ærlige med hverandre.

Hvordan står det egentlig til med økonomien? Har en av dere hatt betalingsanmerkninger eller inkassosaker? Er det noe annet med tanke på økonomien som den andre burde være klar over? 

Vi anbefaler å snakke med rådgiver sammen i forbindelse med boligkjøpet. Da vil rådgiveren kunne gi konkrete råd til deres situasjon, i tillegg til at prosessen blir mer gjennomsiktig (og derfor tryggere) for alle parter. 

Justifys digitale kontraktsløsninger er et supert utgangspunkt for å snakke om økonomi og hvordan dere vil ha det. Dere kan prøve dere frem i verktøyet helt gratis og uforpliktende, betaling skjer i siste steg før innsending. 

Vi har to ulike kontrakter, én for venner som kjøper sammen og én for kjærester. Forskjellen er at de er tilpasset de ulike behovene par og venner/familie som kjøper sammen har. 

Når dere eier sammen er det viktig å tenke smart rundt økonomi og sikre hverandre hvis det skulle skje noe. For hva skjer om en av dere blir syk eller dør?

Det kan for eksempel være verdt å vurdere at dere tegner uføreforsikring for å sikre at den ene parten fortsatt kan beholde boligen hvis en av dere skulle bli syke eller bli utsatt for en ulykke. 

Med denne forsikringen vil du kunne opprettholde den normale levestandarden din og fortsatt klare å betale avdragene på lånet ditt som uføretrygdet. 

Som regel anbefaler vi også å ha livsforsikring når dere har felles gjeld. Denne forsikringen omtales også ofte som gjeldsforsikring. Dere kan begunstige hverandre på livsforsikringen hvis dere vil arve hverandre for valgt beløp.

Snakk med rådgiveren din for å få råd og hjelp til å tegne forsikringer. 

kontrakt. illustrasjon.

Lag en skriftlig avtale

Når du skal bo sammen med noen er det greit å ha papirene i orden, slik at dere unngår unødvendig uenighet og uvennskap på sikt. Vi anbefaler å lage en sameiekontrakt (tilpasset venner/familie) eller samboerkontrakt (tilpasset kjærester) som kvalitetssikres av en advokat.

Når en advokat eller jurist har gått over kontrakten deres kan dere være sikre på at den er gyldig, og at dere har kommet frem til en løsning som er bra for dere begge.  

Dette bør avtalen inneholde: 

 • Hva boligen er kjøpt for og hvor mye hver av dere gikk inn med i egenkapital
 • Hvor stor del av lånet hver av dere har ansvar for 
 • Hvorvidt det er greit å leie ut rommet sitt
 • Oversikt hvem som eier hva i boligen
 • En plan for hvordan dere skal fordele eiendeler dere kjøper sammen når dere flytter
 • Retninglinjer for hvordan dere vil gjøre det med vedlikehold og oppussing
 • Legge en plan for salg av boligen

Ordensregler

Det kan kanskje virke unødvendig å lage formelle ordensregler, men det er faktisk noe vi anbefaler venner som kjøper sammen. Når man bor tett på hverandre kan man bli overrasket over hva som kan lage dårlig stemning.

Det å ha en felles forståelse for hva som er gode vaskerutiner, og hvordan dere skal fordele ansvaret, vil spare dere for mye irritasjon. 

Noen trenger at det er plettfritt til enhver tid. Andre synes det er greit så lenge det er passe ryddig. 

Bli enige om: 

 • Hvor ofte skal det vaskes?
 • Hvordan skal arbeidet fordeles? Skal én ta hele arbeidsmengden en uke, så bytter dere neste uke? Eller skal dere ha ulike faste arbeidsoppgaver, for eksempel? 
 • Hva betyr rent egentlig? 

Når, og hvor lenge, er det greit med besøk? Det er ikke alle som setter pris på mye besøk i fellesområdene. Og, er det greit at noen har overnattingsbesøk over en uke eller to? 

Et annet spørsmål som kan dukke opp er hvordan dere skal håndtere det dersom en av dere får en kjæreste som tilbringer mye tid hos dere. Det kan hende den andre parten synes det kan bli slitsomt i lengden. Og når blir det naturlig at den nye kjæresten bidrar til fellesøkonomien? 

Når skal dere si ifra til hverandre at det er invitert til fest? Bør man kanskje si ifra før man inviterer?

Det er ikke alltid det passer å ha fest. Kanskje den andre skal ha eksamen eller stå opp grytidlig dagen etter? 

Er det greit å ha kjæredyr? Hva slags kjæredyr er eventuelt innafor å ha? 

En annen ting som er greit å avklare er hvorvidt det er OK å passe et dyr og ha det hjemme hos dere. 

Hvordan skal det se ut i fellesområdene? Noen liker at stue, bad og kjøkken er forbeholdt ting som er felles og at personlige eiendeler bor på hvert deres rom.

kontrakt. illustrasjon.

Organisering av økonomien

«Jeg tok det på fellesen». Kanskje ikke de ordene du vil høre når noen kommer hjem med noe du absolutt ikke hadde lyst til å bruke penger på. Lag noen gode økonomiske spilleregler for samboerskapet.

Dette bør dere ha orden på: 

 • Hva regner dere som fellesutgifter? Eksempler på vanlige fellesutgifter er strøm, kommunale avgifter, forsikring og felleskostnader. 
 • Skal dere dele fellesutgifter likt eller etter eierbrøk? 
 • Vil dere ha en felles konto for fellesutgiftene?
 • Hvem eier hva av det som er i boligen, for eksempel vaskemaskinen?
 • Hvem står som ansvarlig for lånet? 

Stine og Charlotte har kjøpt rekkehus sammen

Venninnene har tatt opp vennelån og skrevet sameiekontrakt. Dermed kom Stine seg raskere inn på et vanskelig boligmarked, og Charlotte fikk flere boligmuligheter.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }