Slik får du mest ut av sparepengene dine

At det er lurt å spare er ingen hemmelighet. Men vet du hvor det lønner seg å plassere sparepengene dine for få mest igjen for dem? 

Dame med sparebøsse.

Sparekonto eller fond?

Fondssparing er et smart valg når du skal spare langsiktig. Sparer du i fond kan du forvente høyere avkastning enn om du sparer på en konto. Du får altså mer igjen for sparepengene dine.

Når du sparer i fond er det viktig å huske at god tid er nøkkelen til trygg sparing. Holder du deg til planen, også i dårlige tider, vil du sannsynligvis oppnå større avkastning enn ved andre spareformer.

Eksempel: Spareavtale på 2300 kr i måneden over 20 år
Dame som sparer 2300 kroner i måneden på konto over 20 år har 580 591 kroner på konto etter 20 år.

580.591 kr
på konto

Dame som sparer 2300 kroner i måneden i fond over 20 år har 1 018 937 kroner i aksjefond etter 20 år.

1.018.937 kr
i aksjefond

Satsene som er brukt i eksempelet for å beregne forventet avkastning er Norsk bransjestandard: 

  • Aksjer 5,75 %
  • Renter 2,9 %

Eksempelet tar ikke hensyn til dine nåværende plasseringer. Inflasjon og kostnader er heller ikke medregnet, da dette vil variere. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt forvaltningskostnader. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Ønsker du investeringsrådgivning, så anbefaler vi at du tar kontakt med banken eller bruker spareveilederen.

Illustrasjon spareveileder hva skal jeg velge

Usikker på hva du skal velge?

Hvilken sparemåte passer deg og din livssituasjon?

Aksjehandel - Kjøp og selg aksjer

Å kjøpe aksjer i aksjehandeltjenesten er for deg som er komfortabel med å kjøpe og selge aksjer på egenhånd. Da er du din egen forvalter, og kan selv bestemme hvilke selskaper du vil investere i.

Se også

Spare i fond

Få hjelp til å komme i gang.

Fondsoversikt

Finn fond som passer for deg.

Aksjesparekonto

Aksjesparing med skattefordel.

At det er lurt å spare jevnlig er ingen hemmelighet. Men vet du hvor det lønner seg å plassere sparepengene dine for få mest igjen for dem? Plasserer du dem riktig, kan beløpet stige jevnt og trutt nesten av seg selv.

Mer sparepenger i aksjer og fond

Når du hører ordet sparing tenker du kanskje automatisk på vanlig sparekonto? På en sparekonto er pengene raskt tilgjengelig når du trenger dem, men per i dag er styringsrenten lav, noe som igjen betyr lav rente på sparekonto. Derfor er sparekonto for mange ikke den beste sparemåten om du har lyst å spare langsiktig.

Med andre ord vil sparing i aksjer og fond være en bedre løsning, hvor du kan spare langsiktig og få muligheten til å tjene mer på det du sparer.

- Velger du å spare i fond, kan du forvente å tjene 3-6 % mer enn du ville gjort på en vanlig sparekonto. Grunnen til dette er at fondet du har plassert sparepengene dine i har investert i selskaper som stiger i verdi. Denne verdistigningen resulterer i økt pris på selskapets aksjer, og det er nettopp disse prisene du har investert i, som gjør at verdien på aksjene du eier stiger. Dette vil da gi deg gevinst, forteller Una Mathisen, leder for sparing i SpareBank 1.

Eksempel:

Sparer du for eksempel 500 kroner i måneden i fem år med en innskuddsrente på 1,7 % - som er vanlig markedsnorm å bruke som det ”risikofrie” alternativet, vil du mest sannsynlig ha 31 323 kroner på kontoen din.

Sparer du derimot samme beløp like lenge i et bredt fond, med forventet avkastning på 6,25 %, har du en saldo på 35 123 kroner.

- Du må gjerne velge å ikke spare, men jeg ønsker at folk skal forstå hvorfor man bør begynne å starte sparingen tidlig. Tid er nemlig svært viktig for oss vanlige folk som skal spare i fond, og rentes rente-effekten er enorm når vi begynner å snakke 20-, 30- og 40-års sparehorisont. Forskjellen mellom bank og fond blir stort med tiden, og det er så vanskelig å komme i mål når du skal spare over kortere tidsintervaller, forteller Mathisen.

Les om fordeler og ulemper med aksjesparekonto

Oversiktlig sparing i fond i aksjesparekonto

Fra 1. september i 2017 ble det enda mer lønnsomt for deg å spare i aksjer og fond. Da ble spareproduktet aksjesparekonto lansert hos de fleste banker og fondsforvaltere landet over.

Hensikten med aksjesparekonto er å gjøre det lettere for folk flest å bytte, eie, kjøpe og selge aksjer og fond. I kontoen har du hele tiden full oversikt over alle fond og aksjer som du sparer i og de ulike spareavtalene, og du har tilgang til kontoen fra både mobil- og nettbanken din.

I en aksjesparekonto har du alt samlet på ett sted; en vanlig konto, en VPS-konto, en konto som alle som eier aksjer og fond må og hvor aksjene dine står, og en fondskonto som du har fond på.

Tidligere måtte du skatte av eventuell gevinst med en gang du solgte fond og aksjer, men det trenger du ikke om du har aksjesparekonto. Nå trenger du ikke å skatte på gevinst fra salg av fond og aksjer som står på aksjesparekontoen din, så lenge du lar gevinsten bli stående igjen på kontoen. Du kan også ta ut beløpet du har kjøpt aksjer og fond for uten å skatte.

Om du allerede sparer i aksjer eller fond, er det lurt av deg å samle investeringene dine i en aksjesparekonto. Fram til 1. desember 2018 kan du flytte over alt du har spart inn på kontoen, uten å skatte for en eventuell gevinst du har oppnådd siden du startet å spare.

Les om hvordan du utnytter akjsekontoen til det fulle

Aksjesparekonto er helt gratis å opprette, og tar deg bare noen minutter å få på plass. Kontoen vil være tilgjengelig i både mobil- og nettbank, og du vil hele tiden ha full oversikt og muligheten til å følge med på hvordan det går med sparepengene dine.

Nyhet! Nå kan du opprette så mange aksjesparekontoer du vil. Perfekt dersom du for eksempel ønsker egen aksjesparekonto for sparing til barn. 

 

 

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }